Nipte revanche voor SV Nieuwerkerk in IJssel Derby

Dat De IJssel 2 geen eenvoudige klus is, bleek twee weken geleden al: toen verloren we van min of meer hetzelfde team. Ook speelde nadrukkelijk mooi dat ons vlaggenschip een week geleden in ons eigen Bert Paleis was vernederd met 2,5-5,5 tegen een op drift geraakt eerste team van De IJssel. Hoe zou het ons tweede team deze avond vergaan?

We begonnen met ons volledige team, althans om 10 over 8 zat iedereen achter zijn bord. Een eerste rondje langs de borden leverde een evenwichtig beeld. Bart had het Scandinavisch met zwart goed verteerd en een mooi gevecht leek aanstaande. Rob speelde met wit een gesloten Siciliaan en schoof naar een type stelling dat past bij Robs’ strategische strijdwijze. Ik kreeg een Schotse opening die scherp leek te beginnen, maar heel snel vervlakte. Leo speelde op 4 zwart met wit: nee hoor, Leo kreeg een actieve behandeling tegen van zijn witte systeem en moest even zoeken naar spel. Han kreeg een interessante damepion opening en met aan beide kanten d4/c4/d5/c5 is dit altijd interessant. Willem hield aan de opening een loperpaar over, hetgeen hem wel een geruïneerde pionnenstructuur en een vaststaand centrum opleverde. Bert kwam matig uit de opening, maar zette zijn stukken uiteindelijk nog best aardig neer en mocht hopen op een boeiend vervolg. Hans werd door zwart stevig aangepakt vanuit de opening en Hans leek al snel naar achteren te moeten en leek zich even te moeten beperken tot ‘tegenhouden’.

 

Al vrij snel na de openingsfase tekende de eerste beslissing zich af: klassiek druk van wit vanuit een damegambietachtige opening op de c-lijn werd Bert te veel door overbelaste dekking van een paard. Dit kostte hem een stuk en ik vroeg Bert dan ook de zaak zo lang mogelijk te rekken om ons niet op een vroege achterstand te laten zetten. Han’s stelling vervlakte na het veelbelovende begin ook al vrij snel door vroege ruil van lichte stukken en dame. Han moest goed spelen om de zaak binnen remisemarges te houden en slaagde hierin ruimschoots: een dikverdiend half punt was het gevolg. Het beeld van een vroege achterstand bleef ons bespaard door een uitstekende partij van Bart. Na een tegengestelde rochade en druk op de damevleugel maakte Bart optimaal gebruik van zijn actieve dameloper: in combinatie met onverdedigbare dreigingen leverde dit een stuk op waarna tegenstander Gerard v.d. Wouden al snel moest capituleren.

 

Even later viel dan ook het doek voor Bert: 1,5-1,5. Het doorslaggevende gevecht van de avond werd vervolgens op 8 geleverd door Hans. Hoewel zijn tegenstander Arie Macdaniel veel activiteit had ontwikkeld op de lange rochade van Hans, wist Hans dit met zijn paarden mooi te verdedigen. Toen Arie in zijn enthousiasme begon te offeren, pareerde Hans dit ook. Hans speelde de partij vervolgens technisch knap uit waarna de overwinning een feit was. Vrij snel daarna viel de beslissing bij Leo. Leo kreeg iets meer initiatief al was dit nooit genoeg voor de winst. De pion die resteerde in het toreneindspel gaf Leo met nog 11 minuten niet het vertrouwen om voor de winst te gaan, waarna remise overgekomen mocht worden. Dit hing samen met het beeld van de andere partijen die tenminste 1,5 punt zouden moeten kunnen opleveren…

 

Op mijn bord waren ook de dames snel verdwenen en kreeg ik wel een licht overwicht, maar nooit meer: na een kleine misrekening die mij tijdelijk een pion zou kosten, kreeg ik remise aangeboden. Ik had een stelling met enig perspectief, maar ook risico’s gezien het kleine kwartier dat beide spelers restte. Even daarvoor had Willem dit aanbod ook gekregen. Willem ging nog even door, maar had ondanks een klein plusje geen echt winstplan (en ook een evenwichtige tijdsbesteding), waarna zijn remiseaanbod werd geaccepteerd. Ik kon hierop ook het remiseaanbod accepteren: Rob gaf aan zich zeker te voelen van zijn zaak. Zijn mooi uitgebouwde stelling zou wellicht ook goed zijn geweest voor de winst. Gezien de 4-3 stand, vonden we een half punt ook mooi en werd remise overeengekomen. Een nipte overwinning die mijn inziens recht deed aan het spelbeeld van de avond. Op naar Erasmus 4 op 29 november, ik heb er nu al weer zin in!

Leave a Comment