Richard Zijleman geeft tweede team goede voorbeeld

Hoe begaan iemand kan zijn met een goed geolied RSB team is wel uit de reaktie van topscoorder en aanvoerder Richard Zijleman te merken. Zelfs na een vermoeiende partij en in de late uurtjes neemt hij nog de moeite om een mailtje te sturen!!!

 

– Hoewel ik besef dat op dit moment van typen de meeste van jullie reeds de slaap hebben gevat om volgende week donderdag uitgerust aan de belangrijke wedstrijd tegen WSV 4 spelen, wil ik jullie deelgenoot maken van mijn belevenissen hedenavond. Sjaak heeft een ruim uurtje geleden nog een mailtje gestuurd waarin hij informeerde naar de uitslag dus zit ik met een biertje in de hand nog bij te komen van de partij.

 

De locatie was snel gevonden maar het was alweer een poosje geleden dat ik in Waddinxveen had geschaakt. Mij stonden nog steeds de grote en comfortabele fauteuils voor ogen in het bejaardenhuis, maar zowel zaal als zitplek hadden een ware metamorfose ondergaan. Niet alle verbetering is een vooruitgang. Ook de in de belendende zaal aanwezige bridgers zijn geen lust voor het oor en oog. Maar we dwalen af… van die luidruchtige kaarters.

Onder het toeziend oog van Wim Mulder (wanneer is die eens een avond thuis?) ging de partij even na achten van start. Ik speelde op bord 1 tegen Jaap van der Heiden (de bord 1 speler van WSV met een rating van 1661 een score dusver van 2 uit 5 met een TPR 1606). De openingszetten kwam snel op het bord en in het vroege middenspel kon ik onder aanvoering van de witte stukken een pion winnen.

Hoewel Sjaak aangaf met remise tevreden te zijn besloot ik de pion te nemen en zwarts sterke lopers de diagonalen te gunnen. Ook na dameruil moest ik nauwkeurig blijven spelen. Zwart bleef lastige dreigingen houden en na lang zoeken rond de 20e zet wist ik een afwikkeling te vinden die de druk verlichtte. Nadeel was wel dat er daardoor ongelijke lopers (inclusief voor beiden twee torens) op het bord kwamen. Ik meende echter kansen te zien vanwege de pionnenopstelling. Drie tegen een pion op mijn damevleugel en drie tegen vier pionnen op de koningsvleugel.
Toen mijn tegenstander ook nog in op mijn aanbod inging om alle torens te ruilen, was de door Sjaak’s gewenste remise tenminste binnen handbereik. In deze afwikkeling griste zwart ook nog mijn h-pion op de koningsvleugel waardoor hij weliswaar het materiële evenwicht herstelde maar mijns inziens kostbare tijd verloor.

De witte koning ondersteund door de witveldige loper kwam centraler en actiever te staan dan zijn zwarte collega en met tussenzetten werd kostbare tijd gewonnen. Ik kon de pionnenmeerderheid op de damevleugel in beweging zetten en enkele zetten voor de tijdcontrole was volgens mij de winst binnen. Zwart spartelde nog wat tegen maar de stelling bleef gewonnen. Gelukkig gaf mijn tegenstander deze keer tijdig op. We leiden dus met 1-0!

 

Jullie allemaal veel succes volgende week donderdag, de eerste stap naar het kampioenschap is gezet. Houden jullie mij ook op de hoogte. Ik kan niet wachten tot de dinsdag na jullie bezoek aan Waddinxveen.

 

Richard

Leave a Comment