Tweede kampioen in tweede klasse!

Het tweede team heeft voor een stunt gezorgd door in klasse 2C te winnen.  Op papier was Charlois de favoriet op eerbiedige afstand gevolgd door zes min of meer gelijkwaardige teams. Alleen Astapahda bleek de zwakke broeder te zijn.  Een goed seizoen met een mooie overwinning op de favoriet en enige hulp van vrouwe Fortuna in andere wedstrijden brachten ons in de uitgangspositie dat 4-4 tegen Messemaker 3 voldoende zou zijn voor de titel.

Op bord 8 speelde Hugo zijn Noorse opening. Zwart slaagde erin deze snel te neutraliseren maar wel met veel vervlakking tot gevolg. Wijselijk ging Hugo niet meer forceren en werd het punt al snel gedeeld.

Op bord 1 overspeelde Hans met zwart zijn tegenstander vanuit de opening.  Hans kon inslaan met zijn dame op b2 en met Lb4 daar gelijk achteraan wist hij af te wikkelen naar een middenspel waarin hij twee stukken (en wellicht ook een pion)  had voor de toren.  Het afwikkelen van een dergelijke stelling kun je wel aan Hans overlaten.  1 ½ –  ½.

Met die stand en met op meerdere borden goede stellingen zag het er erg goed uit.  Het zou echter nog niet zo makkelijk worden.  Wilfried koos vanuit een goede stelling voor een slecht plan en zag 5 zetten later dat hij moest gaan vechten voor remise.   Leen kreeg veel druk te verduren en moest uiteindelijk capituleren. Willem stond iets beter maar niet genoeg om voor winst te spelen en kwam remise overeen.  2-2

Sjaak wist zijn tegenstander te verschalken met een wending in het middenspel waarmee hij een stuk won.  Zijn tegenstander spartelde nog lang na, maar  door de arme f2 pion met 4 stukken aan te vallen kon Sjaak het punt laten optekenen.  3-2.

Arjan stond gewonnen maar verloor in het heetst van de strijd zijn toren.  Zoals Godfried Bomans (fervent amateurschaker) schreef:” Het ergste in het schaken is de blunder.  In je ijver om plasjes op straat te ontwijken loop je pardoes in de gracht.”   3-3

Jelle had de hele avond druk op zijn tegenstander en  wist mooi te winnen  4(!) – 3

Een applaus steeg op!  Nieuwerkerk heeft weer een kampioensteam!

Wilfried zat op bord 2 nog naar een hoofdpijnstelling te kijken. Niet verloren, maar wel zwaar in de verdrukking.  Met beide nog minder dan 8 minuten op de klok en een bord vol stukken durfde de tegenstander de stelling echter niet open te gooien en herhaalde hij zetten.  Dit  verkapte remiseaanbod hoefde Wilfried geen second over na te denken.  4½ – 3½.

Het kampioenschap werd gevierd met bitterballen van Bert en een rondje voor de hele zaak van Richard.  Mooi om te zien dat de hele vereniging deelde in de euforie en er rond 12:15 maar liefst 20 mensen door Bert gemaand moesten worden de speelzaal te verlaten.