Tweede leidt geflatteerde nederlaag in Gouda

Maandagavond 26 oktober mochten we aantreden in Gouda. Nadat Jeroen ons de eerste wedstrijd de stuipen op het lijf had gejaagd met zijn bizarre nederlaag, deed hij dat nu door zijn chauffeurskwaliteiten. Prompt zat de auto van Joost erg vol…

Even na achten begonnen we dan met Tjerk aan bord 6 voor Domino Leen. Tjerk kwam in een afgeslagen damegambiet in een d4 / c4 / d5 / c5 opstelling terecht en dan moet je actief spelen om niet snel in de problemen te geraken. Tjerk deed dat behoorlijk maar verloor ergens toch even een pionnetje omdat zijn pionnenstructuur was verzwakt. Willem kreeg op 5 een Koningsindiër tegenover zich die wel heel snel het initiatief terug wilde: Willem rocheerde gedecideerd de andere kant op en stond goed na een zet of 15. Johan speelde naast mij uiterst sterk: na de opening was er met zwart weinig aan de hand en Johan koos tegen zijn natuur voor een pionnenaanval op de koningsvleugel zonder zelf te rocheren (voor de oplettende lezer: ja, Johan de Koning).

Joost was opgeschoven naar ‘4’ en kreeg een rustige dampion opening tegen zich. Wit nam hierin wel het initiatief, waarin Joost zich niet liet overspelen. Jeroen kreeg het middengambiet tegen en deed dat tot 13 zetten keurig: met actieve zetten en een pionnetje teruggeven ging het volgens het boekje. Bert opende in de broer van Pirc goed op 7, probeerde te forceren op de koningsvleugel maar bereikte nog weinig met zijn ruimte. Han had een moeizame opening met wit waarin hij al 2 pionnen moest inleveren, zonder duidelijke compensatie. Zelf kreeg ik een Siciliaan tegen waarin ik na de opening het initiatief kreeg.

De 1e beslissing viel op bord 7. Naar eigen zeggen kreeg Bert schaakles. Na de opening brak zwart door de witte stelling heen, hetgeen moeizaam werd gepareerd: na verlies van een kwaliteit, bleek ook de stelling verloren waarna Bert opgaf. Ondertussen was Johan met een sensationele aanval bezig. Alles leek te kloppen toen hij zijn pion opspeelde na g3 en zijn tegenstander in een matnet was gesponnen: een parel die Johan dan ook trots deed rondlopen. Jeroen kreeg het lastig na een strategisch foutje: zijn tegenstander bleef de aanval zoeken en uiteindelijk kon Jeroen niet alle dreigingen meer pareren en moest de vlag hijsen: 2-1 achter. Han knokte zich na de opening terug in de partij en zocht complicaties. Dat lukte lange tijd, maar uiteindelijk vervlakte de stellingen gaven de 2 pionnen de doorslag: 3-1. Wim speelde een lekker partij: hij maakte gebruik van een lichtzinnige opzet van zijn tegenstander en viel binnen op de verzwakte koningsvleugel. Na de winst van een kwaliteit, leek de winst dichtbij. Zijn tegenstander knokte zich echter knap terug waarna Wim niet meer kon winnen en toch met remise genoegen moest nemen. Tjerk leek het zwaar te krijgen na het pionverlies. Tjerk liet echter zien dat zijn nakende promotie geen toeval is: hoewel hij de vrijpion misschien wat te veel ruimte leek te geven, wist zijn tegenstander hiervan niet te profiteren waarna een remisehaven haalbaar bleek. Meer zat er dan ook echt niet in, hetgeen zelfs de teamleider inzag… Met 4-2 op het bord moesten de 2 overige partijen gewonnen worden: zelf had ik een pion gewonnen en had uitzicht op een punt, maar voor Joost zou dat lastig worden. Joost had lange tijd uitzicht op een remise, maar moest uiteindelijk toch het hoofd buigen onder de vele pogingen van zijn tegenstander om tot voordeel te geraken hetgeen in het vroege eindspel uiteindelijk toch lukte waarna Joost na enig tegenstribbelen toch moest opgeven. Nadat ik een 2e en 3e pion had gewonnen, bleek dat mijn rovende toren toch meer bescherming behoefde dan voorzien: met het inleveren van een kwaliteit en ook nog eens een pion waren mijn winstkansen nihil en moest ik berusten in slordige remise.

Met de nederlaag van 2,5-5,5 kregen we te weinig, hoewel Messemaker ook net een maatje te groot voor ons is gebleken. Tot 22.45 uur hadden we uitzicht op een punt. In de eindfase bleek de kracht van de tegenstander dan toch doorslaggevend. We hebben lekker geschaakt en er gloort nog voldoende perspectief om er een goed seizoen van te maken: om te beginnen op 17 november tegen Sliedrecht.

Leave a Comment