Tweede pakt eerste punt

Het tweede team heeft haar eerste punt binnen in de tweede klasse! Erasmus 1 werd, na een enerverende avond waarop we lang rekenden op de volle 2 matchpunten, op 4-4 gehouden.

Rond 10 uur was ik optimistisch. Jasper stond op 1 met zwart uitstekend en het leek zoeken naar de manier waarop hij het volle pond zou binnen harken. Wilfried had een ruimtevoordeel uit zijn Weense opening met een vaststaand centrum; zwart verdedigde echter bekwaam en creatief en kreeg langzaamaan serieus tegenspel. Zelf kwam ik redelijk uit de opening en hadden we allebei veel tijd nodig om alle complicaties goed te doorzien.

Jelle trok met wit ten aanval die zwart onderschatte en dat kostte een kwaliteit. Jelle bouwde dit zeer bekwaam uit en trok de zege naar zich toe. Een kwartiertje daarvoor revancheerde Han zich voor eerder malheur in deze RSB jaargang: aanvallend zette hij zijn Pirc aanval op en toen zwart een vergiftigde pion pakte, rondde Han bekwaam af. Arjan was met zwart sterk uit de opening gekomen en na het centrumgevecht in de opening, had Arjan de overhand. Leen speelde een rustige damepion opening met zwart en leek tegenspel te krijgen. Jos posteerde al gauw een loper op e5 en zette moedig een aanval op die op een gegeven moment kansrijk leek.

Daarna heb ik niet alles meer gezien. Wel gaf ik twee maal ‘ja’ op remisevoorstellen die langskwamen aan het adres van Leen en Wilfried; voor Leen een mooi resultaat als invaller en verdiend gezien zijn degelijke spel en voor Wilfried ook knap gezien de randen van de afgrond die hij ook te zien kreeg. Toen daarvoor ook Arjan met prima spel de zege naar zich toetrok, leek de eerste zege een feit te worden. Helaas kon Jos een remiseachtig eindspel niet over de streep trekken. Zelf deed in het middenspel 2 onnauwkeurige zetten die mij materiaal kostten. Ik rechtte nog wel de rug was resulteerde in een spannend slot waarbij ik steeds het gevoel had remisekansen te hebben: de werkelijkheid was anders. Jasper heeft ergens zijn kansen teniet gedaan en ik ‘logde in’ toen de situatie weinig perspectief bood en ondanks de beperkte tijd rondde zijn tegenstander netjes af waardoor 4-4 op het bord kwam.

We hebben echt hard geknokt wat veel belooft voor het vervolg in 2014: er is nog en weer perspectief!

Leave a Comment