Verslag SVN 3 – Spijkenisse 5

Dinsdagavond 26 september 2006 mocht het 3e team voor de allereerste RSB-wedstrijd van het nieuwe seizoen aantreden.  Dit mocht tegen het 5e team van Spijkenisse, dat het afgelopen seizoen net niet gepromoveerd was naar de 2e klasse volgens mijn tegenstander. Een mooie uitdaging dus voor ons 3e team dat dit seizoen na promotie voor het eerst in de 3e klasse moet aantreden.

Toen ik om tien over half acht de zaal betrad, bleek dat onze tegenstanders al waren gearriveerd. Keurig op tijd en super gemotiveerd! Even na achten heette onze wedstrijdleider voor deze avond, Cees Klein, de gasten welkom, en gaf voor de goede orde duidelijk aan dat de mobiele telefoons uitgezet dienden te worden en dat volgens het op de laatste RSB vergadering genomen besluit er, in tegenstelling tot hetgeen in de FIDE-reglementen daarover staat vermeld, nog geen sanctie staat op het afgaan van een eerste mobiel, maar dat bij een 2e waarneming er een onverbiddelijke nul zal worden uitgedeeld.

Aan bord 1 Jan Walschots tegen de heer M. van den Burg. Tot ca. tien uur stond er een objectief gezien gelijkwaardige stelling op het bord. Daarna werd het voor de omstanders interessant. Jan dreigde de koningin van de tegenstander te winnen, maar als hij deze winst incasseerde zou er een direkt een matvariant van de tegenstander volgen. Jan zag dit tijdig en liet zich niet verleiden. Of er uit die stelling voordeel voor Jan te behalen was is mij niet geheel duidelijk, maar per saldo kwam Jan kwaliteit achter met een pluspion als compensatie. Na een lang verzet moest Jan aan het einde van de avond in zijn tegenstander toch zijn meerdere erkennen.

Bord 2 werd bezet door Jetze de Haas. Na anderhalf uur had Jetze een paard en pion voorsprong, hetgeen er toe leidde dat er om kwart over tien een punt in het voordeel van Jetze kon worden bijgeschreven.

Bord 3 Hans Dijkers.

Na ruim een uur spelen werd door Hans een afruil verkeerd beoordeeld en dat kostte een stuk. Naderhand nog 2 pionnen af laten snoepen, waardoor er een punt voor de tegenstanders kon worden bijgeschreven.

Bord 4 Marcel Muis. Reeds na een half uurtje spelen stond Marcel een pionnetje voor, dus dat leek veelbelovend. Om ca. 11 uur gaf Marcel het pionnetje weer retour en werd na overleg besloten tot acceptatie van het remise-aanbod van zijn tegenstander.

Bord 5 Bert Wolters. Na anderhalf uur schuiven stond er een degelijke stelling op het bord met een licht positioneel voordeel voor Bert. Naderhand kwam Bert een pionnetje achter en werd hij bovendien geconfronteerd met een vork op 2 torens, hetgeen hem kwaliteit zou kosten. Later bleek echter dat deze vork niet kon worden ingewisseld voor voordeel door de tegenstander door een mooie matdreiging van Bert. Uiteindelijk wist Bert keurig te winnen!

Bord 6 werd bemand door Carel Heine. Na anderhalf uur spelen zag ik dat de koning van Carel het aardig “benauwd” moest hebben. Toen ik weer achter m’n bord zat hoorde ik de kreet “stom” uit Carel’s keel komen en kon er een 0 voor hem worden genoteerd.

Henk Nentjes aan bord 7 had het heel de avond zwaar te verduren. Al snel in de opening kwam Henk zonder enige compensatie een volle loper achter te staan. Na 2 uur schaken kwam daar ook nog een pionverlies bij en uiteindelijk mocht ook voor Henk de 0 worden genoteerd.

En aan bord 8 Wouter Razenberg. Het eerste half uur ging de partij in een fors tempo (ruim 20 zetten!) In eerste instantie kwam Wouter in een spannende stelling een pion achter. Beide koningsvleugels stonden onder zware druk. Uiteindelijk leverde dit Wouter een voorsprong van 2 pionnen op en daarmee won hij ook deze partij. Keurig gedaan Wouter!

Deze individuele resultaten leidden tot de einduitslag van 3-5 in het voordeel van Spijkenisse 5.

Teamleider

Hans Dijkers 

 

 

 

Leave a Comment