SVN 1 – Spijkenisse 3

Tja 4-4 … moet we daar tevreden mee zijn? Vooraf gezien niet, en kansen op winst waren wel degelijk aanwezig.
Anderzijds hing er in de loop van de avond ook heel even nog een nederlaag ook in de lucht…


We begonnen goed, Johan, Rob en Jeroen kwamen goed uit de opening en er waren geen borden waar we slecht uit de start blokken kwamen. Lange tijd was er op geen enkel bord een materiaal verschil, behalve dan de ongelijkheid van Lopers of Paarden.

Jeroen was het eerste klaar, zijn tegenstander zette in de opening per ongeluk het verkeerde stuk (het Paard ipv de Loper) op f3, en bleef daarna met een slechte stelling zitten. Helaas miste ik eenvoudige winnende voortzettingen. Ik zag niet hoe het verder moest met remise als resultaat. 0.5-0.5

Ook Leon was vroeg klaar, niet tevreden over zijn stelling en met de remise in een mindere stelling stonden we op 1-1.

Johan bouwde zijn voordeel vanuit de opening middels actief spel steeds verder uit. Controle over de open d-lijn en rustig de stelling blijven uitbouwen leverde hem het volle punt op, 2-1.

Nu lonkte de team winst aan de horizon, echter het begon nu mis te lopen. Hans en Edo kwamen in zwaar weer. Rob’s openingsvoordeel was als sneeuw voor de zon verdwenen, terwijl alleen Richard beter kwam te staan.

Het ging mis bij Hans, constant onder druk moest hij eerst 1 pion inleveren en later ook de partij, via een mooie tussen zet van de Dame kon Hans nu niet proberen het eindspel ingaan. De koning werd aangevallen en de stand was weer gelijk 2-2.

Richard trok de stand weer in ons voordeel, ook hier via de open-lijn kwam hij eerst met een Toren en later met een Paard de witte stelling vernietigend binnen, 3-2.

Jasper offerde zijn 2 Torens voor een Loper met de bedoeling mat te zetten, maar na een tussenschaak ging dit feest niet door. De toren kon daarna gewoon genomen worden, maar zijn tegenstander zag spoken die er niet waren en Jasper ontsnapte aan een directe nederlaag. Een nederlaag hing even in de lucht.

Op dit moment wist Edo zich uit de wurggreep rondom zijn Koning te ontsnappen en hij nam het initiatief over.
De kansen keerden enige zetten later, met een combinatie moest Edo zijn Dame inleveren voor een Toren en Loper. Met een vrijpion op de derde rij kon dit echter niet meer recht gezet worden, 3-3.

Jasper stelde de 4-4 veilig, nadat zijn Toren niet geslagen werd haalde hij via een aantal schaakjes zelf een Toren op en de winst was verder techniek, 4-3.

Rob sloot de avond af met een nederlaag, zijn stelling ging onder tijdsdruk en onder druk van het Loperpaar van kwaad naar erger, 2 pionnen gingen er af en uiteindelijk ging Rob zelfs nog door de vlag, 4-4.

Met gemixte gevoelens werd de 4-4 besproken of dit nu goed of slecht was, en wie hier nu het meest tevreden over moest zijn. We kwamen niet tot een eenzijdig sluitend oordeel.

Op donderdag 05 feb staat de kloploper Sliedrecht 2 (mits zij van Dordt winnen) op het programma, en weten we pas wat deze 4-4 waard is geweest. Met 7 match punten kunnen we nu al stellen dat we in ieder geval veilig zijn.

Leave a Comment