Het Corustoernooi 2006

Op vrijdag 13 januari 2006 vertrokken wij; Leen Klein, Cees Klein Hans Dijkers en ondergetekende, Edo Pouwelse ondanks de onheilspellende datum vrijdag de 13 vol goede moed naar Wijk aan Zee om wederom deel te gaan nemen aan het Corus-weekeindvierkamptoernooi.

Dit keer hadden wij met zijn vieren een huisje gehuurd recht tegenover de commentaartent op nog geen 100 meter van de Mondriaan, de grote speelhal.
Keurig op tijd zo rond een uur of 3 kwamen wij aan…
Het huisje genaamd Neeltje zag er keurig netjes uit. Beneden een leuke woonkamer met een complete keuken die van alle gemakken was voorzien. Kabel en satelliet tv. 4 Pitsgasstel soort barretje waar we gezellig met zijn vieren aan konden zitten. Perfect.
Boven 2 tweepersoonsslaapkamers. Alles keurig schoon.Leen en Cees, de 2 broertjes, namen een kamer en Hans Dijkers en ik de andere.
Nadat we alle meegenomen drank en eten op hun plaats hadden gelegd gingen wij naar de inschrijfhal waar wij de rest van de club zouden ontmoeten.
De eerste die we in de hal tegenkwamen was de hutspotman. Deze man waren we 2 jaar geleden tegengekomen in restaurant de Zon waar hij zo voldaan een bord hutspot weg zat te werken dat wij hem steeds herkenden als zijnde de hutspotman.
Vorig jaar moest hij op het laatste moment verstek laten gaan.
Hij waardeerde de naam hutspotman en kon het zich nog goed herinneren.
Henk Vis had deze maal door omstandigheden een hotelletje genomen in IJmuiden. In Wijk aan Zee bleek alles vol. De overigen reden heen en weer en dat waren Leo van der Haven, Han Everaars, Ben Balm en Henk van Lieshout.
Nadat iedereen zich had ingeschreven gingen wij naar een restaurantje boven op de duinen waar wij gingen eten.
Het bleek een heel goede keus want het smaakte perfect en de sfeer zat er meteen goed in.
Omstreeks 18.30 uur begon de 1e ronde.

Edo speelde in groep 3C en haalde met wit een remise. Dit tegen een stuk hoger staande speler. De 2e partij op zaterdag wist hij zelfs te winnen en de 1e plaats lonkte, Helaas ging het op zondag mis in een heel spannende pot tegen een 2066 speler. Hij had lange tijd het beste van het spel maar redde het net niet en ging voor de overwinning en dat werd noodlottig hij verloor.
Een 2e plaats resteerde met 1.5 punt uit 3..

Cees Klein verloor zijn 1e pot. Hij offerde een dame en het leek op mat uit te draaien voor zijn tegenstander maar helaas wat zo’n waanzinnig mooi offer leek bleek dit niet zo te zijn en 5 zetten later bleek zijn tegenstander de matdreiging nog net te kunnen ontlopen en zo ging Cees de boot in. Wel heel eervol verloren. Zijn 2e partij op zaterdag en zijn 3e waren veel minder spectaculair en eindigden beide in remise. Zijn 3e partij was nog vermeldenswaardig dat de wedstrijdleider erbij moest komen om te controleren of de vlag niet was gevallen voor de 40 zet. Dit bleek uiteindelijk in orde.
Cees haalde 1 uit 3.

Henk Vis die won zijn 1e partij eveneens in groep 4.
Zijn 2e eindigde in remise.
De laatste partij op zondag eindigde wederom in winst voor Henk.
Hij eindigde hierdoor met 2.5 punt op een gedeelde 1e plaats in zijn groep.
Henk heeft een rating van 1810 en haalde hier een TPR van 2011.
Hij speelde in een groep van zes doordat er 2 groepen waren waar de vierde man niet was komen opdagen. Klasse gespeeld.

Leo van der Haven speelde in groep 5 en won netjes zijn 1e pot.
Hij dacht even de 2e partij ook te gaan winnen. Stond beter, sloeg een remisevoorstel af en verspeelde uiteindelijk een gewonnen stelling en verloor alsnog.
In de 3e ronde gebeurde eigenlijk hetzelfde. Hij stond zo goed. Kon het zo uitmaken en gaf toen een stuk weg.
Hij eindigde met 1 punt.
Jammer Leo, niet meer aan denken en het komt allemaal weer goed.

Eveneens in groep 5 speelde Han Everaars.
Hij startte heel goed met een degelijke overwinning.
Hij verloor echter zijn 2e partij en maakte in de 3e ronde remise.
Han speelde zo rond zijn eigen ratinggemiddelde en daar viel verder niets op af te dingen.
Han haalde 1.5 uit 3.

In groep 6 speelde Leen Klein. Leen had ook nog niet zoveel partijen gespeeld dit jaar door al de dominostenen die hij moest bouwen.
Hij deed het echter meer dan voortreffelijk. Hij won zijn 1e partij op een mooie manier. Speelde remise in de 2e partij nadat tot 3 maal toe dezelfde stelling op het bord kwam.
In de afsluitende 3e ronde sloeg hij echter weer toe nadat hij fraai 2 pionnen voor kwam. Zijn tegenstander ging alles of niets spelen. Het zag er toen even heel dreigend uit. Leen hield echter het koppie erbij en sloeg toe. Hij eindigde met 2.5 uit 3 op de 1e plaats.
Leen haalde met zijn rating van 1654 maar liefst een TPR van 1835.
Dit geeft vertrouwen voor zijn partijen voor het 1e team verder dit seizoen.

In groep 7 speelde Hans Dijkers. Hans speelde zo mooi de 1e pot met heel sterk aanvalsspel. Hij leek door te drukken. Maakte toen een foutje dat hem een volle toren kostte en het was gelijk over. Jammer.In de 2e en 3e ronde haalde Hans 2 remises en eindigde met 1 uit 3.

Ja en dan hebben we nog Ben Balm en Henk van Lieshout die zoals vaak gekscherend werd gezegd in de bezemkast van café de Zon speelden.
Ben deed het uitstekend en haalde in zijn groep de 1e plaats met 2.5 uit 3. Heel goed. Ik heb hier niet veel van gezien en kan over de partijen niet zoveel zeggen.
Henk van Lieshout speelde zijn 33e toernooi en het was niet zijn beste. Hij haalde maar een 0.5 uit 3 met een schamele TPR van 1253. Foei Henk dat moet beter volgend jaar.

Op vrijdagavond na afloop zaten Cees en Edo nog aan de bar bij de speelzaal gezellig een biertje te drinken.
Wat gebeurde een vrouw van rond de 60 a 65 kwam aan de bar staan en bestelde 2 bier en een rode wijn. Ze keek Cees aan en een volle knipoog volgde. Ik keek nog even langs Cees om te kijken voor wie hij was maar nee hoor deze was voor Cees. We raakten gedrieën in gesprek en ze bleek wel heel erg geïnteresseerd. Ze verhuurde kamers in Wijk aan Zee en schakers kregen deze voor de helft van de prijs. E.a leverde wel wat hilariteit op. Het was voor Cees heel lang geleden dat hij zoiets had meegemaakt. Misschien een kamer volgend jaar voor eventueel Henk Vis of andere clubleden. Wij weten het adres.
Vrijdagavond half 12 waren Cees, Leen, Hans en Edo terug in het huisje. Nog diverse partijen nagespeeld, beetje gevluggerd en wat weggeefschaak en zo werd het al gauw een uur of 3. Cees en Hans de doorzetters lagen er pas om een uur of 4 in.
De meegenomen drank ging er goed in.Op zaterdag morgen verzorgden Edo en Hans het ontbijt. Uitgebakken spek met eieren en van alles en nogwat. Perfect ontbijt.
Hierna een grote strandwandeling en we begonnen weer vol goede moed aan de 2e ronde.

Zaterdagavond speelden deze 4 nog een klaverjasmarathon en zo rond 22.00 uur werd er nog even naar het uitgaanscentrum gegaan in Wijk aan Zee. Het betrof een snackbar van 2 bij 2 meter. Hier nog even ons onderhouden met de lokale bevolking wat tot een zeer gezellig onderhoud leidde.
Vervolgens terug naar het huisje. Alle drank opgemaakt en nog een stevig potje geklaverjast. Rond 03.00 uur ging het licht weer uit.
Zondagmorgen hetzelfde ritueel. Vele eieren vonden hun weg in de pan.
Heerlijk. Met volle maag opgeruimd en nog stukje gewandeld. Huisje al vastgelegd voor volgend jaar en we kijken er nu al weer naar uit.

’s Avonds, Hans Dijkers was al meegereden naar Huis, gingen Cees, Leen Edo  met de blijven hangen Leo nog even dineren bij een Turkse shoarmatent.
Wij zaten te eten en wat schetste onze verbazing. Achter ons zat de wereldkampioen Topalov te dineren. Nou Edo eet snel maar Topalov is eveneens wereldkampioen eten. Binnen 5 minuten had hij zijn eten op. Dit stond al klaar toen hij binnenkwam. Bij navraag hoorden wij dat hij iedere dag hetzelfde ritueel had. Binnenstormen. 5 minuten eten met glas water erbij en wegwezen. Het blijven rare figuren die schakers.
Eveneens naast ons zat Mamedyarov de jeugdwereldkampioen te eten. Hij was als laatste toegevoegd bij het toernooi door afzegging van Kramnik.
Zo zaten er 6 bekende schakers van enig niveau te eten bij de Turk.
Het smaakte ook nog perfect en het was een mooie afsluiting van weer een zeer geslaagd weekeind.

Leave a Comment