RSB PK – Succesvolle laatste twee ronden

Met een score van 5 uit 6 heeft het Nieuwerkerkse drietal een goede score gehaald uit de laatste twee rondes. Hiermee hebben ze ook meteen hun toernooi gered. Halverwege leek het erop dat het RSB PK een niet al te succesvol toernooi voor de spelers zou worden, maar goede scores aan het einde kunnen altijd een groot verschil maken.

 

 

 

Vrijdagavond

Zoals in mijn vooruitblik werd gezegd: hier moest gescoord worden. Alle drie de spelers hadden een op papier mindere tegenstander. Jelle was de eerste die zijn punt binnenhaalde. Dankzij een naar mijn idee dubieus stukoffer weet hij het zo gecompliceerd te maken rondom de koning van de tegenstander dat hij bezwijkt. Het stuk wordt teruggewonnen en de aanval kan verder gaan.

Tjerk was de tweede die een punt binnen hengelde. Hier had hij wel behoorlijk wat geluk voor nodig. De concentratie ontbrak en hij gaf een stuk weg. Doordat hij vervolgens een kwal wist terug te winnen kon het gevecht verder gaan. Vrijpionnen wisten uiteindelijk de winst veilig te stellen voor Tjerk. Mijn eigen partij was weer een caro-cann waarbij zwart de mogelijkheid kreeg om e5 te spelen. Hierdoor hielt mijn tegenstander wel een geïsoleerde d-pion over maar wel met activiteit. Het eindspel was erg gevaarlijk voor mij omdat ik voor de laatste 7 zetten nog maar drie minuten over had. Nadat ik de 35 zetten was gepasseerd was het tijd voor een remise.

 

 

Tjerk Tinga – Wim Lagendijk

Voor het eerst sinds een aantal partijen wist Tjerk het weer is een keertje voor elkaar te krijgen om redelijk te openen. In een schaakstand, die veel van het siciliaans weg had, ging de partij gelijk op. Toch lukte het Tjerk weer niet om de concentratie vast te houden en diep in het middenspel raakte hij de concentratie kwijt. Zijn tegenstander profiteerde hier optimaal van door een stuk te winnen. Tjerk´s tegenstander benutte de voorsprong echter niet maar gaf direct een kwaliteit weg waardoor Tjerk langzaam weer terug in het spel kwam. Toen Wim Lagendijk ervoor koos om twee stukken tegen een toren te ruilen stond de stelling zo goed als gelijk. Maar Tjerk had één pluspuntje en dat waren twee vrijpionnen naast elkaar die in de chaos waren ontstaan. Deze werden te gevaarlijk voor zijn tegenstander, waardoor Tjerk met heel veel geluk alsnog wist te winnen.

 

 

Zaterdagochtend

Jelle had het op papier het makkelijkst. Zijn tegenstander was Elise Juijn. Elise wist mij vorig jaar nog bijna te verrassen. Tegen Jelle was deze hoop al vrij snel vervlogen. Jelle pakte een kwaliteit en wist zijn torens en dame erg actief neer te zetten wat uiteindelijk de winst opleverde. De vraag wie de moeilijkste tegenstander had was dit keer lastig te zeggen. Hoewel mijn tegenstander ongeveer 150 elo-punten meer had, kreeg Tjerk een tegenstander met bijna dezelfde rating maar wel met ongeveer 6 jaar extra jeugdige energie. Bernard Evengroen was op het PK in vorm en een lastige tegenstander.

 

 

Tjerk Tinga – Bernard Evengroen

Ook ditmaal kreeg Tjerk het voor elkaar om een normale opening op het bord te krijgen. In het spel was niet te zeggen wie er voordeel had. Beide spelers moesten flink zoeken om goede zetten te vinden. De eerste die echt gaatje wist te vinden was Tjerk. Doordat Bernard zijn koningstelling open gooide kon Tjerk gevaarlijke aanvallen met tussen schaaks geven waardoor Bernard een pionnetje verlies leed. Niet veel later wist Tjerk een vol stuk op voorsprong te komen. Echter in alle combinatie mogelijkheden koos Tjerk toch voor een verkeerde optie waardoor hij het stuk teruggaf aan Bernard. Na nog een paar pogingen in het eindspel wisten beide spelers het niet verder te schoppen dan remise in deze laatste ronde.

 

 

Ik kon zelf pas na een half uurtje beginnen aan mijn partij tegen Wil Sparreboom. Hij stond namelijk in de file bij de Brienenoordbrug. De partij zelf was wel al vlot voorbij. nadat ik in de opening misschien een pion teveel offerde (hier moet ik met mijn secondant nog eens naar kijken) leek de partij volledig over. Na een grote fout van mij kon Wil het helemaal afmaken. Hier maakte Wil echter een behoorlijke blunder die hij zelf een zet eerder wel al gezien had. Zijn dame ging van het bord en het wedstrijdformulier kon worden ondertekend.

 

 

Leave a Comment