ONK Dieren 2012

Een verslag van het Open Nederlands Kampioenschap te Dieren kan, zeker na het verzoek van Jeroen Eijgelaar, niet uitblijven. Omdat de webmaster (lees Rob Hoogland) een onvervalst !@%$#%@ toernooi  heeft gehad was Tjerk zo vriendelijk zijn ervaringen van dit jaar op te typen.

24-07-12         Radboud de Roos 1942 – Tjerk Tinga 1769             ½ – ½

De eerste ronde mocht ik aantreden tegen voor mij een onbekende tegenstander. De partij begint vrij rustig met een normale opzet. Na de opening begint wit met de pionnen over de damevleugel op te komen en ik moest me beperken tot het tegenhouden ervan. Later op krijg ik twee dubbelpionnen. Één paar op de damevleugel en één paar in het centrum. Ik heb het idee verloren te staan, maar Fritz en houdini geven aan dat wit nog steeds maar een klein plusje heeft. Ondanks de dubbelpionnen heeft zwart nu het initiatief met de openlijnen. Een misser van de Roos (mat achter de paaltjes) kost zwart twee pionnen. Er volgt een heel moelijk eindspel waarbij wit een toren op de 8ste rij krijgt en ik met zwart moet besluiten tot een remiseaanbod.

 

25-07-12         Tjerk Tinga 1769              – Ruud van Meegen 1962            0-1

Deze partij liep niet goed voor me af. Ondanks dat ik lange tijd met wit goed stond wist ik niet zwakke plekken te creëeren in de stelling van zwart. Met een aantal rare zetten, ph6 met een zwarte pion op f5 en een gedekt g4, wist zwart wonderlijk de boel voor me dicht te houden. Ik besloot tot een remiseaanbod wat werd afgewezen. Ik had helaas al in mijn hoofd dat het remise was dat ik te laat besefte een stomme zet gedaan te hebben die mijn loper buitenspel zette. Dit wist Ruud af te maken en ik moest mijn eerste nederlaag incasseren.

26-07-12         Jonathan de Kleuver 1880 – Tjerk Tinga 1769         ½ – ½

Hier kreeg een schots gambiet in de opening tegenover me. Na de 1ste paar zetten hetzelfde te spelen als Rob Hoogland altijd speelt. Koos hij op zet 5 inplaats e4-e5 voor 0-0. Hierdoor kon ik met zwart maar één lijn spelen en waren er in een half uur tijd al 25 zetten gedaan. De stelling:

  • Wit had een vrijpion op e5 en 2 paarden, een loper en een toren.
  • Zwart had een vrijpion op d3 en een loper, 2 torens en een pionnetje meer.

Deze stelling werd een tijd lang doorgespeeld en door de openstelling had zwart meer ruimte tot variatie in het spel. Uiteindelijk offerde ik nog een toren tegen de loper en met een eindspel van 2 pionnen voor zwart en een pion en een paard voor wit wisten beide spelers te promoveren, waarna er remise overeen werd gekomen.

27-07-12         Tjerk Tinga 1769        – John Klein Douwel 1899     ½ – ½

Over deze partij valt niet heel veel te vertellen. Zwart koos voor het verdedigen achterin terwijl de aanval inzette. Nadat alle stukken behalve de torens waren afgeruild werd er remise overeengekomen.

28-07-12         Kees Brinkers 1993    – Tjerk Tinga 1769                  0-1

Kees Brinkers, speler van Messemaker, speelde tegen mij het schots gambiet op dezelfde wijze zoals Rob Hoogland het altijd speelt. Ik koos ervoor om wit een vrijpion te geven in het centrum om vervolgens met loper offer de witte koningsstelling open te breken. Hierdoor zou de partij remise moeten worden, maar doordat wit probeerde de remise te vermijden kon zwart een snelle dodelijke aanval opzetten die mij de 1ste overwinning op het toernooi bracht.

30-07-12         Tjerk Tinga 1769        – Jasper Zwirs 1970                ½ – ½

Een spannende pot die eigenlijk nooit echt los kwam. Wit koos voor een korte rokade terwijl zwart lang rokeerde. Hierdoor kwamen beide spelers in een situatie terecht die ervoor zorgde dat de aanvaller verliest. Wij probeerden beiden het centrum in te nemen om zo nog een mogelijkheid te creëeren om later een aanval op te zetten waarbij je niet hoeft te verliezen. Helaas bleek dat niet mogelijk en moesten we de partij in remise laten varen. 

31-07-12         Mike Hoogland 2045 – Tjerk Tinga 1769                  ½ – ½

Tegen Mike Hoogland (geen familie van Rob en Dirk Hoogland) heb ik de meest spectaculaire partij van het toernooi gespeeld. Ik koos voor het spelen van een Benko Gambiet en dacht na een zet of 20 een foutje te hebben gemaakt in de opening. Wit had een paard op b6 gekregen wat ik niet kon wegjagen. Maar Mike vertelde me dat dit nog steeds allemaal theorie was en ook volgens de computer was het nog een gelijke stelling. Toen begon wit te offeren. Ik zag maar één weg uit ik offerde ook. Er volgde nog twee offers van beide kanten en na nog een offer van mij was de stelling:

  • Wit: Dame en toren
  • Zwart: Dame en loper

Door de benauwde plek waar de witte koning was komen te staan kon wit niets anders dan verdedigen en was de stelling remise.

01-08-12         Tjerk Tinga 1769        – Ruud van der Beek 2052     1-0

Deze pot was vrij simpel voor me binnen te slepen. Na de opening (ik weet niet hoe het uiteindelijk tot stand kwam) zaten we te spelen in de afruilvariant van het frans. Ik wist met een 6 zettencombinatie mijn toren op e7 te krijgen. Hierdoor moest mijn tegenstander verdedigen en kon ik gratis op d5 slaan. Na het afruilen van de stukken had ik de goede loper en zwart de slechte. Voor de rest had nog een pionnetje voorsprong en kon ik de partij simpel uitspelen.

02-08-12         Albert de Wit 2019    – Tjerk Tinga 1769                  1-0

Mijn meest rampzalige partij van het toernooi. Na een slechte opening van mij stond ik in de verdediging, nog niet verloren, maar ook niet met een mogelijkheid tot spel. Ik probeerde met een wonderlijke zet nog de hoop op wat spel te redden. Helaas bracht dit me niet genoeg uit de problemen. Telkens werd ik weer vastgezet en uiteindelijk kostte me het een stuk, waarna ik de partij kon opgeven.

Jammer van de afsluiting, maar ik heb me wel vermaakt. Met 4½ uit 9 heb ik een mooie score op het Open NK gehaald.

Mvg,

Tjerk

 

Leave a Comment