Tweede verliest nipt van koploper en ziet degradatiespook

Op 21 februari mocht het tweede het opnemen tegen het eerste team van Onesimus.  Dit team heerst in klasse 2D en heeft gemiddeld 150 ratingpunten meer.  

De eerste beslissing viel, zoals zo vaak in dit seizoen,  op het bord van Jelle.  Veel tweede team spelers die rond 8.20 hun eerste kopje koffie gingen halen (je moet wat als je tegenstander koffie krijgt….) en zich langs bord 8 moesten wurmen op hun tocht naar de bar konden en passant genieten van zijn mooie stelling. Al na 10 zetten een soort hollands in de voorhand met pionnen op f4 en g4, dame op g3 en aanvallen maar.   1-0

Op bord 3 verloor Han een kwaliteit en daarna kwam zijn tegenstander beslissend binnen met de toren. 1-1 

Daarna was duurde het lang voordat er meer beslissingen vielen.  10:45  met nog 6 partijen  onbeslist:  spannend!   Leo nam  remise aan omdat op dat moment Tjerk goed stond en hij zelf in de verdrukking. 1,5-1,5. Willem moest op bord 6 de handdoek werpen 1,5-2,5.  

11:10 nog 4 borden in strijd met nog twintig minuten bedenktijd voor beide spelers.  Tjerk en Hans dik voor op tijd en tegenstanders in tijdnood,  bij Wilfried 10 minuten beide en Ben in tijdnood.

De stelling van Wilfried was vrijwel remise en de tegenstander bood dit ook aan.   Voorzichtig polste hij  of het remise mocht worden, gegeven de andere borden.  Leo wilde het niet verbieden, maar zijn ogen spraken: “probeer het alsjeblieft nog even” Twee zetten later maakt de tegenstander een knullige fout:  2,5-2,5.   Hans die eerder een kwaliteit verloren had, had zich terug geknokt en nam remise. 3-3  Ben speelde een moeilijke partij en gaf op in tijdnood  en verloren stelling 3-4.  

De druk lag nu bij Tjerk.  Het eindspel zag er gewonnen uit, maar dat bleek het niet te zijn. Zijn tegenstander hield met nog 30 seconden op de klok het hoofd koel  en deed precies de 10 goede  zetten die voor een pot-remise stelling zorgden.  3,5 – 4,5

Hierdoor werd Onesimus definitief kampioen.  Wij zijn nog niet compleet verlost van het degradatiespook. (dit jaar versterkte degradatie: 3 teams vliegen eruit) In het weekeinde weten we meer als ook de andere partijen uit de poule gespeeld zijn.  We hebben het echter nog in eigen hand: Als we van Erasmus 3 winnen in de laatste wedstrijd is er niets aan de hand.

 

Leave a Comment