Simultaan Jan Timman

 

Omdat ik tot nu toe nog geen verslag aantrof op de website van de club besloot ik alsnog aan deze geslaagde happening een verslag te wijden. De aankondiging van deze simultaan zal jullie ongetwijfeld niet zijn ontgaan. Weken voor aanvang werd op onze clubavond de simultaan door Theo de Graaf op het ouderwetse prikbord aangekondigd. Dat bleek niet tegen dovemansoren gericht, maarliefst een tiental leden (Cees, Edo, Harry, Jelle, Leen, Leon, Rob, Tjerk, Willem en uw verslaggever) wilden de strijd aanbinden tegen onze laatste vaderlandse wereldtopper. Ook bij niet-schakers is Jan Timman nog steeds een begrip.

 

Zaterdag 3 april jl. was het dan zover. In het restaurant van De Zuiderster in Capelle aan den IJssel maakte Timman, in stijl opgehaald in Theo’s bolide, zijn opwachting tegen maarliefst 43 tegenstanders. Na een welkoms- en een dankwoord aan de sponsors die deze simultaan voor het goede doel mogelijk maakte, ging de strijd rond 10.30 uur van start. Ook de randvoorwaarden waren prima: Timman werd goed verzorgd door de organiserende Rotaryclub Capelle, en de schakers konden voor hun eigen natje en droogje terecht bij het bedrijfsrestaurant.

 

De tegenstand voor Timman was pittig want vele bekende regionale gezichten waren gekomen om de grootmeester eens aan de tand te voelen. Timman bleek echter een geretourneerd simultaangever. Hij koos voor positionele stellingen, die hij met zijn ervaring en gevoel geroutineerd speelde. Uw verslaggever ondervond dit aan den lijve. Na de opening bleef Timman na een logisch ogende ontwikkelingzet wat langer aan mijn bord staan en na ampel beraad produceerde Timman een tijdelijk stukoffer dat geforceerd een pion opleverde. De rest laat zich al raden. Timman koos niet altijd voor beste voortzetting, maar zocht gewoon naar de meeste veilige weg tot winst. Grootmeesterlijk dwong hij mij tot afruil van alle stukken en het resterende pionneneindspel werd ogenschijnlijk moeiteloos met strakke hand naar winst gevoerd. Een ervaring die uw verslaggever deed beseffen dat er wel een heel groot gat gaapt tussen grootmeester en amateur.

 

Andere clubleden ondergingen eenzelfde lot. Leon was de eerste die deze ban brak, hij wist Timman op remise te houden. Gedurende de gehele partij bleef de stand in evenwicht en remise was dan ook het logische gevolg. Hoop groeide aan het bord van onze voorzitter. Bij een vorige simultaan wist hij Timman te verschalken en ook nu leek hij kansrijk, maar lastig in te schatten gezien het ongelijke materiaalverhoudingen. Timman bleef ook langer bij Cees zijn bord staan en voelde hij misschien al nattigheid. Cees kon in het middenspel af wikkelen naar een gunstig toreneindspel met een pluspion. Toen hij ook nog een 2e pion won was het pleit beslecht. Een vluchtige handdruk van de grootmeester was dan ook het einde van de partij. Toch toonde Timman zich een sportief verliezer. De overwinnaar mocht na afloop van de simultaan nog met hem op de foto voor het familiealbum. Een mooie ondertitel lonkt: Cees – Timman 2-0.

 

Daarmee was de koek nog niet op, als allerlaatste van de deelnemers was Harry nog in de weer tegen Timman. Harry had zich van zijn bekende loopgraventactiek bediend en Timman kwam niet verder. Er kwam een paardeindspel op het bord met veel losse pionnen. Nadeel was dat Harry nu à tempo moest zetten tegen de grootmeester. Harry weerde zich kranig en zijn remise aanbod werd meteen geaccepteerd. Na ruim vijf uur spelen was voor Timman de klus geklaard: slechts zes partijen niet gewonnen (drie nederlagen en drie remises, bijna 90%-score).

 

Rest mij nog namens alle schakers van onze vereniging de Rotary Club, en in het bijzonder Theo de Graaf, te bedanken voor deze geslaagde dag. Een volgende keer treden we graag we weer aan als kanonnenvoer: voor het goede doel uiteraard!

 

Leave a Comment