Zwart pakt de punten

 

In de vierde ronde van de interne competitie van schaakvereniging Nieuwerkerk pakten in de hoofdgroep 4 van de 5 zwartspelers het volle punt. Als eerste wist Jeroen Eijgelaar zijn goede vorm te bevestigen door Hans Dijkers vlot te verslaan. Jeroen wist in een Franse partij de achtergebleven c-pion van Hans steeds verder onder druk te zetten. Op het moment dat deze bezweek, bleek de stelling inmiddels knap hopeloos.

 

 

Jos van der Kaap nestelde zich weer op een tweede positie door Leen Klein te verslaan. In een agressieve opening wist Jos de aanval op Leen zijn koningsstelling snel te openen. Leen, die ver achterstond in ontwikkeling kon zijn achterlijn niet helemaal meer verdedigen waardoor uiteindelijk de partij verloren ging.

 

Tegelijkertijd met de partij van Jos en Leen was ook de partij tussen Leo van der Haven en Johan de Koning afgelopen. Johan won al snel een kwaliteit en hield er ook nog eens de betere stelling aan over. Na lang vechten moest Leo ook nog eens een toren inleveren waarna Johan de partij af kon maken.

 

De enige partij die door wit werd gewonnen ging tussen Arjan Huijzer en Richard Zijleman. In een siciliaan met Dxd4 wist Arjan het Richard behoorlijk lastig te maken gezien de denktijd die daarna nodig was. Uiteindelijk bleef de partij heel lang in evenwicht. Arjan had wat initiatief maar Richard naar mijn mening de wat betere pionnenstructuur. Uiteindelijk wist Arjan de partij te winnen met “Een aardige combinatie”. Zijn beide torens waren inmiddels op de 7e rij beland wat uiteindelijk dus niet meer te verdedigen bleek te zijn voor Richard.

 

De partij tussen Wim Mulder en Rob Hoogland zou een andere uitslag horen te hebben. Als snel in de opening gaf Rob een pion weg wat ook nog eens resulteerde in een erg actieve stelling voor wit. Rond zet 28 had Wim een kwaliteit tijdelijk moeten offeren om al snel een stelling te krijgen waarin Rob erg zou moeten oppassen voor een matnet. Hierna speelde Wim echter iets te passief wat ervoor zorgde dat Rob zijn stukken kon activeren en zelf met paardenvorkjes en mat kon dreigen. In het eindspel wist Rob zijn voorsprong uit te bouwen en de partij uiteindelijk te winnen.

 

In beide B-groepen werden er slechts twee partijen gespeeld omdat het derde team uit moest spelen. In B1 wist Carel Heine zijn partij te winnen van Martin Kraay en heeft Jetze de Haas zijn partij gewonnen van John Mulder.

In de B2 groep waren het vooral oud jeugdkampioenen die aan de bak moesten. Justin Jacobse (waarschijnlijk jeugdkampioen ergens rond 2001 t/m 2003?) won van Jos Boukema (jeugdkampioen 2008 & 2010). Hugo Trimp (jeugdkampioen 1999) wist zijn partij tegen Ton van der Linden (wellicht ook ooit jeugdkampioen J) te winnen.

 

Leave a Comment