Tweede vergeet knap werk invallers te bekronen

Met liefst 3 invallers traden we vrijdagavond aan tegen RSR Ivoren Toren 4. Uiteindelijk werden Han van der Hoeven, Joost Molenaar en Ton van der Linden bereid gevonden deze vrijdagavond voor kerst het gezin of andere festiviteiten te negeren om mee te schaken. En wat deden zij het goed…!

 

De drie invallers deden het boven verwachting!

Han verraste zijn tegenstander op bord 2 met een foutieve zet op zet 3. Nadat hij daarvan maar niet wist te profiteren vervlakte de stelling en stond Han best aardig. Ton op bord 8 kreeg met zwart het Budapest gambiet op het bord en kreeg compensatie voor de geofferde pion. Joost kwam redelijk uit de opening en kon de stelling makkelijk laten vervlakken waar zijn tegenstander gfeen moeite mee leek te hebben. Echter een zwakke e-pion kostte hem toch een pion en er werd afgewikkeld naar een toreneindspel. Ton wist intussen de aandacht op zich: met mooi aanvallend spel drukte hij zijn tegenstander in het nauw en kreeg 4 pionnen als opbrengst terug. Ton offerde vervolgens een kwaliteit voor een mataanval die prachtig slaagde: 0-1! Echt een parelpartij die aantoonde wat ik hem zondag had toevertrouwd, Ton is in vorm en kan dan voor verrassingen zorgen. Dat hij dit op deze wijze zou doen, kon toen ook Ton zelf niet bevroeden, één van zijn mooiste partijen ooit. Han maakte het zijn tegenstander lastig door zijn stukken actief neer te zetten. Vervolgens begon Han overmoedig te worden en morste wat pionnen door iets te snel en op trucjes te spelen; jammer want dat wordt op dit niveau genadeloos afgestraft, 1-1 en bovenal erg moedig gespeeld van Han. Joost werd naar achteren gedrukt en net toen hij geen kant meer op leek te kunnen, gaf zijn tegenstander Joost de gelegenheid tegenspel te creëren waarna er slechts een vrije randpion resteerde en remise een feit werd.

Maakt het basis vijftal het dan af..?!

Vooraf hadden we getekend voor dit prachtige resultaat van onze invallers. Vier spelers met wit moesten nu voor de punten gaan zorgen (zo had ik het bedacht…). Hans speelde tegen een sterke oude bekende die ondanks een goede slok sterk speelde en met zwart een gambiet speelde die het Hans knap lastig maakte. De doorlopend lastige open stelling sloeg echter nooit door in iemands voordeel. Zelf wist ik niks te creëren tegen een Caro Kann en investeerde veel tijd in de verkeerde strategie. Zwart nam het initiatief zelfs over waarmee de angel wel uit de stelling ging. Willem kwam sterk uit de opening, drukte zijn tegenstander terug en had veel aanknopingspunten om de partij uit te gaan maken. Willem kon de winnende voortzettingen ter plekke niet vinden, kwam in een ongelijk lopereindspel terecht en verloor deze zelfs. Leen speelde een levendige partij waarin zwart tegenkansen bleef creëren. Leen verloor door een onnauwkeurigheid een volle toren en daarmee de partij. Hugo speelde met zwart op bord 6 zijn vertrouwde Hollands en verloor door een trucje een pion. Hugo verweerde zich vervolgens goed, had kansen, maar zijn tegenstander profiteerde optimaal van de inmiddels gewonnen kleine kwaliteit en de actieve lichte stukken op de koningsvleugel. Met het verlies van Hugo was de stand inmiddels al op 4,5-1,5 gekomen. Nadat Hans en Sjaak eerdere remise aanbiedingen hadden geweigerd gezien de stand, werden deze nu maar aangenomen. Hiermee kwam de eindstand op 5,5 – 2,5.

En weer met beide benen op de grond…

Met een gezellig biertje aan de bar, werd de nederlaag weggespoeld en teruggekeken op de dingen die wel goed gingen vanavond en vooral eerder in het seizoen. We staan weer met 2 benen op de grond na deze stevige nederlaag. Het seizoen duurt nog even en we doen nog volop mee, al zullen we dan veel scherper moeten zijn dan deze vrijdagavond voor kerst…

Leave a Comment