SVN wint derby tegen Moerkapelle

Gisteren heeft het eerste van Nieuwerkerk de derby tegen Moerkapelle gewonnen. Deze derby bleek, na het doorspitten van het archief door Wilfried Graveland, sinds 1985 slechts tweemaal te zijn gespeeld. In het seizoen ‘97-98 was SVN de gelukkige winnaar met 4,5-3,5. Een jaar later had Moerkapelle de overhand en won het met maar liefst 5,5-2,5.

Dit jaar bleek vrijdag de dertiende geen ongeluk te brengen voor Nieuwerkerk. Daar waar Moerkapelle de vorige overwinning waarschijnlijk nog vers in hun geheugen had zitten en met maar liefst 5 dezelfde spelers aan trad (zonder de staking van Lufthansa zouden dit er 6 zijn geweest), wisselde Nieuwerkerk op 7 plekken. Alleen Johan de Koning speelde weer op het zevende bord.

Beide teams waren na een teleurstellende start van het seizoen erop gebrand om deze avond te winnen. Moerkapelle kwam hierbij beter uit de startblokken. Op bord 6 kwam Bernard Evengroen moeilijk uit de opening. Zijn tegenstander wist twee stukken in te ruilen voor een toren en een pion. Belangrijk hierbij was dat de koning van Bernard in de schermutselingen behoorlijk op de tocht kwam te staan. Jaspar Valstar (bord 8) verging het niet heel veel beter. Hij verloor een kwaliteit en moest met een toren en loper het opnemen tegen een compleet set torens. Naast mij op bord 1 speelde Leon Willemen met wit een opening die via verschillende tussenwegen uitkwam in van alles wat. Helaas resulteerde dit wel in een passieve stelling voor onze topspeler.

Gelukkig was er ook goed nieuws vanuit de opening. Aan mijn andere kant (bord 3) wist Edo zijn eigen opening weer op het bord te krijgen en had een comfortabele stelling tegen Gerard van Ommeren. Eén bord verder (nr 4) had Wilfried Graveland een interessante hollandse partij voor zich gekregen. Mij zag het er riskant uit, gelukkig was Wilfried behoorlijk op zijn gemak. Richard Zijleman (bord 5) zat volledig in zijn theorie en binnen SVN weten we dat iedereen het dan moeilijk krijgt.  Johan kwam ook comfortabel uit de opening. Meer ruimte en goed geplaatste stukken gaven mooie perspectieven. Zelf had ik ongeveer dezelfde variant op het bord alleen speelde ik met de verkeerde kleur.

De eerste uitslag van de avond kwam op Bernard zijn naam te staan. Complicaties zorgde ervoor dat hij een stuk kwijt raakte en daarmee de partij kon opgeven. Bij Johan bleek de voorsprong wat te zijn afgevlakt en na overleg kon hij de aangeboden remise aannemen. Niet lang daarna gebeurde hetzelfde op het bord van Wilfried. Gezien de complexe stelling is een mooi resultaat om op bord 4 met zwart een remise binnen te halen.

Jasper had in de tussentijd een pion weten te winnen. Hierdoor kon zijn loper niet meer worden bedreigd en had hij een goede stelling bereikt. Op het moment dat hij eraan dacht remise te gaan aanbieden zag hij opeens de winst. De exacte combinatie heb ik helaas moeten missen, maar een vol punt na zo terug te zijn gekomen is altijd een schitterend resultaat!

Richard is zoals al eerder aangegeven levensgevaarlijk als hij zijn spel weet te krijgen. Een mooi kwaliteitsoffer opende de koningstelling van zijn tegenstander. Een pion en de rest van zijn stukken wisten de tegenstander dusdanig onder druk te zetten dat, na het wegtrekken van de rook, Richard overbleef met een extra stuk en een vrijpion. Twintig zetten daarna bleek zijn techniek zeker voldoende te zijn en hadden we een voorsprong op het bord (3-2).

Zelf had ik na de mislukte opening het mijn tegenstander dusdanig lastig gemaakt dat hij te snel zijn voorsprong probeerde te verzilveren. Een leuke combinatie zorgde ervoor dat ik een pion en een kwaliteit voor kwam te staan. De rest is dan een kwestie van techniek. Gerard van Ommeren wist echter de stelling van Edo binnen te dringen. Edo moest daarom toezien dat een dame en een vervelende pion het leven van zijn koning, toren en loper behoorlijk zuur maakte. Uiteindelijk won Gerard de partij dankzij de combinatie van een matdreiging en een aanval op de onverdedigde loper.

Net als die van Richard bleek ook mijn techniek voldoende te zijn voor de overwinning. Een aantal stukken werden afgeruild en op het juiste moment de laatste toren voor zijn overgebleven loper ingewisselt. Het overgebleven pionneneindspel kon eenvoudig worden uitgeschoven. (4-3)

Leon wist ondertussen erg sterk gebruik te maken van de situatie op de overige borden. Hij verliest eigenlijk nooit en zijn tegenstander moest winnen om nog een gelijkspel binnen te slepen. Zoals vaak gebeurt vergallopeerde zijn tegenstander zich en Leon kon goed laten zien dat een paard een slechte verdediger is tegen een pion die al aan het rennen is naar de achterste rij.

Een mooie 5-3 overwinning is het resultaat en kon het team tevreden huiswaarts keren. De volgende wedstrijd is tegen de Willige Dame op 1 december. Het thuis voordeel zal zich dan moeten laten gelden tegen de topper in de promotieklasse!


 

Red: Na het mooie zoekwerk van Wilfried over de voorgaande matches, is ook Richard in de archieven gedoken. Hij kon het volgende verslag vinden van de match in ’97-98 geschreven door niemand minder dan Johan de Koning:

“Op een vrijdagavond speelde we onze voorlaatste wedstrijd in “Op Moer” in Moerkapelle. We waren weer compleet (voor de 5e achtereenvolgende keer!). Het werd een prima avond met een paar klinkende resultaten. Op bord 1 lukte het Dirk niet zo goed. Hij kwam tegen Gerard van Ommeren een kwaliteit achter en kon de matdreigingen tenslotte niet meer pareren: 0-1! Gosse speelde tegen Ben van Geffen een goede partij. Na een blunder van Ben was het in een voor Gosse al heel goede stelling plotsklaps mat: 1-0. Hans had vooruit gespeeld tegen Dick Bac en had de partij verloren, nadat hij toch kansen had gehad. Ikzelf speelde tegen de oudste Vroegindeweij en speelde een slechte partij. Dan kun je ook geen beter resultaat dan een nederlaag verwachten: 0-1. Cees Klein won. Hij offerde een pion, provoceerde zijn tegenstander die dacht dat hij beter stond en won de zwarte dame: 1-0. Ed won in de aanval. De tegenstander was niet meer in staat het mat te vermijden en moest opgeven: 1-0. Cees Smorenburg was het langst bezig (hij woont ook het dichtst bij). In een toreneindspel met een pion minder hield hij het hoofd koel en incasseerde een half punt en zo de overwinning voor het team: ½-½. Zo wonnen we deze wedstrijd, de zesde met 4½-3½. Voor de laatste rond staan we op de tweede plaats en die geeft recht op promotie.”

 

Leave a Comment