Moerkapelle 2 – SVN 3

Na een voorspoedige rit arriveerden de teamleden van ons 3e ruim op tijd in huize “Op Moer” te Moerkapelle. Tom Tom was in deze uitwedstrijd niet nodig. Hans wist de locatie blindelings te vinden. De reis huiswaarts is een ander geval…

Cees Verschoor voerde voor aanvang van de wedstrijd het saamhorigheidsgevoel op door paaseitjes uit te delen. Hij had pas een voorraad van 260 kilo ingeslagen dus er kon wel een eitje af, zei hij.Nadat de Moerkapelse jeugd was vertrokken, keerde de rust in de speelzaal terug. Wat een verademing! Na een kort welkom van de wedstrijdleider van Moerkapelle, waarin werd gememoreerd, dat er voor beide partijen eigenlijk geen al te groot belang van de uitslag mocht worden verwacht, werd de strijd op de 64 velden gestart.

Na ruim 40 minuten spelen gaat aan bord 4 de eerste pion in het voordeel van Moerkapelle er af. Aan bord 7 trof Cees het ditmaal. Hij mocht het opnemen tegen het vrouwelijke lid , Jojanneke Weijermars. En nu maar hopen dat Cees zich niet van zijn stuk zou laten brengen door de charmes van zijn tegenstander…

Na ruim 75 minuten spelen heeft Theo aan bord 1 “al”  11 zetten gedaan.Hij heeft het Letse gambiet op het bord getoverd, waardoor hij naast een kwaliteit voorsprong op veld a8 een paard heeft staan wat geen kant op kan. Maar zijn tegenstander heeft hetzelfde euvel met een paard op c4 (dit stuk kan Theo aanvallen zonder aanwezige ontsnappingsmogelijkheden) en een loper van de tegenstander welke wordt aangevallen, waarbij aangetekend kan worden dat er slechts beperkte ontsnappingsmogelijkheden bestaan. Al met al een zeer spannende pot na slechts 11 zetten!

Ook aan bord 2 van Tjerk gaat het allemaal zeer bedachtzaam. Tjerk weet dat er weer aardig wat ratingpunten voor hem te verdienen zijn. Na 5 kwartier spelen treffen we op het bord een gelijkwaardige stelling aan, maar voor de leek lijkt de stelling van Tjerk iets hoopvoller dan voor zijn tegenstander.

Aan bord 3 Hans, die ditmaal goed uit de opening is gekomen en vooralsnog in een evenwichtige stelling staat. Het blijft echter wel oppassen…

Wouter zit aan bord 4. Op het moment dat ik daar naar kijk, moet ik constateren dat Wouter bezig is met z’n laatste stuiptrekkingen. Even over half 10 is de stand 1-0 in het voordeel van onze gastheer.

Aan bord 5 treffen we Ben. Hij is goed bezig! Hij heeft een zware aanval op de vijandelijke koning met een dame, 2 torens en een paard. Het ziet er zeer hoopgevend uit!
Dat is iets wat ik helaas bij de stelling van Harry niet kan zeggen. Tegen Kevin Bakker staat Harry naast kwaliteit ook nog eens 3 pionnen achter. Ziet er diep somber uit……Aan bord 7 en 8 (bij Cees en Jelle) is er sprake van een gelijk opgaande strijd.
Tien over tien gaat Harry, ook geheel volgens verwachting, over tot het feliciteren van zijn tegenstander……2-1. Even later is ook Jelle de klos….3-1, een kwartiertje later gevolgd door het strijken van het vaantje door Hans. Tussenstand 4-1. Met Theo, Tjerk en Cees gaat het nog steeds gelijk op. De tegenstandster van Cees heeft tijdproblemen…..nog 41/2 minuut voor 10 zetten. Cees heeft voor die 10 zetten nog 33 minuten de tijd. Wat een weelde!

Tien over half elf wordt Theo onaangenaam getroffen door een familieschaak. De partij heeft 20 zetten geduurd, en Theo geeft nu terecht direct op. Theo heeft gejaagd, maar zijn tegenstander heeft steeds de juiste zetten gedaan. Uiteindelijk heeft Theo aan het kortste eindje getrokken. Jammer….5-1…

Na een moedige strijd, waarin Tjerk zeker niet de minste was, gaat ook zijn tegenstander met de te behalen punt er vandoor. De mogelijkheid om in ieder geval voor remise te gaan liet Tjerk helaas voorbij gaan. 6-1

Aan bord 7 treffen we Cees ogenschijnlijk zeer ontspannen aan, genietend van de inhoud van een zak chips. Gezien de luxe van de tijdvoorsprong lijkt het ontspannen gevoel terecht, maar innerlijk was Cees er niet echt gerust op. Zijn vraag aan de teamleider of hij met remise genoegen mocht nemen, geeft zijn gevoel duidelijk weer. Gezien echter het feit, dat de uitslag toch al in het voordeel van Moerkapelle was uitgevallen, werd besloten dat Cees gewoon door moest spelen. Cees verdiende te winnen, en het zou niet echt bevredigend zijn als hij op deze wijze een remise zou binnen halen. Jojanneke haalde de tijdscontrole na 35 zetten nog net. Voor haar resteerden nog slechts 15 seconden, maar dat is natuurlijk genoeg.

Er werd rustig doorgespeeld met de teamleden van SVN als aandachtige omstanders. Toen Cees nog ca 8 minuten resterende speeltijd had (en zijn openente nog 2 minuten) meende de wedstrijdleider ten onrechte te moeten opmerken, dat Cees alle zetten zou moeten blijven noteren, dit in tegenstelling tot Jojanneke. Deze opmerking werd gelijk de grond in geboord, en de wedstrijdleider bood excuses aan voor deze onterecht geplaatste terechtwijzing.

Uiteindelijk kwam Cees een stuk en een pion voor te staan, en de vlag van Jojanneke dreigde binnen enkele seconden te vallen. Het moment was aangebroken om Cees met zijn terechte overwinning te feliciteren. Eindresultaat 6-2. Met een onderling ratingverschil van gemiddeld 100 punten in het voordeel van Moerkapelle is deze uitslag natuurlijk geen verrassing.Niet echt om over naar huis te schrijven, maar door het verlies op deze vrijdagavond van Spijkenisse 4 van Charlois Europoort 5 met 0,5 –7,5 is handhaving van het 3e team van SVN in de 3e klasse wel een feit. (dit in tegenstelling tot de bijna zekere degradatie van zowel ons 1e als 2e team). Zeker als je weet dat Spijkenisse 4 nu alleen nog tegen Moerkapelle moet spelen, en winst door Spijkenisse alleen in dromen bewaarheid zal worden. Barendrecht 2 is inmiddels definitief als degradant gekwalificeerd.
De terugreis werd toch nog een probleem. Hans dacht weer dezelfde weg te kunnen rijden als de heenreis, maar helaas…..de Dorpsstraat in Moerkapelle bleek een éénrichtingsverkeer weg te zijn, en daar kon dus niet gereden worden. Dan denk je daar makkelijk omheen te kunnen rijden…..niets bleek minder waar. Gelukkig bood de Tom Tom van Ben uitkomst. Ben loodste ons er via onbekende omwegen alsnog uit, waarna wij ruim na middernacht in Nieuwerkerk arriveerden.

Niet alleen Ben’s schaakkwaliteiten maar ook zijn Tom Tom blijken voor het 3e team van zeer groot belang!

Dinsdagavond 13 april 2010 zal het laatste treffen van het 3e team tegen het 2e team van Hendrik Ido Ambacht plaatsvinden.

Leave a Comment