Verslag schaakavond 14 november 2006

Voor de bekercompetitie van dit seizoen stond deze avond de strijd tussen Johan de Koning en Sjaak van der Linde op het programma. Dit beloofde een bloedstollende partij te worden en dat werd het! Johan speelde met wit een bijzondere degelijke pot waarbij Sjaak zich een goed keeper toonde.

Halverwege de avond werd in overleg besloten de partij op remise te houden, zodat de beslissing moest worden gebracht door middel van zogenaamde vluggertjes. Hiermee had Johan zich het vorige seizoen ook tweemaal een ronde verder geschaakt, zodat hij vol zelfvertrouwen deze snelle partijtjes met 5 minuten speeltijd voor ieder, tegemoet trad. En ja hoor, Johan flikte het ook ditmaal! Resultaat met vluggeren 1,5-0,5 in het voor deel van Johan, waardoor Sjaak dit seizoen is uitgebekerd.

In groep A werden afgelopen dinsdagavond slechts 2 partijen gespeeld. Willem van der Wel trof Han Everaars. Na een moeizame strijd trok Willem aan het kortste eind. Hans Ranft kreeg Leo van der Haven tegenover zich. Aan het eind van de avond kon Hans een punt achter zijn naam laten bijschrijven.

De stand in groep A:

1 Gerard Nieuwenkamp met 100% score uit 5 wedstrijden

2 Hans Ranft met 4 punten uit 5 wedstrijden

In groep B werden 3 partijen gespeeld.

Tjerk Tinga bleek na de winst van de vorige week de smaak goed te pakken te hebben en scoorde ook deze speelavond het volle punt tegen Han van der Hoeven. Jelle Versluis had na het verlies tegen de koploper vorige week wat goed te maken en dat deed hij dan ook. De dupe daarvan werd Henk van der Linden die zonder punt huiswaarts mocht. De 3e partij was tussen Jan Verhagen en Harry Laan. Harry haalde in deze partij de volle buit binnen. 

De stand in groep B:

1 Hans Dijkers met 6 punten uit 7 wedstrijden

2 Jelle Versluis met 5 punten uit 7 wedstrijden

Voor de Rapid-competitie werden 2 partijen gespeeld.

Cees Groenendijk mocht het opnemen tegen Edo Pouwelse. Volgens verwachting werd de winst eenvoudig door Edo binnengehaald.

Gerard in ’t Veld kreeg Wim Mulder tegenover zich. Ook hier werd het krachtsverschil tussen beiden snel duidelijk. Wim behaalde eveneens de winst.

Voor de externe competitie moest het 3e team van Nieuwerkerk aantreden tegen het 2e team van De Zwarte Pion uit Middelharnis.

Wouter Razenberg kreeg aan bord 8 binnen een half uur een onontkoombare matvariant voorgeschoteld. Resultaat 0-1.

Vervolgens de beslissing aan bord 4 alwaar Marianne Steverink de strijd kon aanbinden, en dat kun je wel aan haar overlaten. Na eerst een stuk te hebben veroverd kon de winst voor haar worden genoteerd. 1-1.

Aan bord 5 Rob Hoogland die naar het voorbeeld van Marianne zijn plicht netjes vervulde en de volle winst kon binnen halen. 2-1.

Tot zover gaat alles voor het team naar wens. Inmiddels is het 10 uur en aan de resterende borden was geen duidelijk voordeel voor één der spelers waar te nemen. Hooguit het feit dat Marcel Muis nog 15 minuten speeltijd over had voor de resterende 13 zetten voor de 1e tijdscontrole.

Ruim 10 minuten later moest Bert Wolters capituleren aan bord 3. Stand 2-2.

In de partij van Jetze de Haas valt op dat het bord nog erg overbevolkt is. Alle stukken en pionnen staan nog steeds op het bord….

Tien voor elf biedt Jan Walschots aan bord 1 zijn tegenstander remise aan en zo wordt ook besloten:

2,5-2,5.

Vijf minuten later constateert de tegenstander van Jetze dat hij regelementair gewonnen heeft omdat Jetze na 90 minuten verbruikte bedenktijd nog niet de vereiste 35 zetten had gedaan. Gevolg: 2,5-3,5.

Even later gaan zowel Marcel Muis als Carel Heine ook door de vlag, waardoor de eindstand 2,5-5,5 in het voordeel van De Zwarte Pion 2 wordt. 

 

 

 

 

 

Leave a Comment