SVN 1 – Sliedrecht 1 [deel 1]

Ook voor het eerste is inmiddels de kop eraf. Een verzoek vanuit Sliedrecht om met twee borden vooruit te kunnen spelen, zorgde ervoor dat Richard Zijleman en Rob Hoogland op de borden 5 en 2 plaats namen tegen de familie Klein.

Richard speelde tegen de jongste (Jorik) die in een jeugdteam op de zaterdag in de meesterklasse speelt en in het afgelopen jaar 264 ratingpunten heeft gewonnen (dit heb ik Richard uiteraard niet van te voren verteld!). 

Jorik beheersde de opening erg goed maar Richard ook een theoreticus en kwam er een boeiende maar vooral complexe stelling op het bord waar Jorik een tussenzet over het hoofd zag. De combinatie die had kunnen volgen zou Richard twee torens en een stuk opleveren en Jorik de dame. Gezien de stelling zou Richard dit zonder problemen kunnen winnen. Jorik trok aan de noodrem maar kon verhinderen dat dit een stuk kostte. Richard speelde dit zonder problemen uit waardoor Nieuwerkerk het eerste punt kon noteren.

Zelf speelde ik tegen de ervaren en taaie Hans Klein. Hans speelde vorig jaar in het eerste (KNSB) en heeft daar dit jaar ook al een keer ingevallen. Vanuit de opening kwam ik een stuk beter te staan. Op het juiste moment ook lang nagedacht, alleen verkeerd gekozen. Leen kwam in de post-mortem met een simpele opmerking: “als je last hebt van een paard dan sla je hem toch!”. Iets wat zou resulteren in een erg comfortabele stelling.
Mijn voortzetting bleek echter ook goed te zijn alleen liet ik zwart zijn paard op het sterke e4 terecht komen. Gevolg was tijdnood en een gedrukte stelling. Gelukkig heb ik daar redelijk wat ervaring mee en wist ik naar een ongelijk loper-eindspel af te wikkelen.

1,5-0,5 een goed begin van het seizoen, volgende week het vervolg!

Leave a Comment