Wedstrijdverslag Dordrecht 4 – SVN 3

In klasse 3B van de RSB moet het 3e team van SVN zich als nieuwkomer zien te handhaven in een relatief zware groep. Het 5e team van Spijkenisse is inmiddels gedegradeerd. De kanshebbers voor de 2e degradatieplaats zijn naast ons team het 2e team van De Pionier, Krimpen a/d IJssel 4 en Ashtapada 1. De kaarten zijn echter zodanig verdeeld, dat SVN zich op het ergste moet voorbereiden wanneer er tegen Dordrecht 4 (de tegenstander van 11 maart 2008) geen matchpunt(en) worden binnen gehaald.SVN heeft momenteel 4 matchpunten en de mede degradatiekanditaten hebben 1 matchpunt meer…….  

 

Het programma van de Krimpenaren (tegenstanders Spijkenisse en De Pionier) doet vermoeden, dat zij zich zonder veel moeite zullen handhaven. Het team van De Pionier moet nog spelen tegen de koploper in deze groep en tegen Krimpen. Zij zullen het tegen Krimpen (in beider belang) proberen gelijk te houden. Dinsdagavond 11 maart verzamelden de teamleden zich in het clubhuis en daarna werd naar Dordrecht vertrokken. Dereis liep voorspoedig en ruim op tijd arriveerden wij in het clublokaal, een school aan de Anna van Saksenstraat, te Dordrecht. Even over achten werd er “afgetrapt”.  

 

Aan bord 7 Wouter Razenberg.
Wouter moet het opnemen tegen de heer Schot (KNSB-rating 1609). Na 13 zetten staat Wouter een pion achter, maar na ruim een uur spelen verdient Wouter de pion terug en ziet het er weer een stuk rooskleuriger uit. Het gaat allemaal erg snel bij Wouter. In een mum van tijd staan er alleen nog pionnen op het bord. De stelling lijkt positioneel in het voordeel van Dordrecht, maar de tegenstander van Wouter biedt remise aan welk aanbod met beide handen door Wouter werd geaccepteerd. Mooi resultaat Wouter! ½­½.  

 

Aan bord 3 Johan Brautigam.
Johan speelt zijn laatste uitwedstrijd voor SVN tegen de heer Van Haren (rating 1719). Bij zet 20 laat Johan zich verrassen door een dubbele aanval op zijn paard in combinatie met een penningvan zijn dame…. Johan verliest het paard maar lijkt als compensatie de toren van zijn tegenstander op non-aktief te kunnen houden. Na 49 zetten en een dapper verweer moet Johan helaas de vlag strijken. 1½­½.   

 

Aan bord 8 Han van der Hoeven.
Han speelde tegen de heer Van Ruyven (rating 1501). Evenals Henk van Lieshout en Tjerk krijgt Han met zwart de opening d4, c4 en Pc3 voorgeschoteld. Han komt goed door de opening maar heeft het wel zwaar. Bij de 30e zet om 10 uur verliest Han een paard en vijf minuten later de partij. 2½­½.  

 

Aan bord 1 Jan Hoogendoorn.
Jan speelde tegen de heer Van der Willigen (rating 1760). Jan speelde een degelijke partij. Na anderhalf uur spelen staat Jan zelfs een pion voor met verbonden centrumpionnen. Al met al zeer positief. Om 10uur slaat Jan het remise aanbod van zijn tegenstander af, maar een kwartier later biedt Jan alsnog remise aan hetgeen werd geaccepteerd. 3-1.  

 

Aan bord 5 Harry Laan.
Harry speelde tegen de heer Van Manen. Ook hier een degelijke stelling. De heer Van Manen koos er voor om zijn rochade niet in 1 zet maar in een lange reeks van zetten van de koning en toren te doen. Bij zet 20 vermeldde Harry’s tegenstander verheugd dat ook hij er in geslaagd was om te rocheren. Om kwart over tien verliest Harry een paard en 5 minuten later de partij. 4-1.  

 

Bord 6 Tjerk Tinga.
Tjerk moest het opnemen tegen de heer Lemstra (rating 1515). Na 10 zetten heeft Tjerk een dubbelpion in een mindere stelling. Na ruim een uur spelen staat de koning van Tjerk onbeschermd op de koningsvleugel. Tjerk moet gedacht hebben dat de aanval in deze situatie de beste verdediging moest zijn en dirigeerde de resterende pionnen op de koningsvleugel naar voren. De dubbelpion van Tjerk werd ondertussen gereduceerd tot een geïsoleerde pion. Tegen half elf moest ook Tjerk beamen dat zijn tegenstander de betere was. 5-1.  

 

Bord 2 met Rob Hoogland.
Rob moest het opnemen tegen de heer Schreuder (rating 1638). Na een goede opening weet Rob om half 10 een pion te verdienen. Nu nog deze voorsprong omzetten in winst….Om kwart over 10 is het voordeel van Rob als sneeuw voor de zon verdwenen, jammer, maar bij zet 46 zijn de uitgespeelde teamleden van Rob blij te zien dat Rob een volle toren en dus ook de partij kon winnen. Tot verbijstering zien de toeschouwers dat Rob deze zet (door tijdnood?) niet zag en koos voor wederom winst van een pion. Rob wilde blijkbaar lang genieten van zijn partij en wist uiteindelijk toch de partij in een punt voor Nieuwerkerk om te zetten. 5-2   

 

Bord 4 met Henk van Lieshout.
Ook de teamcaptain van het 3e speelde zijn laatste uitwedstrijd voor SVN. Henk nam het op tegen de heer Van Grootheest (rating 1666). Na een half uur spelen staat ook hier een degelijke stelling op het bord. In tegenstelling tot Henk heeft zijn tegenstander niet gekozen voor een rochade, maar dirigeerde de pionnen op de koningsvleugel naar de “achter de paaltjes” staande koning van Henk. Om 10 uur moet Henk noodgedwongen toestaan dat zijn tegenstander hem een pionnetje afsnoept. Daarnaast heeft zijn tegenstander 3 verbonden vrijpionnen in het centrum staan. Het wordt moeilijk, maar Henk weet dapper stand te houden, ook nadat hij een paard verliest denkt Henk terecht niet aan opgeven. Om vijf voor elf vindt Henk het wel genoeg. Er is verder geen eer meer te behalen.

 

Eindstand 6-2 in het voordeel van Dordrecht. Een welverdiende overwinning voor Dordrecht. Ondanks het forse ratingverschil tussen de 2 teams was het een gezellige strijdvaardige avond! Het onderlinge resultaat tussen SVN 3 en Ashtapada 1 op 15 april zal waarschijnlijk definitief gaan bepalen wie de 2e degradant wordt. SVN moet hoe dan ook matchpunten binnenhalen. Tenzij de 3 andere degradatiekandidaten hun wedstrijd in deze voorlaatste ronde alledrie in winst omzetten, want dan is SVN nu gedegradeerd. 

Leave a Comment