Tjerk Tinga bekerkampioen 2013-2014

Het heeft even geduurd, maar de bekercompetitie van het seizoen 2013-2014 werd eindelijk op 25 november afgesloten. De finalisten, Tjerk en Rob, hebben zich ruimschoots voor de zomervakantie geplaatst maar konden door verplichtingen niet voor de zomervakantie de finale afronden. De eerste wedstrijd werd op 23 september gespeeld.

 

Op een tafel die speciaal in het midden werd gezet, konden beide spelers laten zien wat ze waard zijn. Dit onder het toeziend oog van de nieuwe beker waar de eerdere winnaars op gegraveerd staan. Tijdens deze eerste partij was het Tjerk die de witte kleuren kreeg aangewezen na de loting. Tjerk ging voor een enigszins off-beat opening waarin beide spelers, ook achteraf, niet helemaal de stelling goed hadden begrepen. Waar het leek dat wit de activiteit en daarmee ook en goede stelling leek te hebben, bleek zwart eigenlijk het betere van het spel te hebben. Uiteindelijk werden de zware stukken afgeruild en bleef een een gelijke stelling over. De halfjes werden genoteerd en een nieuwe afspraak moest worden gemaakt.

Een druk extern schema bleek hier wat roet in te gooien. Pas op 25 november was het mogelijk om de tweede en daarmee beslissende finale avond te plannen. Ook dit keer was er een echte finale-tafel geregeld. Tjerk was vol vertrouwen (het weekend ervoor weer een paar scalps gehaald) en ook Rob was er blij mee dat hij toch een paar aardige partijen achter de rug had. Een Italiaan kwam op het bord. Op zet 12 week Rob voor het eerst af van een hoofdlijn. Rond zet 20 werden de verhoudingen duidelijk. Tjerk had een loper en paard tegen een setje paarden bij Rob. De witte Loper van Tjerk had echter niet veel goede velden en Rob stond daarmee ook iets beter. Een afruil zorgde voor een zwakke pion op e6 maar wel een open f-lijn waar Tjerk graag gebruik van maakte. Een gelijke stelling was het resultaat, Rob moest met een tricky paarden zet ervoor zorgen dat hij niet minder kwam te staan. Zettenherhaling werd uiteindelijk het einde van deze partij. Rob zag hiermee wel een goede voortzetting over het hoofd maar de weinig resterende tijd maakte een tweede remise tot een terechte uitslag.

Snelschaken zorgt bij de bekercompetitie altijd voor een winnaar. Ook de finale vormt daar geen uitzondering op. Tjerk kreeg net als met de gewone partijen als eerste de witte stukken en wist deze in een engelse partij na een paar slechte zetten van Rob tot winst om te zetten. De druk lag hierbij volledig bij Rob om in zijn tweede partij het volle punt te pakken. Hij probeerde dan ook vol richting de lang gerokeerde koning van zwart te spelen, dit werd echter onzorgvuldig gedaan wat simpelweg materiaal kostte. Uiteindelijk won Tjerk deze partij ook nog op tijd, ondanks dat Rob bijna een dame kon halen (in een mindere stelling overigens). 2-0 Is een duidelijke uitslag met snelschaken en Tjerk mag dit jaar de wisselbeker thuis afstoffen.

 

De nieuwe bekercompetitie is overigens al weer begonnen. De eerste ronde is bijna afgerond en de favorieten zijn tot nu toe redelijk ongeschonden doorgegaan. Johan de Koning vs Richard Zijleman was naar mijn mening de partij van de avond. Na het offeren van een kwaliteit en stuk leek Johan een goede mataanval te hebben die echter niet doorzetten. Het verhaal blijft alleen dat verdedigen altijd lastig blijft. Juist op het moment dat Richard onder de druk uit kwam, maakte hij een fout die hem direct een volle toren kostte.

 

Leave a Comment