Dure punten in Hellevoetsluis; De Pionier 1 – SVN 1

Op donderdag 2 november vertrokken wij met het team naar Hellevoetsluis voor de 2e wedstrijd van het 1e team. Nadat de eerste wedstrijd met 4-4 was geëindigd, moest deze wedstrijd gewonnen worden om mee te blijven doen in de bovenste regionen. Wetende dat 2 medekanshebbers, te weten: De IJssel en Chess hun beider wedstrijden eerder in deze week reeds verloren hadden zien

Na een lange reis begonnen wij rond 20.15 uur aan deze partij.

Het 1e uur was er nog niet veel te zeggen. Johan aan bord 5 had een redelijke stelling opgebouwd en hetzelfde gold voor Edo aan bord 3. Het was dan ook niet verwonderlijk dat eerst Johan na een paar mooie combinaties en daarna Edo door de druk steeds verder te verhogen de eerste 2 punten binnenhaalden voor Nieuwerkerk. Dat was een goede start 0-2. Maar wat zou het nog veranderen in de loop van de avond.

Gerard Nieuwenkamp aan bord 1 altijd goed bijna voor een vol punt moest heel hard werken en mocht uiteindelijk heel blij zijn met een remise. Ook Cees Klein speelde aan bord 2 en had eveneens zijn handen vol. Ook hij kwam niet verder dan een remise door eeuwig schaak.

Wim v/d Wel aan bord 6 kon het niet redden; eerst een pion achterkwam en later nog eentje. Toch verdedigde hij zich kranig, maar moest uiteindelijk het onderspit delven en werd de stand 3-2, nog steeds in ons voordeel.

Arjen Huijzer verzocht of hij remise kon aanbieden hem werd gezien de stand aan de andere borden verzocht het nog even te proberen.

Leo v/d Haven deed wat hij kon als invaller. Hij offerde een pion in een stelling waar dat ook kon, en schroefde de duimschroeven aan. Helaas ging een en ander gepaard, met overdadig tijdgebruik. Doordat door vereenvoudiging van de stelling het makkelijker was zetten te produceren, verzandde zijn positie, in een stelling met een pion minder maar waar in Leo’s optiek genoeg kansen waren om het tot een goed einde te brengen, aangezien zijn stukken veel actiever stonden. Met nog 4 seconden op de klok waren de 35 zetten gehaald. Hij ging door en dacht dat er een matnet in de stelling was. Echter hij kon het niet vinden achter het bord en uiteindelijk kwam er een stelling dame, tegen pion + dame op het bord. De remise leek binnen handbereik ware het niet dat de tegenstander Leo door zijn vlag joeg. Beetje eigen schuld natuurlijk van Leo. Veel teveel tijd gebruikt maar niet erg netjes van zijn tegenstander. Tussenstand 3-3.

Jan Hoogendoorn, de 2e invaller, vocht eveneens wat hij waard was. Hij leek het onderspit te moeten delven maar vocht zich weer in de wedstrijd en hield er heel netjes een remise aan over. Stand 3.5-3.5.

De laatste wedstrijd die nog aan de gang was, was die van Arjen Huijzer die op verzoek van de teamleider nog had doorgespeeld. Arjen had in een eerdere wedstrijd wel eerder het winnende punt binnen gespeelt. Het leek de goede kant op te gaan. Arjen kwam een kwaliteit voor. Een toren tegen paard en pion. De pion kon hij nog winnen doch hij zag de juiste voortzetting niet. Door de tijdnood waarin beide spelers kwamen werd de druk bij Arjen te groot. Een door hem aangeboden remise werd afgeslagen en Arjan zat er doorheen, en liet zich uitvluggeren waardoor er helaas een dure nederlaag overbleef. Volgende keer beter…

gaan, gingen wij vol goede moed richting Hellevoetsluis. 2 invallers waren bereid gevonden de plaatsen in te nemen van de afwezige Han Everaars en Hans Ranft. Zij konden beide door omstandigheden er niet bij zijn. Hun plaatsen werden ingenomen door Jan Hoogendoorn Leo van der Haven.

Leave a Comment