SVN 2 vecht zich langs Ashtapada: 5,5 – 2,5

Dinsdag 12 februari speelde SVN2 zijn vijfde wedstrijd in groep 2C. Na de misstap tegen Ivoren toren 4 is kampioenschap nog niet onmogelijk, maar dient Charlois 5 een misstap te maken. In matchpunten staan we gelijk, maar zij staan 5 bordpunten voor.  Ashtapada is op papier de zwakste broeder van de poule. Niettemin werd er deze avond hard gevochten.

Het eerste punt viel op bord 8.  Hugo had de hele avond aanval en wist voortdurend de aanval levend te houden. Uiteindelijk kraakte zijn tegenstander. Hoewel Hugo bang is dat ome Fritz hem ervan langs gaat geven, een mooie overwinning en belangrijk punt voor het team.

 

Op bord 3 speelde Sjaak de opening belabberd was hij de hele avond het bouwwerk van zijn stelling aan het stutten. In een schijnbaar rustige stelling dacht menig voorbijganger: “Waarom rokeert de man nu niet.”  Wat bleek: Sjaak had al met de koning gelopen.  De schaakregels zijn hard en onverbiddelijk.  Toen er twee torens binnendrongen op de 7e rij was er geen houden meer aan. 1-1.

 

Op bord 2 begon Wilfried met een sterk centrum en een pluspion. De pionnen waren met tempo op e5 en d5 terecht gekomen.  Helaas bleek dit te ver doorgeschoten en de tegenstander kon neutraliseren. Wilfried moest zelfs ingaan op massale afruil om erger (tegenstanders open lijnen geven) te voorkomen.  Na mandaat van de teamleider verkregen te hebben bood hij met zachte stem  remise aan. De tegenstander speelde zonder iets te zeggen door, wat bij Wilfried twijfel zaaide of het aanbod wel was overkomen. Aangezien een tweede keer aanbieden in korte tijd tegen de etiquette is werd er doorgespeeld met beide paard en vijf pionnen. De tegenstander speelde te ambitieus, gaf belangrijke velden weg en verbazingwekkend snel stond Wilfried gewonnen. 2-1

 

11:15 en nog vijf borden aan de gang. Volop strijd dus.  Leen speelde een spaanse partij met zwart. Helaas kan ik me alleen nog de eindstelling herinneren, waarin een verre vrijpion in het voordeel van Ashtapada (wat een rotwoord om 5 keer in te moeten typen…..) besliste.  2-2

 

Wim speelde een solide partij en kwam met een pion voor in een eindspel terecht  (P+5 pionnen tegen L + 4 pionnen) waarin hij moedig met z’n koning naar binnen was gewandeld.  Hij vond de goede winstweg, bleef koel een haalde het punt binnen. 3-2

 

Op bord 1 had Hans met zwart voortdurend een kleine plus vanuit de russische verdediging.  In een steling met beide nog dame, loper en twee torens speelde hij na korte rokade rustig zijn g pion richting g4.  Doodlink zou je zeggen, maar Hans ziet dan dat zoiets positioneel kan/moet en helemaal niet wild is. Hij wist de loper van de tegenstander slecht te houden en uiteindelijk bracht dit de beslissing. Mooie partij uit 1 stuk.  4-2

 

Jelle kwam vanuit zijn f4 opening met tegengestelde rokade moelijk te staan. De aanval van zwart bleek duidelijk meer waard dan die van wit.  Met een kwaliteit achter en op het laatst zelfs een toren achter bleef hij echter zoeken naar de verdediging/ zet herhaling.  Omdat de tegenstander onder de 2 minuten kwam bood hij remise aan. Complimenten voor de vechtlust. 4,5-2,5

 

Invaller Arjan had een groot deel van de avond een mooie aanval staan. Met nog 4 minuten bedenktijd op de klok voor beide vond de batterij van het genoemde apparaat dat hij zijn uren er wel op had zitten en ging het scherm op zwart. Gelukkig werd hier niet moeilijk over gedaan en een nieuwe klok geregeld.  Het stuk dat Arjan voor was gekomen was beslissend.  5,5-2,5

Leave a Comment