Snelschaakteam mist conditie

Met een team bestaande uit de huidige kampioen (Edo Pouwelse) een oud kampioen (Gerard Nieuwenkamp) en drie titelkandidaten voor het snelschaken (Johan de Koning, Hans Ranft en Rob Hoogland) zou je kunnen zeggen dat Nieuwerkerk zijn best mogelijke opstelling gestuurd heeft naar het RSB snelschaakkampioenschap.

 

Omdat er slechts vier borden zijn en vijf teamleden is teamcaptain Edo al ruim van te voren aan het nadenken gegaan over een roulatie systeem. Dit systeem zorgde ervoor dat de individuele scores netjes opgeschreven moesten worden om de twee zwakste schakels in het team de laatste twee rondes extra vrije tijd te geven. Ook meteen handig om het verslag te kunnen schrijven. Helaas heeft ondergetekende na een zware avond van vele partijtjes dit papiertje op locatie laten liggen, waardoor de scores alleen maar uit het geheugen kunnen worden gevist. Gelukkig worden tegenwoordig alle uitslagen netjes gepubliceerd op websites waardoor het hele verloop van de competitie gevolgd kan worden. Het team maakte in de eerste ronde direct duidelijk dat we niet zomaar waren gekomen. Met een duidelijke overwinning (7-1) werd er gewonnen van CHESS. In de tweede ronde was de IJssel 2 het volgende slachtoffer. 5,5 – 2,5 was weer ruim voldoende om beide matchpunten binnen te halen. Na deze twee lekkere overwinningen mochten we het opnemen tegen het uit de eerste klasse gedegradeerd de IJssel 1. Waarschijnlijk begonnen de krachten hier al weg te vloeien want deze match werd overduidelijk verloren met 6,5 – 1,5. Ook de vierde ronde tegen WSV bood vrij weinig kansen. Alleen Hans wist met twee overwinningen op Wim Mulder nog wat bordpunten binnen te halen. Op dit punt aangekomen was al duidelijk dat Rob naast zijn vrije vijfde ronde ook de zevende aan de bar kon rondbrengen. Tot dan toe waren er door hem slechts 2 bordpunten binnengehaald. Gerard en Edo moesten in deze ronde hun uiterste best doen om nog een vast plekje in de laatste twee rondes te bemachtigen. Misschien gemotiveerd door deze eisen werd van Krimpen 2 (het eerste speelde een klasse hoger) gewonnen met 5,5 – 2,5. Hoe de bordpunten precies werden verdeeld is mij niet meer duidelijk maar Edo mocht de zesde ronde uitrusten. Deze zesde ronde werd gespeeld tegen de Evergroenen. Met een gemiddelde rating van 1781, waarbij de jongste telg Bernard voor slechts 1399 rating punten zorgt, kon ook dit weer een sterke tegenstander worden genoemd. Helaas liet ook de uitslag dit zo zien. Alleen Rob kon op het vierde bord tweemaal winnen. De overige partijen werden verloren (2-6) De allerlaatste ronde werd gespeeld tegen de grote rivaal Oosterflakkee die het ons nog lastig maakte in de RSB competitie. Edo had nog een appeltje te schillen met Sjaak Hennekes. Helaas voor Edo was ook deze wedstrijd niet aan hem besteed. Met 0-2 was Hennekes hem ook dit keer weer de baas. De rest van het team wist gelukkig nog wel 3 bordpunten binnen te halen waardoor de laatste match weliswaar werd verloren maar niet met dramatische cijfers. De conclusie later in de auto op de terugweg was dat het een leuke avond was maar dat het nogal aan schaakconditie ontbrak. Volgende keer wellicht de interne kalender hier op aanpassen? Het komende kampioenschap word namelijk weer een stukje lastiger, de tegenstanders zullen dan bestaan uit KNSB en RSB promotieklasse teams. Ondanks het verloren scoreblaadje is nog wel bekend dat Hans de topscoorder van het team is geworden. Johan bezette in het team de tweede plaats. Gerard de derde. Edo bleek het erg zwaar te hebben aan het eerste bord en Rob is wellicht net iets te licht bevonden in deze groep.

Leave a Comment