Tweede stevent af op promotie naar 2e klasse

Wie houdt het tweede nog tegen, is de grote vraag na de overtuigende 6-2 zege op Onesimus 3. De opluchting was voelbaar, het enthousiasme groot maar gelukkig vielen ook nog realistische woorden op te maken na deze overtuigende overwinning. Zo werd topscoorder en bord 1 speler Richard door zijn mede spelers na afllop te verstaan gegeven dat slechts vooruitspelen een optie is, gezien zijn a.s. afwezigheid tegen WSV.

Wie houdt het tweede nog tegen, is de grote vraag na de overtuigende 6-2 zege op Onesimus 3. De opluchting was voelbaar, het enthousiasme groot maar gelukkig vielen ook nog realistische woorden op te maken na deze overtuigende overwinning. Zo werd topscoorder en bord 1 speler Richard door zijn mede spelers na afllop te verstaan gegeven dat slechts vooruitspelen een optie is, gezien zijn a.s. afwezigheid tegen WSV.

 

Het begon allemaal wat anders: zowel Marcel als Sjaak waren niet aanwezig bij de presentatie van de teams aan het thuispubliek. Gelukkig namen beiden snel zitting achter het bord en vooral voor Marcel pakte dat erg goed uit: na de opening kon Marcel de dame pennen met de koning, waarna zijn tegenstander al om 20.35 uur de vlag hees: 1-0. Gesterkt door deze voorsprong was al vanaf het begin duidelijk dat we in vorm waren. Bert overspeelde zijn tegenstander met zwart en zette zijn tegenstander meteen met de rug tegen de muur. Wim kwam heerlijk uit de opening in een Fransman. Hans en Gerard zetten hun witte partij voorzichtig op: Hans dreigde zelfs over de damevleugel te worden overlopen. Richard speelde met zwart-wit: zijn tegenstander maakte meteen duidelijk wie het spel moest maken, hetgeen Richard dan ook deed. Arjan opende met een klein plusje in een Grunfeld. Sjaak stuitte met zwart ook al op iemand die liever plaatsneemt in de wachtkamer: Sjaak verbruikte hierdoor echter veel tijd om iets te vinden. Hierdoor moest de verslaggever ter plaatse deels genoegen nemen met interviews achteraf om de benodigde 20 zetten in 15 minuten te kunnen klaren…

 

Gerard won fraai een kwaliteit. Toe onze captain daarna ook een centrale pion kon veroveren, was de weg vrij om de koning onder vuur te nemen: hier had zijn tegenstander niet van terug: 2-0. Hans neutraliseerde zwarts’ storm op de damevleugel door van diens ontwikkelingsachterstand te profiteren. Hoewel er daarna een open gevecht ontstond, bleef alles keurig binnen de remisemarges: toen er ongelijke lopers overbleven, besloten beiden tot remise.

 

Arjan zie ik naast mij met wit dezelfde partijen spelen: hoe en waar het kleine voordeel uit te buiten is het vaste thema. Hoewel de torens mooi gedubbeld stonden en zijn dame en lichte stuk actiever waren, lukte het toch niet een bres te slaan in de zwarte defensie: remise was het logische gevolg. Bert was na de opening verder gegaan: wit zoek spelen en profiteren van de aangerichte chaos. Toen na 35 zetten dit echter nog niet had geresulteerd in materieel voordeel, kostten enkele slordigheden hem toch de kop: de witspeler sloeg genadeloos toe.

 

Richard haalde het 4e punt binnen: zijn tegenstander had weinig manoevreer ruimte en wilde er handig uit geraken. Richard overzag dit en kon naar eigen zeggen ‘opeens’ een volle toren winnen na een handige combinatie. Willem moest er nog even hard voor werken: hoewel de opening veelbelovend leek, was zijn tegenstander niet van plan zich zonder meer bij diens supprematie neer te leggen en counterde erg gevaarlijk. Willem verdedigde dit bekwaam en uiteindelijk bleek zijn actieve loper in het centrum doorslaggevend, waarmee hij het 5e punt binnen sleepte. Sjaak was inmiddels ook gewonnen komen te staan: zijn tegenstander dacht hem onder tijdsdruk te moeten houden door ook snel te spelen. Een iets te ambitieuze voortzetting werd combinatoir afgestraft met kwaliteits- en pionnen winst waarna Sjaak de partij beheerst uitspeelde.

 

Al met al een mooie zege dus: op naar WSV alwaar ons de 21e februari het jeugdteam wacht, niet te onderschatten dus!

Leave a Comment