SVN 2 pakt weer de punten.

 

Hoewel ik dit verslag schrijf na een terugreis via Rotterdam Alexander, Metrostation Beurs en vervolgens laatste halte: Zuid, zit ik nog half te stuiteren van de spanning die er toch weer eens was (vandaar dit ietwat lange verslag, slapen zit er voorlopig niet in).

Het zestal dat richting de 3-Torens moest vertrekken had aan allemaal remises ruimschoots voldoende. Twee vooruit gespeelde partijen eindigde in totaal met een 1,5-0,5 voorsprong voor Nieuwerkerk. Sjaak wist zijn tot nu toe enigszins tegenvallende seizoen weer een beetje op te krikken door zijn partij te winnen. Han kreeg in zijn stelling een mindere pionnenstructuur en stond in het middenspel minder. Gelukkig had zijn tegenstander wat tijdproblemen die daardoor remise aanbood. Dat dit werd aangenomen hoeft bijna niet gezegd te worden. 1,5-0,5 dus.

 

 

 

De heenreis verliep naar verluid niet 100% probleemloos. De interim teamleider was ietwat aan de late kant waardoor zelfs ik nog werd gebeld met de vraag: hoe zit het met het reizen? Mijn reizen ging in ieder geval via de Randstad rail waarbij ik op halte Westpolder mocht overstappen. Hoewel ik als student met een ov-jaarkaart op vele stations ben geweest kan ik toch wel zeggen dat deze tot één van de triestere omgevingen behoorde (klik hier voor een impressie: http://maps.google.nl/?ie=UTF8&ll=51.98984,4.453786&spn=0,0.004823) Het betreft een duidelijke P&R aan de rand van een dorp waarbij er wel nagedacht is over werkende ouders: wanneer deze naar hun werk gaan en op dit vergeten gebied hun auto parkeren kunnen ze hun kinderen meteen dumpen bij de overblijf die er bij is gezet (deze is inmiddels verschenen iets achter de blauwe auto in Google Maps). Maargoed, uiteindelijk was iedereen er en konden we in een ietwat koele werkomgeving aan de slag.

 

Opvallend was dat er tweemaal de Graaf aan de borden zat, helaas niet tegen elkaar dat had het nog wat mooier gemaakt. De eerste uitslag vond plaats naast mij. Aan het tweede bord speelde Leo een Hollandse partij waarbij hij voortvarend met zijn pionnen op kon stoten om een lekkere open g-lijn te creëren naar de koning van zijn tegenstander toe. Helaas maakt hij ook de fout die ik al een beetje vreesde. In plaats van met zijn toren het g-pionnetje te pakken ging hij voor het optisch mooiere fxg4 (zijn pionnen zouden nu helemaal opstomen) alleen door fxg stond het pionnetje dat zijn toren verdedigde opeens gepend: weg toren en dus partij. Ik zou zeggen: Kop op, met zo’n opening met zwart gaan die punten toch echt wel komen (graag wel even wachten totdat wij tegen elkaar hebben gespeeld).

 

Gelukkig wisten we na dit eigen doelpunt de stand a la Ajax (hehe) weer vrij vlot in ons voordeel te trekken. Tjerk had een hele interessante partij waarin hij met zwart het Schots tegen zich gespeeld zag worden (Jelle check dit even, dit is dus Schots). Beide partijen rokeerden elk aan een andere kant (Tjerk kort) en de pionnenrace kon uiteraard beginnen. Hoewel ik zelf dacht dat Tjerk op een gegeven moment de mindere voortzetting koos met zijn aanval wist hij toch op een zeer nette manier een open lijn te creëren voor zijn toren op de a-lijn. Aangezien zijn tegenstander zijn d-Toren van de achterste rij haalde en Tjerk op a1 schaak kon geven terwijl er nog een toren op h1 stond was de partij direct beslecht. De toren ging verloren en de aanval van de tegenstander kwam meteen wat stukken te kort.

 

Hans speelde met zwart ook een voorbeeldige partij. De exacte opening is mij helaas niet bij gebleven maar het resultaat in het late middenspel was dat Hans een goed paard + toren tegen een hele slechte loper + toren overhield. De tegenstander bood in een potremise stelling (deze was helaas niet te voorkomen) remise aan die na zeer lang (lees een half uur om de ontwikkelingen op de andere partijen te volgen) in tijdnood toch maar aangenomen. De stelling kon overigens totaal nooit meer verloren worden maar winst leek ook erg ver weg. In de analyse echter ging de tegenstander van Hans zo’n beetje direct de fout in door met zijn loper te actief te willen spelen waardoor Hans de partij zou winnen. Moraal van dit verhaal dus: staat het potremise en je kan niet meer verliezen, klooi dan toch even door en haal gewoon het punt binnen. Zeker extern moet je toch wachten totdat de rest klaar is. Stand inmiddels 2-3 in het voordeel van Nieuwerkerk.

 

Vanaf dit gedeelte hoop ik op wat begrip van de lezers wanneer het een mindere kwaliteit uitstraald. Het verslag was volledig geschreven t/m het stuk waarin ik zelf aan bod kwam toen mijn computer het wel welletjes vond en na een blauw scherm (ja het kan nog steeds met Windows7) vrolijk opnieuw startte. Een tweede biertje en een tosti moeten voldoende blijken voor de rest van dit verslag. Gelukkig blijkt de autoherstel functie van Word aardig te werken.

Ook Willem kwam uitstekend uit de opening. In volgens mij een Grand Prix attack (in ieder geval Siciliaans) wist Willem met zwart op een voorsprong van twee pionnen te komen. Dit moest hij echter wel bekopen met een flink onder druk staande koning. Gelukkig voor Nieuwerkerk kan Willem bij tijd en wijle zeer degelijk spelen (denk maar eens aan de partij tegen Jos vd Kaap) waardoor hij een mooie stelling wist neer te zetten met pionnen op h7 g6 en f7 en de koning op h8, dame g8 en een toren op g7. Dit was een verdediging waar we u tegen konden zeggen. De aanval kostte zijn tegenstander ook nog eens flink wat tijd wat het uiteindelijk noodlottig werd. Willem wist uit de problemen te komen en op een gegeven moment kon zijn tegenstander dan ook opgeven met minder tijd en een mindere stelling. 2-4 inmiddels en de teamleider kwam even zeggen dat remise geen enkel probleem meer was.

 

Theo had een uitermate interessante partij. Hoewel de opening naar mijn idee ietwat aan de bedaarde kant was voor een partij van Theo sloeg uiteindelijk de vlam in de pan. Na eerst wat extra ruimte te hebben geclaimd, bood Theo ook nog eens er gehaaid remise aan nadat Tjerk zijn partij net had gewonnen. Zijn tegenstander sloeg dit echter af waardoor er een partij ontstond waar er naar alle waarschijnlijkheid wel een winnaar en verliezer uit de bus zou komen. Helaas bleek dit de tegenstander te zijn. Theo kwam in tijdsnood wat hem uiteindelijke de kop kostte. 3-4 (het is weer spannend)

 

Ik had zelf eindelijk weer eens een partij waarbij ik ook extern goed uit de opening kwam. In een Grand Prix attack wist ik een ruimte overwicht te creëren waarin mijn paarden zich beter voelden dan het loperpaar van de tegenstander. Helaas heb ik op de één of andere manier dit voordeel volledig weg weten te geven waardoor we in een eindspel belandden waarin ik een loper + toren + pionnen tegen een paard + toren + pionnen had. Mijn loper was wel een type loper wat onder de noemer fout kon worden geschaard. Dit kostte mij ook nog eens wat extra pionnen waarbij ik wel moet zeggen dat ik hierdoor wat activiteit er voor terug wist te krijgen. We spreken hier overigens al lang over de fase waarin remise genoeg is en we beide minder dan 5 minuten op de klok hebben. Mijn tegenstander ruilt verplicht zijn goede paard tegen mijn loper in maar krijgt hiervoor wel een vrijpion voor terug en zijn overige pionnen leken ook nog eens beter te staan. Ik kon gelukkig met mijn eigen toren actief spelen en ook mijn koning actiever neer zetten. Met nog drie minuten op de klok voor beide spelers heb ik inmiddels een minimaal gelijk spel eruit weten te slepen maar maakt mijn tegenstander een grote blunder wat hem direct zijn toren kost. Twee schaakjes met die van mij zet een röntgenschaak neer waardoor zijn toren tweemaal staat aangevallen. De laatste twee pionnen van de tegenstander stonden gelukkig makkelijk binnen bereik waardoor hij opgaf en een 5-3 overwinning het resultaat was.

 

Bij deze wil ik overigens wel Willem bedanken voor het afzetten op Rotterdam Alexander. De oplettende lezer heeft gezien dat de heenreis anders verliep dan de terugreis. Asociaal als ik ben rende ik na de partij direct de zaal uit (via een omweg) om buiten de bus net voorbij te zien rijden die ook niet stopt wanneer je er al zwaaiend achteraan rent. Gelukkig mocht ik in goed gezelschap (lees 3,5 punt) mee rijden richting Rotterdam Alexander om op deze wijze toch op Zuid aan te komen.

 

Onderweg scheen er nog een klein sprankje hoop op een promotie van het 2e. Ondanks dat RSR alles gaat winnen zou SVN 2 misschien als beste tweede nog kunnen promoveren door een sneeuwbaleffect omdat er wellicht een extra promotieplek is richting de KNSB. Vooral dus ook de laatste pot winnen van WSV.

 

Rob Hoogland

 

Leave a Comment