Dordrecht 5 – SVN 3

Dinsdag 10 december vertrokken we met het derde richting Dordrecht voor een wedstrijd tegen Dordrecht 5. Tot nu speelde het derde met wisselend resultaat. Een keer gelijk, een keer gewonnen en helaas een keer verloren. Met name die laatste nederlaag tegen de IJssel zat een aantal van ons nog dwars. Al met al stonden we er met 3 uit 3 nog redelijk voor, met name omdat we in een poule spelen waarin iedereen van iedereen lijkt te (kunnen) winnen. Helaas konden Leen en Jos niet meespelen, maar met Han van der Hoeven en Robert Valk, die zijn RSB-debuut maakte, hadden we prima invallers.

Zelf speelde ik met wit op bord vijf, uiteraard speelde ik 1: b4. Dan is het altijd lekker als je tegenstander een minuut of tien over zijn eerste zet moet nadenken. Dan weet je dat hij de opening ook niet kent J. Na 16 zetten had ik acht minuten bedenktijd verbruikt en hij 55. Niet dat hij daar veel voordeel mee behaald had, Hij kon op dat moment kiezen voor Dame-verlies, mat in drie of  opgeven. Hij koos begrijpelijkerwijs voor het laatste en we stonden 1-0 voor.

Een nadeel van snel winnen is dat je vervolgens op geheel democratische wijze aangewezen wordt als verslaggever van deze wedstrijd. Ik had nog niets van de andere wedstrijden gezien, dus over de openingen enzo kan ik weinig vertellen. Vandaar ook de wat lange inleiding, dat geeft dit stukje nog een beetje body.

Een rondje langs de borden dan maar. Joost op bord 1 had een soort Andre Rieu variant op het bord; er zat niet echt muziek meer in. Dat vond zijn tegenstander ook en er werd tot remise besloten. Ben (bord 2) speelde een typische Ben partij. Een klein voordeeltje proberen uit te buiten maar er waren wel tegenkansen voor de tegenstander. Toch liet Ben zijn bekende tevreden vingergetrommel horen.

Theo was op bord drie vol in de aanval maar die partij kon nog alle kanten op. Voor zover ik weet speelde hij geen Smith-Morra, ik weet niet eens of hij die opening wel kent. Op bord vier was de stelling van Hans gelijkwaardig. Carel had op bord zes de boel aardig dicht geschoven, voor de tegenstander leek er moeilijk door te komen.

Bord zeven was een slagveld, dat wil zeggen dat er weinig witte stukken over waren. Waarschijnlijk was Han’s tegenstander de enige die nog kansen zag. Waarom zou je anders doorspelen met een koning en twee pionnen tegen een koning, zes pionnen, twee lopers en een toren en geen spoor van pat te bekennen. Na nog een paar zetten zinloos doortobben zag zelfs hij dat in en had Han een mooi punt binnen! Op bord 8 stond Robert inmiddels een kwaliteit voor en dat voordeel begon hij heel rustig uit te bouwen. Kortom, 2 ½ – ½ voor en kansen zat op de andere borden.

Na het inwisselen van mijn consumptiebon was er op de borden toch wel het nodige veranderd. Zowel Ben als zijn tegenstander had een vrijpion gecreëerd die beiden promoveerden tot Dame, er was wel iets veranderd aan het getrommel van Ben. In het eindspel kon Ben’s tegenstander eeuwig schaak niet uit de weg gaan, een mooie remise was binnen.

Theo besloot zijn aanval niet te forceren en zijn tegenstander accepteerde het remisevoorstel. 3 ½ – 1 ½ als tussenstand en bord 8 dat gewonnen staat, het zou moeten lukken. Op bord vier scoorde Hans vervolgens netjes een halfje. Vier remises dus op de eerste borden, prima in het teambelang gespeeld!

Robert buitte op bord acht zijn voordeel prima uit. Hij sloot de dame van de tegenstander in, ruilde die af  waarna een veel betere pionnenstelling hem in zijn eerste wedstrijd direct een vol punt opleverde. Prima werk en de overwinning voor het derde was binnen.

Carel was onderweg ergens een stuk kwijtgeraakt maar had een gevaarlijke tegenaanval en bovendien veel tijdvoordeel. Helaas ervaarde hij hoe het is als laatste door te spelen. Iedereen staat om je bord en niet iedereen kan daar even goed mee omgaan ( is ook mijn ervaring) Carel ging mee vluggeren met de tegenstander, vergiste zich en verloor nog een stuk en dus de partij. Jammer, maar toch kan hij terugkijken op een mooi opgezette partij.

Al met al gingen we met een 5-3 overwinning terug naar huis. De manier waarop die behaald is geeft hoop op nog meer moois, als Barendrecht ergens nog een puntje verspeelt doen we gewoon mee voor het kampioenschap.

Leave a Comment