RSB-bekerteam door het oog van de naald

Afgelopen dinsdag werd de eerste ronde van de RSB-beker gespeeld. Uit de hoge hoed was het Rotterdamse Onesimus als tegenstander gekomen. Een gelijkwaardige tegenstander en dus garantie voor een spannend gevecht. En dat bleek.

 

Edo kleunde er met zwart als vanouds in. In een Spaanse partij verraste hij zijn tegenstander met g7-g5, om zo een koningsaanval te openen. Wit sloeg echter hard terug met zware druk op de damevleugel. Een knopje ging verloren, en de paarden van Pouwelse werden tot ver achterin de stal gedrukt. Toen wit de koningsaanval overnam, was het einde oefening voor Edo.

Vrijwel gelijktijdig eindigde de partij van Johan in remise door zetherhaling, na zonder meer de meest spectaculaire partij van de avond. Johan had zijn dame en wat pionnen gegeven in ruil voor een aantal stukken. Met actief stukkenspel hield hij zijn tegenstander goed onder druk, maar de weg naar de winst werd helaas niet gevonden.

Met nog twee partijen op de borden en een punt achter werd het een lastige zaak. Rob stond vanuit de opening onder druk, positioneel zag het er zorgelijk uit. Met weinig tijd op de klok is, zoals bekend, Rob op zijn best. Toen nog slechts twee koningen en twee dames op het bord stonden, bleef zijn tegenstander ‘dapper’ doorspelen, maar zag niet lang daarna in dat doorspelen weinig zin had. Een knappe remise van Rob.

Als laatste was Léon met wit bezig, op zoek naar een vol punt. Aanvankelijk was hij beter uit de  opening gekomen. Zijn tegenstander had zich echter sterk teruggevochten; dit had hem echter veel tijd gekost. Door de stelling zolang mogelijk complex te houden slopen er kleine foutjes in het zwarte spel, wat een pion kostte. In gierende tijdnood verloor de Onesimus-speler nog meer materiaal, en in de laatste seconden liet hij zich mat zetten. Ternauwernood 2-2 bereikt, en dus vluggeren.

 

Vluggeren gaat altijd vlug, zo vlug dat ik niet alles heb kunnen volgen. Eind van het verhaal is in ieder geval glorieus: op tenminste drie borden werd gewonnen en dus zijn we door naar de tweede ronde, waar Spijkenisse op ons wacht. Wordt vervolgd!


 

[red./Rob] Het vluggeren ging inderdaad snel. Als eerste was wederom Edo klaar aan het bord rechts van mij. Edo wist dit keer wel zijn partij te winnen. Johan was de tweede die een vol punt binnen kon harken. In een gesloten Siciliaan wist hij 1,5 minuut voorsprong te behalen in combinatie met een goede stelling. Leon wist daarna het derde en winnende punt binnen te halen (hoe: geen flauw idee). Zelf moest ik helaas dit keer wel het hele punt laten liggen. De vlag werd mij fataal, ondanks dat de tegenstander alleen nog maar een paard over had. Mijn laatst overgebleven pionnetje zorgde toch nog voor matpotentieel.

 

Leave a Comment