Bondswedstrijd Nieuwerkerk 3 tegen Overschie 4

Na de eerste RSB wedstrijd te hebben verloren met 6-2 van Pascal wilde Nieuwerkerk 3 zich revancheren en dat moest gebeuren tegen Overschie 4.

Aan bord 1 speelde speelde Ben Balm met zwart tegen Mario Diks.
Na 1) e4, e6 2) d4, d5 wist de witspeler het kennelijk niet meer, want hij gebruikte veel tijd voor zijn volgende zet. Het werd uiteindelijk de doorschuifvariant. Het vervolg ging voor hem ook niet goed en Ben veroverde al snel een pion.

Aan bord 2 speelde Joost met wit tegen Jurriaan Verbeek.
Joost Molenaar bouwde zijn stelling degelijk op en bereikte al gauw een drukstelling.
De zwartspeler moest steeds de juiste zet zien te vinden om niet snel onder de voet te worden gelopen.

Aan bord 3 speelde Theo de Graaf met zwart tegen Martin Schluter.
De openingen beheerst Theo als de beste en al spoedig stond hij een gezonde pion voor en kon zwart  zelfs niet meer rocheren. Dat wordt rustig uitspelen, zo dacht ik.

Wouter Razenberg speelde aan bord 4 tegen Ricardo van Oldenbarneveld.
Het werd een Slavische partij die rustig verliep. Voor beide partijen niet veel aan de hand.

Aan bord 5 speelde Ton van der Linden met zwart tegen Edwin van Kleef.
Na veertig minuten spelen stond Ton de kwaliteit voor, dit zegt niet alles maar het biedt goede kansen.

Robert Valk speelde met wit aan bord 6 tegen Alex van Trirum. Al spoedig stond Robert beter maar  zijn tegenstander bouwde een soort vesting op die moeilijk was te slijten.

Aan bord 7 speelde Hans Dijkers met zwart tegen Leo Meerman.
De  partij ging lang gelijk op maar na een half uur overzag  wit een vorkje en Hans won de kwaliteit. Zag er goed uit, moest gaan lukken.

Chris Markus speelde met wit aan bord 8 tegen  Bram van Lennep.
Een zeer vreemde partij, zwart krijgt zijn e pion op e3 terwijl de witte pion nog op e2 staat waardoor de stukken op de koningsvleugel niet tot ontwikkeling komen.
De zwartspeler ging vol op de aanval. Zag er listig uit voor Chris.

21.00 uur: Hans aan bord 7 wint, uiteindelijk gaf het kwaliteit voordeel de doorslag.
21.10 uur: Bord 8, een ongelooflijke partij, Chris ontsnapt uit de wurging van de zwartspeler en doet alleen nog maar goede zetten en weet uiteindelijk zijn tegenstander mat te zetten. Het staat 2-0 voor Nieuwerkerk.
Het gaat nu snel Ton heeft inmiddels zijn stukken goed opgesteld, de dames geruild en op routine de kwaliteit uitgebuit. Uitstekende partij. 3-0, dat gaat goed.
Wouter aan bord 4 had inmiddels een uitstekende stelling opgebouwd en het werd voor de zwartspeler onhoudbaar. 4-0 prima maar we willen meer.
De tegenstander van Joost aan bord 2 bezwijkt uiteindelijk onder de pressie: 5-0
Inmiddels is Ben aan bord 1 met zijn tegenstander remise overeen gekomen en in deze stelling een terechte uitslag.  5,5-0,5

Over blijven Robert en Theo.

Bij Robert  aan bord 6 staan er veel stukken op het bord, alle torens van wit en zwart staan op de  f lijn.
Zwart maakt een foutje en het is gebeurd.: 6,5-0,5
Blijf over Theo aan bord 3. Hij had een geweldige stelling, speelde uitstekend maar ging een afruil aan. Theo heeft de dame tegen twee torens maar zijn paard staat buitenspel en de witte loper is erg sterk. Uiteindelijk stort de zwarte stelling. Heel jammer, want het was een mooie pot.

De uitslag werd zodoende 6,5-1,5 voor NWK. Een uitstekende prestatie.

Het verslag van Overschie