Nieuwerkerk 3 – CSV 4

Na het bekend worden van het competitie-programma heb ik teamleider Ben verzocht om niet opgesteld te worden tegen CSV 4 (het team waar ik vorig seizoen nog in speelde toen het nog CSV 3 heette). Een vreemde gewaarwording als je de opstelling van de tegenpartij opnoemt.
In volgorde van beëindiging van de partij geef ik een kort verslag van wat ik gezien heb. Let wel; sommige zetten heb ik niet gezien!
 
Bord 4 Theo met wit tegen Eduard Hartog
Zoals gebruikelijk speelt Theo een “gambietje” dat Eduard een dubbelpion bezorgt op de c-lijn die even later hersteld kan worden. Theo komt na een uur een pion voor en zijn d-pion wordt steeds sterker. Nadat enkele stukken zijn afgeruild ziet Eduard om 21.20 uur het nutteloze van verder spelen in en geeft op. 1-0
 
Bord 7 Hans met zwart tegen Jonathan Meijers
De opening lijkt op een gesloten Siciliaan. Na 13 zetten heeft Hans een stuk tegen 2 pionnen. Jonathan valt aan op de d-lijn met dubbele torens; dat ziet er gevaarlijk uit. Hans schuift stoïcijns zijn f-pion naar voren en promoveert. Handig, dat maakt schaak op d2 onmogelijk. J. denkt lang na en besluit dan toch de promotie-dame te nemen hetgeen hem een toren kost. De stelling van Hans is wat rommelig geworden; reparatie gebeurt in no time. In een eindspel van D+L+3 pionnen tegen K is de zaak duidelijk. Om 21.30 uur is het bekeken. 2-0
 
Bord 8 Chris met wit tegen Menno Stigter.
Volgens mij een Slavische openening waarin na 10 zetten nog niets is gebeurd. Chris staat positioneel beter en komt een pion voor. Bij een volgend rondje staat hij de kwaliteit en 2 pionnen voor. Komt met een toren voorsprong in het eindspel, weet torens te verdubbelen op de 7e rij en om 21.50 uur ziet Menno geen heil meer in voortzetting. 3-0
 
Bord 5 Ton met zwart tegen Tim Tian
De opening leek op een Franse. Tegen 21.00 uur zijn er 3 stukken en 2 pionnen van het bord; dat gaat hard. Het middenspel is puur tactiek, laveren en pionnen blijven dekken. Na iets meer dan een uur komt er tekening in de strijd. Ton dreigt met Dg5 schaak een “matje te vlechten”, deze deiging wordt teniet gedaan. Het eindspel wordt L+3p tegen P+3p. Ergens is er iets niet goed gegaan. Bij het volgende rondje zie ik dat er 2 pionnen bij Ton verdwenen zijn. 3-1
 
Bord 2 Joost met wit tegen Arjan Doorgeest
Na 10 zetten L op b3 in de verdrukking? Gelukkig wordt veld c2 bereikt, echter L inactief. Na ± een uur begint Joost een opmars met pion naar g5. J. gebruikt veel tijd; op zet 20 een half uur meer dan Arjan. P op a4 staat weinig te doen. P op f5 is erg nuttig en dreigend en wordt geruild tegen L. Op de 28e zet wint J. een pion en daarna nog 2. Arjan’s koning wordt op h8 mat gezet door P+L. 4-1
 
Bord 3 Ben met zwart tegen Cees Groenendijk
Zoals ik van Cees gewend ben speelt hij een rustige en degelijke opening. Ben gebruikt veel tijd. Na 15 zetten komt de stelling van Cees onder druk te staan. Ben geeft een stuk tegen een pion om kansen te krijgen op de koningsvleugel. Resoluut worden de f, g en h-pionnen opgespeeld. Ben wint het stuk terug en neemt direct een P op f4 waarna het bijna uit is. Ben verdubbelt de torens op de f-lijn; D en L en een p. doen ook mee met de aanval. Nog steeds kansrijk voor Ben maar Cees verdedigt zich met verve. Na 2 uur spelen heeft Ben 40 minuten meer tijd gebruikt. Na afruil komt Ben een stuk achter en met nog 4 minuten over, Cees had er nog 48, geeft hij om 22.30 uur op. 4-2
 
Bord 6 Robert met wit tegen Hans Hsiao
Robert open met c4 en op zet 8 volgt d4.Waar heb ik dat meer gezien? Hij komt op de 10e zet een stuk achter en verovert een pion op de 18e zet. Hij ploetert door met dubbele torens op de d-lijn en koning in de opmars. Haalt het stuk terug en komt in een eindspel metT+4p tegen T+3p. Na 2 uur en 45 minuten dreigen beiden promotie; het tempo is voor Hans. Na Tc3 voor wit is het waarschijnlijk uit. Het wordt remise waarmee de overwinning is veilig gesteld. 4½-2½
 
Bord 1 Willem met zwart tegen Jan van Dijk
Volgens mij een franse opening. Na 12 zetten zijn een stuk en pion van het bord. De strijd speelt zich af op de damevleugel. Willem rocheert wat laat en neemt ruimschoots de tijd. De strijd gaat gelijk op. Het eindspel gaat voor beiden in met D+P+L+6p. Om 22.30 nog weinig kentering in de strijd hoewel de twee spelers er wellicht anders over denken. Jan probeert dame-ruil te forceren en laat pardoes P op c2 ongedekt staan. Willem snoept daarna nog 2 pionnen en na de krachtzet Dd3 geeft Jan om 22.50 uur op. 5½-2½

Leave a Comment