Het derde team verliest op de valreep met 3 ½ – 4 ½ van IJssel 3

Team 3 gaat in de thuiswedstrijd van 12 november jl  in de vaste opstelling van start. We starten met een eerste winstpunt. De tegenstander van Leen is wegens omstandigheden verhinderd.

De stand wordt gelijk getrokken als Hans aan bord 5 de eer aan zijn tegenstander moet laten. Hans is passief uit de opening gekomen. Na het verlies van een toren staat hij voor een verloren eindspel.

Ben speelt Spaans aan bord 2. De lopers komen op ongelijke kleuren. De witte stukken staan actiever en door beter gebruik van de ruimte leidt dit tot een duidelijke winst voor Ben. Joost belandt aan bord 1 in het Schots. Hij komt onder druk te staan en krijgt een mindere pionnenstructuur. Na de afruil van de dames op de 30e zet en de daarop volgende kaalslag door de torens, krijgen beiden een dubbelpion. Remise is de terechte uitslag.

Aan bord 5 speelt Jos met het vierpaardenspel een mooie partij. Aanvankelijk kan het spel twee kanten op; Jos heeft het loperpaar, maar zijn tegenstander heeft gevaarlijke mogelijkheden. Jos speelt in een goede stelling met twee torens tegen de zwarte dame. Na  een torenoffer dreigt damewinst. De winst voor Jos is een feit. Het scorebord vermeldt een voorsprong van 3 ½ tegen 1 ½. De winst lijkt voor het oprapen te liggen. Het vervolg is echter anders.

Aan bord 8 verliest Carel met wit. Zijn stukken staan lang gedrukt en hij heeft een passieve loper. Uiteindelijk krijgt zijn tegenstander een randpion die niet meer te stuiten is.

Ton speelt met zwart een zware partij aan bord 7. Hij komt een kwaliteit achter, maar staat actiever en heeft een betere pionnenstructuur. Ton moet een goed paard voor een zwakke loper ruilen. Zijn tegenstander creëert ondanks zijn tijdnood een niet meer te stuiten vrijpion. De nederlaag is niet te voorkomen en Ton geeft op.

Alle hoop op de winst gaat richting Theo, die met zwart aan bord 3 speelt tegen Lotte. Lang is deze partij in evenwicht. Theo heeft twee paarden en Lotte het loperpaar. Rond 23.10 uur zit Theo nog ruim in zijn tijd. De dames worden afgeruild en er rest een eindspel met een paard voor Theo tegen een loper voor Lotte.

Theo denkt onder het oog van vele belangstellenden lang na. Hij gaat zo op in zijn spel dat hij één keer zelfs vergeet om de klok in te drukken. Het resultaat is dat zijn vlag valt en de nederlaag van 3 ½  tegen 4 ½ een feit is. Theo noemt zijn nederlaag deftig een “deconfiture”, maar zegt erbij stinkend zijn best gedaan te hebben.

En zo is het!  

Leave a Comment