(bijna) Alle kampioenen bekend

Gisteravond was de traditionele afsluiting van het seizoen met de laatste ronde van het snelschaken. Op het spel stond nog het snelschaakkampioenschap. Onder de favorieten bevonden zich Cees Klein en Tjerk Tinga, maar ook anderen konden nog hoge ogen gooien bij een goed resultaat.

Degene die het meest voortvarend van start ging was Rob Hoogland een start van 6 uit 6 werd echter niet helemaal voortgezet in de tweede helft. Cees bleek ook niet zijn allerbeste avond te hebben en kon zijn eerste goede resultaat geen kracht bij zetten met een tweede. Wellicht een verrassing was een gedeeld tweede plek voor Wilfried Graveland. Hoewel dit natuurlijk eigenlijk geen verrassing mag zijn gezien zijn interne score! De winnaar van de laatste avond bleek echter wederom Tjerk te zijn. In een onderling duel won hij van Rob en ook in de verdere partijen liet hij niet al te veel punten liggen. Een totaalscore van 19,5 bleek uiteindelijk voldoende om het snelschaakkampioenschap binnen te halen.

Uiteraard heeft Nieuwerkerk meer kampioenen dan alleen voor het snelschaken. In de interne competitie is in de laatste weken ook hard gevochten voor de kampioenschappen van de drie (sub)groepen. Groep A is hierin gewonnen door Leon Willemen. Leon stond aan het einde van het seizoen al vrij eenzaam aan de top qua TPR en werd uitgedaagd door Rob die nog maar net Edo Pouwelse (2 TPR punten) en Wilfried Graveland (1 TPR punt en 2 wedstrijden te weinig) achter zich wist te laten. Ondanks dat beide partijen in remise eindigden, was het zeker geen afgesproken werk. Leon, met zwart, wist Rob te verrassen in de eerste partij waarna er een leuke Taimanov achtige Siciliaan op het bord verscheen. Rob had iets actiever kunnen spelen op sommige momenten maar Leon blijkt een taaie te zijn.

De tweede partij eindigde ook in remise (wat voldoende voor Leon was) nadat wit zeker een stuk beter uit de opening was gekomen en waarschijnlijk de partij kon beslissen. Een 1-1 uitslag was echter voldoende voor Leon om het kampioenschap binnen te halen.

De tweede groep werd gewonnen door Jelle Versluis. Vorig jaar moest hij nog wat ervaring opdoen tegen Han Everaars (een 2-0 nederlaag) maar dit jaar bleek zijn match-ervaring zeker te helpen. Zijn tegenstander was Harry Stroosma die met 23 partijen bijna het hoogst aantal partijen van het seizoen heeft gespeeld. Deze ervaring blijkt dan echter net niet te helpen. Jelle wist direct de eerste partij met zwart te winnen. De exacte voortgang van de partij moet ik helaas schuldig blijven. Echter was het volgens mij een partij die flink heen en weer ging, waarbij het even leek dat Harry aan het langste eind zou trekken.

In de C-groep won ook de jongere deelnemer. Gekwalificeert voor de finale waren Theo de Graaf en misschien wel verrassend Lambert Wildemans. De trainingen met Tjerk laten echter wel de resultaten zien. Lambert was als tweede geplaatst en moest met minimaal 1,5-5 de match winnen, iets wat tegen een geslepen tegenstander als Theo altijd en voor iedereen lastig is! De uitslag werd echter zelfs een verpletterende 2-0 overwinning voor Lambert die daarmee zeker een mooi visitekaartje voor de toekomst afgeeft. Zijn seizoen sluit hij af met een TPR van bijna 1600!

Zijn alle kampioenen dan bekend? Nee, het bekerkampioenschap is niet beslist in de eerste wedstrijd. Leon Willemen en Rob Hoogland deelden het punt na een interessante partij en zullen na de zomerstop en ledenvergadering een tweede wedstrijd spelen.

Tot 25 augustus!