Persoonlijke Jeugdkampioenschap 2007

Na jaren van afwezigheid kwam ik er net op tijd achter dat het PJK werd georganiseerd. Ik besloot ook mee te doen. Ongeveer 4 uur voor het sluiten van de inschrijftijd kon ik me nog net op tijd inschrijven.  Het was wel een flink verschil met de laatste keer. Ik speelde nog bij de C’tjes en het toernooi was toen een stuk drukker bezet.

Het schoolgebouw was nog wel precies hetzelfde gebleven. Zo’n echte ouderwetse school met marmeren vloeren en marmeren trappen (zo één waar je met gladde schoenen zo een meter of tien verder kan glijden).

 

De tegenstanders had ik al op internet bekeken. In het begin leek het behoorlijk positief. Totdat ik verder keek en zag dat de ratings die er stonden allemaal KNSB ratings waren en geen jeugdratings. Het zou zwaar worden. Eén 1900+ speler en 2 hoge 1800 en 5 1750+ schakers. (even ter vergelijking dit is dus de sterkte van het eerste team van de borden 3 t/m 8 en dan nog een 1762 en 1761 reserve houden)

 

Al op de eerste dag kwam ik er achter dat mijn theorie erg achterloopt in vergelijking met de rest. Bij de eerste twee wedstrijden sta ik eigenlijk al na een zet of 6 een stuk minder. De tweede tegenstander is echter zo aardig een aantal kansen te laten liggen en vaak weg te zijn. Deze tijd zou hem uiteindelijk opbreken.

Resultaat na eerste dag: 1 uit 2, TPR 1711

 

De tweede zaterdag was ik wel voorbereid. Mijn tegenstander bleek het Boedapest gambiet vaak te spelen en ook nu deed hij dit. Na 13 zetten en we waren uit de opening stond ik ook net even een stuk beter. Helaas zag ik een simpele zet straal over het hoofd waardoor ik een stuk weggaf. Zonde anders had ik de wedstrijd waarschijnlijk wel naar mijn hand kunnen zetten (ik had immers het loperpaar en de stelling begon steeds opener te worden). De tweede wedstrijd was goed te doen. Het damegambiet tegen zorgde voor weinig problemen. Op het moment dat ik e5 kon spelen en zo ook mijn witte loper erbij kon betrekken was het bijna gedaan. Mijn tegenstander gaf later ook nog een stuk weg en het uitspelen kon beginnen.

Resultaat na tweede dag: 2 uit 4, TPR 1614

 

Doordat ik in de vierde ronde een zwakke tegenstander had stond ik laatste van de 4 die op de zesde plaats stonden. Dit zorgde ervoor dat ik een bye kreeg. Zonde, ik had liever gespeeld. Kansen op een podium zaten er toch niet in. Maar goed, de laatste partij had ik weer een flinke tegenstander (1777). Ook hij speelde het Boedapest Gambiet. Na mijn voorbereidingen en analyse van wedstrijd 3 was dit natuurlijk geen enkel probleem. Ook mijn tegenstander wist hem goed wat er voor zorgde dat er nar ongeveer 10 minuten spelen ook al 10 zetten gedaan waren. Op het moment dat de wedstrijd vast begon te zitten werd mij remise aangeboden. Ik stond iets sterker maar zag op dat moment niet de goede zet om het verder te kunnen gaan beslissen. Ik nam de remise maar aan en haalde zo de 50%.

Resultaat aan het einde: 2,5 uit 5, TPR 1656

 

Al met al dus een geslaagd toernooi. Heel veel geleerd en ook nog een leuk resultaat gehaald, gedeeld 5e en ook nog weer een beetje mijn rating omhoog gehaald. Hieronder staan (als Leo zijn werk heeft gedaan) 5 links naar analyses van mijn wedstrijden. Zeker wedstrijd 2 is leuk om al mijn blunders nog eens te bekijken. Wedstrijd 1 heeft aardig wat analyse voor het Albin’s tegengambiet. En wedstrijd 3 is wel een goede theoretische partij tot aan mijn blunder.

Volgend jaar mag ik helaas niet meer meedoen. Dan hoop ik wel een leuke jeugddelegatie mee te kunnen nemen.

Zie hieronder de partijen:

 

Wedstrijd 1

Wedstrijd 2

Wedstrijd 3

Wedstrijd 4

Wedstrijd 5 

 

Leave a Comment