SV Nieuwerkerk – Onesimus voor de RSB beker

Op dinsdag 10 oktober 2006 speelde het Nieuwerkerkse bekerschaakteam bestaande uit de spelers Gerard Nieuwenkamp, Cees Klein, Edo Pouwelse en Hans Ranft de 1e bekerwedstrijd van het seizoen 2006/2007. Het was een thuiswedstrijd tegen Onesimus uit Rotterdam Kralingen.

Onesimus speelt in de reguliere competitie 1 klas lager dan Nieuwerkerk a/d IJssel. Maar het bekerteam meestal bestaand uit de 1e 4 speler van het RSB team is bij de meeste teams vrij goed vertegenwoordigd. Op papier had Nieuwerkerk gemiddeld 100 ratingpunten meer per persoon. Dat dit geen garantie is voor de winst is maar al te vaak bewezen.

Hans Ranft speelde met de witte stukken aan bord 4 een heel degelijke partij. Hij maakte geen fout. Zette zijn tegenstander onder druk. Hij heeft de hele partij geen problemen gekend en maakte het heel netjes af. 1-0

Edo Pouwelse speelde aan bord 3 met zwart een heel interessante partij. Beide spelers zeer aanvallend en er ontstond al snel een open partij. Edo zijn tegenstander offerde een pion. Dit bleek later niet het beste te zijn. Edo moest nog zeer oppassen. Na overleg met de teamleider Gerard werd een remiseaanbod van de tegenstander afgeslagen. Edo speelde door. Zijn tegenstander dacht een matvariant te hebben gevonden maar dit kon goed worden gepareerd. Hierdoor kwam Edo nog beter te staan en hij kon het toen uitspelen 2-0.

Het leek erop dat het een klare overwinning zou worden.

Gerard Nieuwenkamp speelde uiteraard aan bord 1 met zwart had hij het hele tijd erg moeilijk. Hij had in het nieuwe seizoen al weer een score van 4 uit 4 behaald. Zijn tegenstander deed het erg goed en Gerard moest na een toch wel moeizame partij berusten in een remise. Gerard is echter zelf nooit in de problemen geweest.

Door deze remise was de bekeroverwinning een feit 2.5-05.

De laatste partij deed er niet meer toe. Het ging om de eer.

Cees Klein had een heel goede start. Kwam heel goed te staan. Hij leek te gaan winnen of minimaal een remise uit het vuur te slepen. Echter notabene in zware tijdnood van zijn tegenstander deed Cees wat hij niet moest doen. Hij liet zich een beetje van de wijs brengen vermoedelijk door deze tijdnood en deed zelf een paar minder sterke zetten en zowaar de partij kantelde en Cees moest uiteindelijk zelfs opgeven met zijn tegenstander nog 15 seconden op de klok. De einduitslag Nieuwerkerk a/d IJssel – Onesimus werd hierdoor 2.5-1.5 en Nieuwerkerk plaatste zich bij de laatste 16 van Rotterdam.

In de reguliere competitie werden nog 3 partijen gespeeld.

De zo sterk begonnen Han Everaars kon de weelde niet dragen en verloor verrassend van de gepromoveerde Johan Brautigam. Hij staat weer met beide benen op de grond.

Johan de Koning speelde een goede partij tegen de altijd lastige Richard Zijleman. Johan had een goede avond en won deze partij.

Leo van der Haven speelde tegen Wim Mulder. Wim speelt bijna dagelijks bij diverse verenigingen. Is hele dagen met openingen en partijen aan de gang maar het was toch Leo die het punt in zijn zak kon steken. In een Engelse partij draaide hij de anders altijd offensief spelende Mulder de duimschroeven aan. Doordat Wim eigenlijk de hele avond moest verdedigen en Leo geen fout maakte was het na een zet of 20 over en uit.

Leo, die een week geleden ook bijna goed was voor een stunt tegen Gerard Nieuwenkamp lijkt zijn vorm gevonden te hebben en kan nog op een verrassende plaats eindigen in de interne competitie.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment