De Nieuwerkerkse teams op de groene hart jeugdcup

Voor het eerst sinds een aantal jaar gingen we met de jeugdspelers van Nieuwerkerk die op vrijdag 9 oktober meegingen doen aan de groene hart jeugdcup. Er waren 2 teams ingeschreven voor de openingsdag van de jeugdcup. In team Nieuwerkerk 1 zaten Philippe Verstuyft, Jos Boukema, Joris van Winden en Thomas Verstuyft. In team 2 zaten Jean Swanborn, Quinten Stehouwer, Martin Kraaj en David Meijer.

 

Nieuwerkerk 1 moest de eerste wedstrijd aantreden tegen 3-torens 1. Op het eerste bord speelde Philippe lange tijd een zeer degelijke partij. De stelling ging een tijd lang gelijk op en na goed gebruik te maken van de fouten van de tegenstander kwam hij zelfs een stuk op voorsprong. Echter zijn tegenstander gaf zich niet gewonnen en vocht zich terug in de partij. En wat later wist zijn tegenstander een toren voorsprong te pakken de partij in het voordeel van 3-torens 1 te beslissen.

Jos op bord 2 deed aan het begin een goede ruil door een toren te ruilen voor twee stukken. Maar helaas verloor hij daarna zijn dame. Jos was niet van plan om het op te geven en vocht zich zeer goed terug naar een gelijke stelling en een gelijke stand. Maar nadat het weer gelijk stond wist zijn tegenstander weer opnieuw een stuk te winnen en te promoveren. En zo was ook de tweede wedstrijd voor 3-torens.

Joris trad aan op bord 3 en speelde zeer gefocust. Hij wist succesvol een stuk voor te komen, maar zijn tegenstander had wel het initiatief. Joris blokkeerde de aanval van zijn tegenstander succesvol en wist het daarna heel netjes af te ronden en zo het eerste punt voor nieuwerkerk 1 te pakken.

Thomas was op bord 4 lange tijd bezig aan een degelijke partij. Hij had een pion voorsprong maar gaf daarmee wel het initiatief aan de tegenstander. Deze wist dit om te zetten in een pion voorsprong voor hem. Ondanks Thomas inspanningen wist zijn tegenstander met die kleine voorsprong toch de partij goed af te ronden. 1-3 was de eindstand die hierdoor volgde.

 

De 2de ronde trad Nieuwerkerk 1 aan tegen Dordrecht 1

Philippe begon deze partij goed en kwam een pion voor te staan en had een betere stelling. Helaas verloor hij wat later een stuk. Maar hij kreeg er wel een hoop vrij pionnen voor terug. Even later verloor hij nog eens een stuk. Maar door de pionnen goed door te laten lopen gaf zijn tegenstander zich gewonnen.

Jos begon de partij met een veel belovende aanval. Helaas vergat hij te rokeren waardoor zijn verdediging te zwak stond. Zijn tegenstander maakte hier gebruik van door een nog betere aanval te creëeren. Na een aantal stukken te verliezen zag Jos toe hoe hij mat ging op de koningsvleugel.

Joris verloor per ongeluk aan het begin van zijn partij zijn dame. Maar gaf niet op en bracht de achterstand terug tot een toren. Helaas was dit niet genoeg in het eindspel, maar met wat geluk aan zijn zijde zet zijn tegenstander hem pat.

Thomas begon de partij met een betere opening dan zijn tegenstander. Hij had een mooie aanval staan, maar zijn combinatie was net niet goed. Hierdoor kwam hij op een toren achterstand. Thomas knokte zich echter knap terug tot een pion voorsprong. Maar wat later wist zijn tegenstander succesvol een loper te winnen. Toch kreeg Thomas nog wel kansen met een penning. Maar hij koos net voor het verkeerde veld voor de penning. Zijn tegenstander kon hierdoor met de loper schaakgeven en zo zijn ongedekte toren winnen. Hiermee besliste zijn tegenstander de partij definitief en zo ging de winst toch nog naar Dordrecht 1 met 1½ – 2½.


Ronde 3 Nieuwerkerk 1 speelde de laatste wedstrijd van de avond tegen CSV 1.

Philippe liet vanaf de eerste minuten het initiatief aan zijn tegenstander die hem hiermee zwaar onderdruk zette en meerdere matdreigingen veroorzaakte. Echter uiteindelijk kostte het Philippe een stuk en wist zijn tegenstander met deze voorsprong de wedstrijd te winnen.

Jos begon de wedstrijd met behoorlijk aardig spel, maar liet het in de aanval na en verloor hiermee een toren. Zijn tegenstander benutte deze kansen goed en wat later zag Jos zichzelf mat gezet worden.

Joris begon de 3de ronde aardig en kwam op een stuk voorsprong. Maar in de verdediging zag zijn tegenstander kans om de voorsprong van Joris om te zetten naar stuk achterstand. Daarna ging het initiatief naar zijn tegenstander die de partij met deze voorsprong besliste.

Bij Thomas ging het gelijk op vanaf de opening. Helaas wist Thomas deze stelling niet vast te houden omdat zijn tegenstander een matmogelijkheid maakte en deze goed wist te benutten. Eindstand 0-4.

 

Nieuwerkerk 1

3-Torens 1

Dordrecht 1

CSV 1

Individuele score

Philippe

0

1

0

1

Jos

0

0

0

0

Joris

1

½ 

0

Thomas

0

0

0

0

Totale score

1

0

 

Nieuwerkerk 2 mocht het in de eerste wedstrijd opnemen tegen Spijkenisse 1. Dit bleek al snel een sterk team te zijn.

Op bord 1 was Jean bezig met een pittig potje. Lang bleef het gelijk opgaan in de eerste pot. Maar zijn tegenstander wist de winst in deze eerste pot binnen te halen door in een latere fase van het spel een toren te winnen.

Quinten op bord 2 moest het na een tijdje doen zonder dame. Hierdoor moest Quinten een snel verlies lijden in dit eerste potje.

Martin op bord 3 had het heel zwaar. Zijn tegenstander wist met een aantal combinaties zijn dame, toren, lopers en een paard te winnen. Martin kon deze achterstand niet goed maken en moest zo de derde nederlaag voor het tweede incasseren.

Op bord 4 had David het moeilijk in de eerste ronde. Hij wordt teruggedrongen en wat later moest hij een stukverlies incasseren door de aanvallende stelling van zijn tegenstander. Dit leverde een uiteindelijke uitslag van 0-4 op.

 

In de tweede ronde moet Nieuwerkerk 2 het opnemen tegen RSR 1.

Jean kreeg al vroeg te maken met een dame verlies. Dit leidde tot de eerste overwinning van RSR 1.

Ook bij Quinten liep het moeizaam, want ook hij moest toekijken hoe zijn tegenstander zijn dame van het bord sloeg. En ook daardoor ging deze partij ook naar RSR.

Bij Martin op bord 3 lukte het ook al niet. Na een kwartier spelen stond hij opnieuw vier stukken achter en zag het er zeer somber uit. Martin had echter het geluk aan zijn kant, want hij wist het succesvol pat te maken en daarmee het eerste halve puntje voor Nieuwerkerk 2 te pakken.

Ook bij David wou het deze ronde niet helemaal lukken. De combinaties van zijn tegenstanders zorgde ervoor dat David te ver naar achter moest. Uiteindelijk moest hij een dame en toren verlies incasseren om overeind te blijven. Maar met deze voorsprong kon hij de partij niet vasthouden en daarmee won RSR ½ – 3½


De laatste ronde was tegen Krimpen 1. Nieuwerkerk 2 leek te wennen aan het hogere spel extern, want de 3de leek beter te gaan.

Op bord bood Jean degelijk weerstand en blokkeerde zijn tegenstander op meerdere malen vrij aardig. Echter zijn tegenstander wist toch nog de winst met een goede combinatie te pakken.

Quinten op bord 2 was zeer goed bezig in deze laatste wedstrijd. Hij kwam succesvol op een stuk voorsprong. Nog wat later wist hij deze voorsprong om te zetten tot een toren. En met een prima eindspel de winst binnen te halen.

Op bord 3 ging het Martin ook een stuk beter in het eindspel had hij een dame en twee vrij pionnen tegen twee torens. Zijn tegenstander wist het eindspel helaas net wat beter te spelen en zo alsnog te winnen.

Op bord 4 hield ook David het prima vol tegen zijn tegenstander. Nadat hij een stuk was achter gekomen hield hij goed dicht en zorgde hij er zo voor dat zijn tegenstander nog een hele klus aan hem had. Helaas wist zijn tegenstander toch nog door te dringen en zo de eindstand te brengen op 1-3.

 

Nieuwerkerk 2

Spijkenisse 1

RSR 1

Krimpen 1

Individuele score

Jean

0

0

0

0

Quinten

0

0

1

1

Martin

0

½

0

½

David Meijer

0

0

0

0

Totale score

0

½

1

 

De Nieuwerkerkse teams moeten nog even wennen aan het hoge niveau van de externe competitie. Dat is een mooie uitdaging voor de volgende keer. Misschien gaan ze volgende maand nog beter presteren en winsten pakken met het hele team.

Leave a Comment