NWK3 doet nog mee in race om kampioenschap

Op 11 december 2012 mocht NWK3 het thuis opnemen tegen Dordrecht 5. Dordrecht had hiervoor weinig punten gepakt in de vorige rondes maar dat wil niet altijd wat zeggen. We gingen vol voor de winst en dat heeft goed uitgepakt. Hoe we wonnen ging als volgt.

Bord1:  Joost Molenaar   – Anton de Maertelaere  (1/2-1/2)

Anton opende met het Koningsgambiet e4; e5; f4; d6. En als Joost ergens een hekel aan heeft zijn het wel gambietjes.  Joost nam dus niet de aangeboden pion op f4, waarna wit na d4 een sterk centrum zou krijgen.

Na een sterke aanval van Anton op Joost zijn koningsstelling moest hij alle zeilen bijzetten om de boel dicht (verdedigd) te houden.

Toen hij de ergste dreigingen had weten te weerstaan merkte hij dat zijn tegenstander wat moeite had om een volgend plan te bedenken.

Hier wilde hij van profiteren en bood  zijn tegenstander remise aan. Die dat accepteerde.

 

Bord2: Theo de Graaf –  Henk Monster ( 1-0)

 

Theo zijn tegenstander speelde met zwart een fantasieloze Philidorverdediging.Op zet twee speelde hij dus d7-d6 , kennelijk met als enig doel een remise maken door af te ruilen.Na de grote afruil was Theo’s positie voordeel wel aanwezig maar met ongelijke kleur lopers en allebei nog 2 torens was het risico van remise levensgroot. Henk kon echter niet rokeren en stond geheel opgesloten te verdedigen. Henk stelde 2 maal remise voor maar daar had Theo gewoon geen zin in, Hij had zoals hij dat zelf zegt ‘ ik had zo’n zeldzame grimmige avond, zo van ik vermorzel je’ . Theo had veel meer ruimte en met rustig manoeuvreren kwam zijn tegenstander dus steeds meer in het nadeel en na het open breken van de pionstelling kwam Theo met de torens binnen.  Henk zijn koning stond daar flink op de tocht en dat maakte allerlei dreigingen mogelijk. Toch nog lastig voor Theo omdat die het positie voordeel niet wilde verliezen door een tempo te gebruiken en om met een verdedigende zet mijn koning te beveiligen. Kortom een spannende partij waarbij Theo pas op de 34e zet een pion voordeel kreeg en uiteindelijk op de 51e zet een stuk won en zijn tegenstander op gaf. Thuis heeft Theo het nog aan Frits 8 gevraagd of hij het goed gedaan had. Slechts een maal had hij een kortere weg naar de winst gemist, die hij wel ter plekke gezien had maar niet heeft aangedurfd. Maar Theo is voor het team toch wel  voorzichtiger dan individueel  dat is maar goed ook als je tegenstander Monster heet, maar achteraf bleek ook dat best mee te vallen.

Bord3: Ben Balm –  Henk Barends ( 1-0)

Ben ging traditiegetrouw weer tot de laatste minuten op zijn klok door. Het venijn zat hem ook in de staart. Het was aan het eind optisch nog steeds gelijk tot Ben met zijn b pion kon oprukken naar de 2de rij. Deze wist hij niet te verzilveren maar hij wist wel twee pionnen voor te komen. Doordat zijn tegenstander nog maar een aantal luttele seconden had en Ben nog een comfortabele 3 minuten, zag het er rooskleurig uit voor Ben. Toen plots de goede man de klok ging stilzetten omdat Ben hem door zijn klok zou jagen en geen winstpogingen meer zou doen. Volgens mij stond iedereen verbaasd te kijken. Het was nou niet zo dat Ben steeds dezelfde zet deed en tijd is nou eenmaal ook een factor bij het schaken. Nadat een aantal wijze mannen zeiden dat dit niet kon en dat de klok weer aan moest ging de tegenstander van Ben inderdaad door zijn vlag heen. Dit dit morrend en wel accepteerde.

 

Bord4: Rob van Houweling –  Hans Boersma ( 1-0)

Rob speelde een dame pion opening en probeerde snel actief te staan om er een snel potje van te maken. Helaas was hij niet zo fris door wat weinige slaapuurtjes en moest hij met lede ogen aanzien dat zijn partij toch wat langer ging duren als gedacht. Fritz gaf na afloop op de computer wel aan dat het voordeel er wel was maar om dat zo snel mogelijk te verzilveren werd niet door Rob gezien. Gelukkig kon hij wel enigszins druk blijven houden. Aan de andere kant moest hij goed opletten om niet mat te gaan op de achterste rij. Maar na een mooie aanval van zijn toren op e5 ging zijn tegenstander sowieso een pion verliezen. Maar doordat zijn tegenstander niet de beste zetten koos op dit punt verloor hij zelfs 2 pionnen. Nu dacht Rob al dat hij niet meer ging verliezen maar toen Hans ook nog is een mooi vorkje over het hoofd zag en een stuk cadeau ging geven wist zijn tegenstander het ook en gaf die op.

Bord5: Harry Laan –  Ton Wemmers ( 1-0)

Harry onze held wilde gelukkig voor Ton van der Linden invallen. Hij heeft het niet zo op externe partijen maar voor deze keer wilde hij ons wel helpen.  Harry kreeg al snel heel veel tijdvoordeel en dat maakte zijn tegenstander nerveus. Het was ook al vroeg in de avond toen zijn tegenstander door zijn tijd heen ging.  Zo zie je maar wat ervaring kan doen.

Bord6: Cees Verschoor –  Anton van Bokhoven ( 0-1)

Cees daarentegen had het veel zwaarder tegen Anton. Het ging lange tijd gelijk op maar Cees ging aan het eind cruciale fouten maken waardaar de partij niet meer te houden was. Gelukkig had NWK3 toen al genoeg punten binnen geharkt.

Bord7: Jos Boukema –  Peter Fafie ( 1-0)

Jos was weer bijna traditiegetrouw als eerste klaar met zijn partij. Het zag er weer heel wild uit en kon alle kanten op. Volgens mij werden er aan beide kanten eerdere winstkansen gemist. Aan het eind moest zijn tegenstander toch capituleren en kon Jos er al weer vandoor gaan met zijn tweede overwinning van het seizoen in het derde van Nieuwerkerk.

Bord8: Han van der Hoeven –  Peter Odijk ( 0-1)

Han ook een invaller deze avond in plaats van Carel Heine had een moeilijke avond.

Han ging tot de 28e zet gelijk op maar raakte toen in 1 keer de controle kwijt en verloor 2 pionnen. Doordat hij daarna ook nog een verkeerde verdedigende zet deed ging ook zijn loper er af zonder compensatie.

Hierna moest Han noodgedwongen in de verdediging wat hij lang kon volhouden maar een tijd later verloor hij nog een stuk waarop hij opgaf.

 

Eindstand 5,5 tegen 2,5 voor Nieuwerkerk 3. Hiermee nestelt Nieuwerkerk zich weer bovenin het klassement en is het hopen dat Oostflakkee 2 een keer punten laat liggen.

Leave a Comment