Het eerste komt met de schrik vrij!

Miraculeuze overwinning na tonen van vechtlust

“Jullie zijn goed weggekomen” was het understatement van 1 van onze uiterst sportieve tegenstanders van 3-torens aan het eind van de avond.
Wat een zwarte avond leek te worden, met vrijwel zeker degradatie tot gevolg werd uiteindelijk een 5-3 overwinning.

 

De avond begon niet al te best. Cees op bord 3 speelde een dramatisch slechte opening tegen het koningsgambiet dat zijn tegenstander hem voortoverde. Zijn tegenstander bleef vanuit deze situatie de druk vasthouden en opvoeren wat uiteindelijk resulteerde in een knappe en verdiende overwinning. Ondertussen had Han op bord 7 ook het bijltje er bij neer moeten leggen waardoor er een 0-2 achterstand kon worden genoteerd.
Gelukkig speelde Gerard weer eens ouderwets sterk wat resulteerde in de eerste 1 voor Nieuwerkerk. Een plusremise voor Johan betekende een tussenstand van 1,5-2,5.

 

De rest van de borden stonden echter niet echt lekker. Edo stond remiseachtig zonder aanknopingspunten om voor de overwinning te gaan, Arjan op 8 stond moeilijk en Leo op 6 zag zijn betere stelling wegglijden naar een mindere positie. Alleen Hans op 5 had een plusje op het bord staan.

 

Zoals zo vaak gebeurt in RSB-wedstrijden veranderde de perspectieven tegen 11.30 en dit keer in ons voordeel. Edo’s tegenstander vergiste zich en wederom pikte Edo op deze wijze het volle punt. Wat heeft Edo toch een neusje om uit vrijwel niets de overwinning te halen.
Arjan’s tegenstander  kreeg te maken met een echte vechtjas. Ondanks dat Arjan wankelde hield hij de stelling overeind. Hij gaf zijn dame met 2 pionnen voor de 2 torens van zijn tegenstander. Dit soort stellingen maakt het geheel niet overzichtelijker waardoor de bovenliggende partij vaak veel tijd nodig heeft om de juiste zetten te vinden. Daarbij kan er dan wel eens iets misgaan. Met nog enkele minuten op de klok gebeurde dat ook bij Arjan’s tegenstander. De dame werd ingeleverd waardoor de rechte rug en vechtlust van onze invaller een heel belangrijk en onverwacht punt opleverde. Stand 3,5-2,5.

 

Leo, die zoals eerder vermeld zijn betere positie had ingeleverd knokte ondertussen voor wat hij waard was. In een stukkeneindspel met een pion minder deed hij, zo hoorde ik Gerard zeggen, stuk voor stuk de juiste zetten waardoor hij een zwaarbevochten remise in een lastig eindspel bereikte. Soms voelt een remise als een overwinning!

 

Door deze omwentelingen hadden we dus plotseling winstkansen, immers Hans was degene die al een tijdje beter stond en we hadden nog slechts een half punt nodig. Ondanks dat Hans netjes en bekwaam zijn kleine plusje handhaafde kwam er toch, met beide spelers in tijdnood, nog een tricky situatie op het bord. Hans moest zijn Toren geven voor de laatste pion waardoor hij met Koning en 2 opgerukte pionnen tegen K+T moest spelen. Hans verzilverde het uiteindelijk bekwaam waardoor hij in ieder geval wel een min of meer verdiend punt binnenhaalde en de eindstand op 5-3 bracht.

 

We zijn goed weggekomen….

Leave a Comment