SO Rotterdam 3 – SVN 2 4½ – 3½

SVN 2 toog naar buurthuis “de Orient”  in Rotterdam Alexander in de wetenschap dat die avond een cruciaal  degradatieduel uitgevochten zou worden. Beide immers eerste wedstrijd verloren en op papier de zwakste broeders van de poule.

De eerste uitslag kwam van bord 8 waar Leo  wist te winnen. Vanuit een min of meer gelijke stelling investeerde zijn tegenstander een pion om een vrijpion te creëren. Leo wist dit te neutraliseren en te winnen. 0-1 !

 

Op bord 3 was Jelle aan een alles of niks aanval begonnen, die deze keer op niets leek uit te lopen. De tegenstander kon neutraliseren en een kwaliteit voor komen.  Hij deed dit echter niet adequaat, waardoor Jelle de dames op het bord wist te houden en tegenkans kon gaan creeren.  Hij at alle pionnen op de koningsvleugel op en ineens had hij twee vrijpionnen voor de kwaliteit.   Deze kering van de kansen leidde tot een remisegolf op de andere borden: Sjaak, Arjan en  Patrick  tekenden de vrede. 

 

Wilfried die de hele avond in gedrukte stelling stond had dolgraag aan deze vredesgolf meegedaan aangezien hij nooit op meer dan remise kon hopen in een dichtgeschoven hollandse stelling, maar lette blijkbaar op dit “moment supreme” niet op.   Toen hij te rade ging bij de teamleider was het hek alweer dicht en moest remise afgeslagen worden.  De reden hiervoor was dat het op het bord van Jelle toch niet goed ging.  De loper ging verloren en de vrijpionnen werden getemd.  Opgave dus:  2½ – 2½

 

Jasper keek op bord 1 tegen twee machtige centrumpionnen aan en kon niet voorkomen dat zijn tegenstander deze als springplank gebruikte voor een winnende aanval.  3½ – 2½ achter.

 

Wilfried was van potremise naar een  hangen en wurgen remise gesukkeld met twee lichte stukken en 6 pionnen.  Beide stukken waren gebonden aan de dekking van achtergebleven pionnen waardoor alleen de koning nog heen en weer gespeeld kon worden. Iedere andere zet zou tot spoedig verlies leiden.  Met tegenzin moest hij berusten in remise.  

 

Han  speelde een nette partij, waarbij er op het eind nog goede kansen waren. Toen hij een loper weggaf, was remise het maximaal haalbare en zelfs genereus van zijn tegenstander.

 

0 matchpunten en 7 bordpunten is een zure start.  Niettemin gaan we 19 november weer met frisse moed knokken tegen een ploeg met de kleurrijke naam SOF/DZP.

 

Leave a Comment