ONK Dieren begint met remises

Van dinsdag 24 juli tot en met donderdag 2 augustus wordt er, traditiegetrouw, het Open Nederlands Kampioenschap in Dieren gespeeld. Deelnemers vanuit Nieuwerkerk zijn er in de vorm van Tjerk Tinga en Rob Hoogland (beide Reservegroep A, t/m 2100). Dankzij hun FIDE ratings behoren beide tot de onderste helft van de plaatsingsranglijst. Behalve invloed op de verwachte score heeft het ook als gevolg dat ze in de eerste ronde tegen tegenstanders uit de bovenste helft moeten spelen.

De tegenstander van Tjerk was de, voor ons onbekende, Radboud de Roos (1942) een sterkte die zeker mogelijkheden geeft tot een leuke uitslag. Het nadeel van de zwarte kleur geld voor Tjerk niet aangezien hij toch altijd maar wat met die openingen doet :). Ook dit keer bleek dit het geval. Een degelijke partij werd opgezet welke, naar mijn mening, in evenwicht was na een zet of 20. Een aantal minder actieve zetten zorgde er echter toch voor dat het krachtsverschil naar voren kwam. Twee sterke centrumpionnen verlamde Tjerks stelling die de nul al in zijn achterhoofd had zitten. Gelukkig voor Tjerk is de eerste ronde altijd een ronde waarin sommige spelers wat roest moeten wegwerken, zijn tegenstander zag de dreiging tot mat achter de paaltjes net even te laat wat ervoor zorgde dat Tjerk twee belangrijke pionnen kon oppeuzelen en daarmee het initiatief kon overnemen. Een tweetal dubbelpionnen zorgde er op het einde alleen wel voor dat dit initiatief niet in winst kon worden omgezet en er moest worden berust in remise.

Rob had een op papier iets sterkere tegenstander in Joop Hummel (2017) maar had wel weer het voordeel van de witte kleur. Een franse partij (zelfde variant die tegen Arjan Huijzer in de laatste snelschaakcompetitie tot een mooi miniatuurtje leidde) werd vanaf het begin verkeerd behandeld waardoor Joop het betere van het spel kreeg. Een paard op e3 voor zwart (als deze verdedigd staat) is een luxe die niet vaak voorkomt. Taai verdedigings- en vooral afruilwerk zorgde ervoor dat Rob zijn pion achterstond kon goedmaken. In de tussenliggende zetten heeft hij echter wel een erg sterke combinatie voorbij laten gaan (morgenochtend wellicht op de site), en ruilde tussendoor tot twee keer toe wat lafjes af met een gelijk eindspel tot gevolg.

Beide spelers dus al een plusscore na de eerste ronde, iets wat altijd lekker is om mee terug naar Nieuwerkerk of Huissen te nemen.