3-Torens – SVN2

Vooruitlopend op de voor 14 december 2007 geplande wedstrijd van ons 2e team tegen het 2e team van 3-Torens uit Berkel en Rodenrijs speelde Sjaak op 7 december met wit op bord 3 in Berkel. Vanuit de opening zette Sjaak zijn tegenstander onder druk.

Na een paar kansen te hebben gemist op een gunstiger vervolg, kwam zijn tegenstander (Kees v.d. Griend) terug in de wedstrijd. Net toen hij dacht zijn zaken goed op orde te hebben met een mooi paard centraal op d4, creëerde Sjaak nieuwe dreigingen, die zwart eerst noopte een kwaliteit te geven en vervolgens ook een pion. Toen tot overmaat van ramp ook zijn vlag viel op zijn 35e zet, schudde hij Sjaak de hand: 0-1!


Sjaak stelde zijn teamleden nog zaterdagnacht per e-mail op de hoogte van zijn resultaat: “Vreemd zo’n potje in je eentje op vreemde bodem, wel erg bevredigend gezien het verdiende resultaat: gezellig clupje in Berkel en Rodenrijs en met de aanwezigheid van Jan Hoogendoorn voelde het toch een b-tje thuis. Toen ik vervolgens mijn telefoon aandeed en een SMS-je las met uitslag van PSV-Roda (2-4!!), kon mijn avond niet meer stuk: 7 december, topavond! Suc6 volgende week: d’r wacht jullie nog een pittig avondje: het is een sterk team, niet alleen op papier; deze Kees kon ook echt een potje schaken!” Met dit stevige steuntje in de rug vertrokken afgelopen vrijdagavond de resterende teamleden richting Berkel. Daar aangekomen konden wij alleen maar bevestigen dat Sjaak 100% gelijk heeft. Een supergezellige club, mooie accommodatie en sfeervol. De verwachting van het team was wel, dat het een zware avond zou gaan worden.

 

Aan bord 6 Gerard in ’t Veld: Na een uurtje spelen lijkt Gerard het zwaar te hebben. Even later zie ik dat hij ten koste van een toren 2 lichte stukken heeft veroverd. Om half tien moet Gerard in zijn tegenstander zijn meerdere erkennen. Jammer, temeer daar hij later aangeeft dat er toch nog ontsnappingskansen voor hem bleken te zijn.

 

Nog geen minuut later wordt ook de witte vlag van Arjan gehesen. Wat een teleurstelling! De stand derhalve 2-1 in het voordeel van Berkel. Aan de andere borden was op dat moment nog niet echt van een doorslaggevend overwicht voor iemand sprake. Allemaal degelijke stellingen.

 

Aan bord 5 Willem van der Wel: Na een uur spelen en 15 zetten verder weet Willem een kwaliteit te winnen. In de wandelgangen vertelt Willem om ca. 10 uur dat hij niet graag zwart (=zijn tegenstander) zou willen zijn. Deze opmerking ontlokte één van zijn medeteamleden tot de opmerking dat Willem vaker remise speelde in een dergelijke stelling. Reaktie Willem:”Ach ik strijk wel vaker met mijn hand over mijn hart uit medelijden met de tegenstander”. Om tien voor half elf heeft Willem de klus vakkundig geklaard en is de stand 2-2.

 

Aan bord 4 Hans Dijkers: Hans speelt tegen een voor hem bekende tegenstander. In het recente verleden speelde hij op het Corus toernooi remise tegen Theo Keijzer. Vanuit de opening kwam Hans een pion voor te staan, hetgeen hij echter moest bekopen met een zeer defensief gevolg….Om kwart over tien waren er slechts 17 zetten gedaan en was de verbruikte tijd aan beide zijden gelijkelijk verdeeld. Een stukoffer van zijn tegenstander werd wijselijk niet geaccepteerd door Hans. Om tien over half elf stelde zijn tegenstander remise voor, hetgeen na overleg met de teamleider werd geaccepteerd. Stand: 2,5-2,5.

 

Aan bord 7 Bert Wolters: Ook hier een rustige en degelijke opbouw hetgeen op een gegeven moment leidt tot een vorm van tijdnood….Bert 7 minuten en zijn tegenstander nog ruim een uur…..  Door een matdreiging van Bert is zijn tegenstander echter gedwongen tot het geven van eeuwig schaak waaraan Bert zich niet kon onttrekken. Stand om 11 uur: 3-3.

 

Aan bord 8 Marcel Muis: In navolging van Gerard heeft Marcel om half tien ook een toren ingeleverd voor twee lichte stukken. Het lijkt een positieve situatie, maar gezien de ontwikkelingen op het bord bij Gerard is voorzichtig handelen een vereiste. Marcel was daar zelf ook van overtuigd en wist even na elf uur de volle winst binnen te halen. Uitstekend gedaan Marcel! Hiermee was de stand 4-3 in het voordeel van Nieuwerkerk en heerste er een bevrijd gevoel bij de teamleden door het feit dat er in ieder geval geen verlies kon volgen.

 

Aan bord 1 Richard Zijleman: Zoals we van Richard gewend zijn is ook hier de opbouw van de partij rustig en zeer doordacht. Langzaam aan weet Richard 2 pionnen voorsprong op te bouwen hetgeen uiteindelijk, na zeer veel zweetdruppeltjes van de omstanders, mocht leiden tot een schitterende matstelling tegen half twaalf.

 

Eindstand: 5-3 in het voordeel van SVN 2. Fantastisch gedaan teamleden! Weer een stapje dichter bij de gewenste promotie naar de 2e klasse!

Leave a Comment