Spijkenisse 4 – SV Nieuwerkerk 2

De eerste krachtmeting van het seizoen zou uiteindelijk uitdraaien op een regelrechte thriller. We konden helaas niet de sterkste opstelling opstellen door een aantal afbellers. Maar in deze klasse is alles mogelijk en we hebben dan ook een aantal goede reserves op de bank zitten. Daarbij waren

Rob en Leo aan de antibiotica wegens opkomende griep en/of verkoudheid, maar zo’n schaakpartij verzet de zinnen.

Om half 8 vertrokken we naar Spijkenisse en kwamen er net na 8 uur aan. De tegenstander was gelukkig zo “fair” om de klokken niet meteen aan te zetten, waardoor er geen directe tijdsachterstand te melden was. Dit hoefden ze niet perse te doen. Zeker niet nadat Nieuwerkerk 3 jaar geleden een team van Spijkenisse “slecht” ontvangen had, aldus een oud clubblad van deze vereniging. Wat hieraan ten grondslag lag is nog steeds onbekend. Maar het klonk mij zeer onwaarschijnlijk in de oren.

Het lijkt me dat in deze poule op de laatste borden in ieder geval punten gepakt moeten worden om kans op promotie te bewerkstelligen.

Op bord 7 was het Hans Dijkers die het eerste punt voor zijn rekening nam. Tegen een jeugdspelertje van Spijkenisse zet hij de partij erg scherp op en sloeg vrij snel in de partij met de dame op b7. Altijd gevaarlijk, maar het liep goed af. Iets verder in de partij kon hij een stuk winnen, maar ging voor een onvervalste mataanval. En aldus geschiedde 0-1

Op bord 8 speelde Jan Walschots zeer rustig. Niet alleen achter het bord maar ik qua houding. Hij initieerde een actie op de damevleugel en kreeg genoeg ruimte van zijn tegenstander. Na een kwaliteit gewonnen te hebben was het al snel 0-2.

Vooralsnog ging het voorspoedig, echter nu kwam er een mindere periode aan voor het team uit Nieuwerkerk. Een antibioticakuur is toch niet helemaal de juiste manier om tot een goed resultaat te komen.

Op bord 6 speelde Rob Hoogland een uiterst dubieuze partij. Een vroege ruil van de dames, deed Rob een stuk verliezen op zet 11. Het was eigenlijk zomaar uit het niets, maar hij kwam toch nog terug. Echter het eindspel was aan hem niet besteed en verloor alsnog. 1-2

Leo van der Haven speelde een uiterst ongelukkige partij op bord 1. In zijn geliefde Engels, ging alles nog volgens het boekje. Maar in een vlaag van verstandsverbijstering verloor hij een pion en vervolgens viel zijn hele stelling als een kaartenhuis in elkaar. Na onvermijdelijk stukverlies staakte hij de strijd. Stevig balend maar misschien met een kleine compensatie omdat hij zich niet helemaal op en top voelde. 2-2

De spanning was terug in de wedstrijd, en het zou er op dit moment om spannen naar welke kant het muntje zou vallen.

Teamleider Gerard in ’t Veld op bord 3 had het niet makkelijk. De vlam was al snel in de pan geslagen. Veel stukken waren geruild, maar Gerard verzuimde om op de ontwikkeling van de damevleugel te letten. Dit brak hem hard op. De eindstelling leverde een mooie paardvork op voor de tegenstander. 3-2

Gelukkig trok Jan Hoogendoorn op bord 4 de stand weer recht. Tegen het enige meisje in het gezelschap, ging het lange tijd gelijk op, maar het meisje had nog veel te leren in het eindspel. In een Siciliaan, was er een rustige opzet van beide kanten. In het middenspel wint hij een toren voor een stuk en een pion. Een plus, maar het was nog niet makkelijk. Zoals gezegd maakte het meisje een fout in het eindspel en kwam Jan een volle toren. Het was een kwestie van uittikken. 3-3

Nog 2 partijen. Niets was zeker. Sjaak van der Linde probeerde met vaste hand uit een Franse opening zijn tegenstander te verschalken. Sjaak kreeg het initiatief en won een pion. Daarna volgde al snel afruil van alle zware stukken in wederzijdse tijdnood. Echter de tegenstander had een slechte loper en een pion minder tegen een ijzersterk paard. Op keurige wijze verzilverde Sjaak het noodzakelijk punt voor een gelijk spel. Het eindspel was subliem gespeeld, waar menigeen dacht dat het remise zou worden. De tegenstander moet zich erg rot gevoeld hebben. 3-4

Johan Brautigam kon man of the match worden, stond halverwege de partij wel sterk maar ten koste van 2 pionnen. Daarna kon het spel echt beginnen. De tegenstander probeerde de dames te ruilen. Dit gebeurde ook, en dat deed het ergste vrezen voor Johan. Gelukkig was er wederzijdse tijdnood, waardoor het nog alle kanten op kon gaan. Prachtig schaak, veel mensen om het bord, geroezemoes, en spanning op de gezichten van de schakers. Dit was schaak in optima forma. Heel geraffineerd kon Johan een dame halen. De tegenstander echter ook. De dames werden geruild en er stonden nog maar 2 koningen op het bord. Remise… 3,5-4,5

Opgeluchte gezichten bij de Nieuwerkerkers, teleurgestelde in geheel Spijkenisse. Een goed begin, en hoop voor het toekomstige seizoen. Voor straf hadden ze alle uitgangswegen geblokkeerd en duurde het ruim een uur voordat Nieuwerkerk bereikt was.

Leave a Comment