Het eerste is kampioen! (update)

j0433886.png25-03-2009 Gisteren, in Dordrecht, hing het al in de lucht maar nu is het zeker. Op het moment van schrijven staat Oostflakkee 1-WSV1 2-2 en is het definitief. Volgend jaar promotieklasse voor Nieuwerkerk!!! wordt vervolgd…

Update…

29-03-2009 Helemaal brak van het feesten (champagne en bier doet het altijd goed, wanneer er een mijlpaal is behaald) is het tijd voor een analyse van het seizoen. Althans, hoe komt het toch dat het ene seizoen het andere niet is. Vorig jaar om deze tijd waren de kratten bier ook niet aan te slepen, maar meer om het feit dat we ons net op een bordpunt gehandhaafd hadden in de eerste klasse. Een krankzinnige poule toen. Met zeven punten nog niet zeker van handhaving, maar het was ons toch maar gelukt.

 

Nu, in het nieuwe seizoen waren we vanaf de start al lekker bezig. Wellicht optisch, aangezien wij de sterksten uit de poule nog tegen moesten komen, maar de 4 matchpunten uit twee wedstrijden was toch een erg prettige start! Het doet uiteraard ook wat met het team. Geen druk op de schouders en "gewoon" lekker spelen.

 

Na Krimpen en Messemaker netjes opzij geschoven te hebben, kwam in de derde ronde Chess dit keer bij ons op bezoek. Ieder jaar komen we ze weer tegen. Tegen onze Vlaardingse vrienden is het altijd spelen in de marge en ook deze keer waren we aan elkaar gewaagd. Het werd uiteindelijk 4-4 maar het had misschien een kleine overwinning kunnen worden. Desalniettemin een goed resultaat. We stonden nog steeds, zij het gedeeltelijk, bovenaan.

  

In ronde 4 een nieuwe krachtmeting tegen Waddinxveen. Ondanks dat ze wat aderlatingen hadden moeten incasseren door het vertrek van sterke spelers, bleven ook zij lekker meedraaien in de top. Niet te onderschatten dus. Weer een 4-4, waar we ook hier weer kans op meer hadden. Helaas kon ik persoonlijk een gewonnen stelling in tijdnood niet naar winst voeren. Chess kon niet meer aanpikken en liep averij op tegen Dordrecht.

 

In ronde 5 op bezoek bij 3-torens. Vorig jaar was het lastig, dus we waren op het ergste voorbereid. Deze keer was het echter niet zo lastig. Met een kleine uitschieter, 2,5-5,5 wonnen we de wedstrijd enigszins gemakkelijk.

 

Nog steeds waren we koploper en moesten alleen nog Oostflakkee naast ons dulden. Op papier de gedoodverfde favoriet, maar zij hadden toch ook een paar keer 4-4 gespeeld. De naaste belagers waren WSV en Chess terwijl Dordrecht na twee zeperds, maar een 8-0! overwinning op Messemaker uit het achterveld terug aan het komen was. Het beloofde een spannende finale te worden.

 

In ronde 6 was daar dan Oostflakkee. De mannen van het Zuid Hollandse eiland kwamen op bezoek op een avond waar alles tegen leek te zitten. De snelwegen zaten vast, waar een aantal mensen toch wel last van hadden. Het is toch altijd al een lange zit, naar of vanuit Oude Tonge. De wedstrijd was uiteraard erg spannend. Onder aanvoering van onze topscoorders Hans en Cees hadden we toch stille hoop om deze gasten te pakken. Onze kopman verloor helaas al vrij snel erg jammerlijk, maar dat werd weer gecompenseerd door een mooi optreden van Gerard op bord 2. De rest was wat lastig te beoordelen. Uiteindelijk was de spanning te snijden bij een 3-4 stand ten faveure van Oostflakkee.

De laatste wedstrijd op bord 8 was weer een krankzinnige. Bij de eerste tijdscontrole was er chaos alom. Stukken die wederzijds in de aanbieding werden gedaan, en een claim van tijdsoverschrijding. Na reconstructie, was de tijdscontrole door beide mensen gehaald en stond er een ongelijk lopereindspel met twee pionnen extra voor ons op het bord. Het was bloedlink, met remisevarianten in de stelling verweven. Met sterk spel kon er toch een pion doorlopen en werd het uiteindelijk 4-4. Een belangrijke horde was genomen met als resultaat dat er vijf teams waren die nog aanspraak op de titel konden maken!

 

En toen dus de laatste wedstrijd. Het jammere is dat, in tegenstelling tot de promotieklassen, de wedstrijden niet tegelijk worden gespeeld. Hierdoor werk je toch competitievervalsing in de hand. Dit keer waren wij het "slachtoffer". Wij moesten de avond voor Oostflakkee spelen en moesten hopen op een uitschieter, en de sportieve plicht van Waddinxveen.

 

Dinsdag waren we met goede moed naar Dordrecht getogen. Iedereen was toch wel een beetje gespannen, maar gezonde spanning is niet erg. Daarbij moesten wij met twee invallers spelen. Maar zeker niet de minste. Sjaak en Richard kunnen moeiteloos meedraaien in het eerste. Daarbij had teamleider Edo had een kleine tactische finesse ingebouwd die goed van pas kwam, aangezien Dordrecht bord 2 had opgeofferd. Ik vermoed dat het al met al niet veel uitgemaakt, aangezien wij halverwege de avond op alle borden goed tot gewonnen stonden. Op een zeker moment, was het voltallige team van Dordrecht in de denktank. Het had een mooi plaatje opgeleverd, als iemand er aan gedacht had een foto te maken. Uiteindelijk werd Dordrecht met 1,5-6,5 aan de kant geschoven en gingen we een spannende woensdag tegemoet! Althans, persoonlijk moest ik overdag toch, ondanks drukke werkzaamheden aan de komende avond denken…

 

Wat voorafgaand aan het seizoen nooit gedacht was, gebeurde dan toch echt op de 25e maart. Oostflakkee, wellicht toch geschrokken van die fantastische overwinning van ons, maar ook door het ontbreken van hun topspeler kon het niet bolwerken tegen Waddinxveen. Om kwart over elf ontving ik een smsje met de felicitaties van Waddinxveen, aangezien het 2-2 stond. Het kampioenschap was binnen en kon ik het goede nieuws doorvertellen.Daarna natuurlijk direct aan de alcohol om alvast een voorschot te nemen op aanstaande dinsdag, waar het kostelijke vocht zeker rijkelijk zal vloeien…

Leave a Comment