Corus 2008

img_0738.jpgHet zit er weer op; een lang, slopend weekend tussen de matadoren van het schaakspel. SV Nieuwerkerk was weer met een groot aantal spelers vertegenwoordigd op het Corustoernooi 2008. Het toernooi is voor de komende vijf jaar zekergesteld, dus er komen nog vijf mooie jaren met veel schaakplezier!

Edo, Cees, Leen en Leo togen op vrijdag 11 januari om een uur of twee richting Wijk aan Zee. Ruim een uur later parkeerden we de auto voor huize Neeltje op nog geen 300 meter van de speelzaal. Een fantastische locatie, welke we voor de komende jaren alvast vastgezet hebben. Om 16:00 uur kon men zich inschrijven. We waren een van de eersten, maar wat schertste onze verbazing… Willem van der Wel en Han Everaars waren nog eerder door de inschrijving heen. Echte liefhebbers dus!!! We kregen een zeer mooi fotoboek mee, aangezien het de 70e editie was van het toernooi. Per jaartal waren er wat foto’s. In het jaar 2006 staan zowel Leen als Willem op de foto. We dachten dat we ook Edo ontmaskerd hadden, maar zeker is het nog niet. In het jaar 1994 staat Henk van Lieshout prominent in beeld!!! Wie het boek kan doorkijken, moet dat zeker niet nalaten…

 

Daarna natuurlijk eten. Han, Willem, Henk, Edo, Leen, Cees en Leo probeerden zich weer te laten verwennen in een van de vele eetgelegenheden. Het strandpaviljoen was inmiddels afgevallen, aangezien de scholletjes en de gamba’s van het voorgaande jaar nog immer minder prettige herinneringen naar boven lieten komen. Uiteindelijk kwamen we in Sonnevanck terecht waar natuurlijk al vele schakers zaten, maar nog wel plek was. Het eten was zeer smakelijk en met een volle maag konden we de eerste partij beginnen. Niet iedereen was even gelukkig in hun partijen maar Leo speelde een van zijn beste partijen ooit, met een fraaie combinatie als slotakkoord welke men elders op de website kan naspelen. Edo verloor met wit, maar stond eerder in de partij wat beter. Een tikje teleurstellend voor de aankomende clubkampioen (?), maar kwam dus weer met beide benen op de grond. Ook Leen verloor zijn partij, terwijl Cees remise speelde. Ook Han en Henk speelden remise terwijl Hans Dijkers en Ben Balm wonnen. Willem verloor zijn partij.

 

Het was inmiddels half twaalf maar insiders weten natuurlijk dat we niet alleen voor het schaken komen, maar vooral ook veel plezier beleven aan het pokeren. Zelfs buiten de Nieuwerkerkse grenzen is het bekend, zo werd mij verteld toen ik de familie Hennink uit Waddinxveen tegenkwam. Nu, het pokeren is dan ook ruimschoots aan bod gekomen. Tot in de late uurtjes vlogen de euro’s en fiches over tafel met maar een kort intermezzo om wat partijen na te spelen. Gezelligheid kent geen tijd in Wijk, en uiteindelijk was het een uur of vijf toen de laatsten naar bed gingen.

 

‘s Avonds een vent ‘s morgens een vent, dus Edo maakte iedereen om 09:00 uur wakker met een overheerlijk ontbijt. Dat kun je aan Edo wel overlaten. Verhuurder Horst Heidereich kwam ook nog even langs, en vertelde dat hij jaren gelden coach was geweest bij de wereldkampioenschappen Rummicub. In eerste instantie dachten we dat hij een grapje maakte, maar daarna zei hij dat er ter ere van hem een aantal rummicubstenen gemaakt waren en dat deze in de schaakspeelzaal, in de Moriaan, aan de muur hingen. Wat schertse onze verbazing toen we deze inderdaad zagen hangen. Een heuse wereldkampioen die ons verbleidde met een bezoek tijdens ons ontbijt, wie heeft dat eerder meegemaakt!

 

De wedstrijd begon om 13:30 uur, dus er was nog ruimschoots tijd over om de kaarten weer uit de doos te halen. Het schaken ging die middag een stuk beter voor de Nieuwerkerkse helden. Edo revancheerde zich voor het verlies en won tegen "Hans Kraay junior" op indrukwekkende wijze. Ook Leen won, ondanks tijdnood, met knap spel. Leo won op karakter in een Koningsindier waar de tegenstander het aandurfde om lang te rokeren. Het was geen goede partij, maar wel een mooie… Cees had wat moeite en speelde wederom een remise. Ook Willem en Ben speelden remise, terwijl Hans en Henk hun partij ook wonnen. Alleen Han overspeelde zijn hand en verloor.

 

Snel weer eten want de verliezers van het pokeren wilden toch wat terugdoen die avond. Het werd uiteindelijk niet zo laat als de avond tevoren, maar een uur of twee was toch ook niet gek. De verliezers wonnen en de winnaars verloren, zo was het weer goed in balans. Ook Henk Vis, ex-cluppie en voorheen een fervent Corusbezoeker, vereerde ons nog met een bezoek wat altijg erg gezellig is natuurlijk!

 

 

Het weekend ging zo snel voorbij. De auto was weer gepakt alvorens we de laatste partij gingen spelen en we gingen er gewoon weer voor! Edo won weer maar werd uiteindelijk tweede in zijn poule. Cees had moeite met zijn tegenstanders en verloor zijn partij. Een slecht toernooi voor hem, maar volgend jaar zijn er weer nieuwe kansen. Leo remiseerde wat hem de ongedeelde eerste plaats deed toekomen. Ook Leen werd eerste na een winstpartij. Alletwee 25 eurootjes  rijker en gepromoveerd naar de vierde klasse in 2009!!! Voorwaar een goeie prestatie.

 

 

Hans Dijkers was levensbedreigend ziek geworden met 42 graden koorts, dus kon niet spelen. Toch tweede geworden door zijn twee eerdere winstpartijen. Inmiddels heb ik vernomen dat het weer wat beter met hem gaat, dus geen zorgen!Willem, Henk en Ben remiseerden dat Henk uiteindelijk ook op promotie kwam te staan.

 

Dus Henk, van de bezemkast naar de keuken! Dat moet toch een gelukzalig gevoel geven…

 

 

Vervolgens nog wat rondgelopen in de fantastische ambience dat Corus heet. Daarna zijn we doodmoe naar de auto gegaan en aanvaardden de terugreis. Onderweg nog even naar de pannenkoekenboerderij bij Leiderdorp geweest om wat pannenkoeken te verorberen. Nu ze smaakten goed. Eind goed al goed. Ik kan al niet meer wachten tot het volgende toernooi…

Leave a Comment