Zwaar bevochten winst van SVN 2 tegen Spijkenisse 4

Afgelopen vrijdag heeft het tweede een zwaar bevochten 3-5 winst behaald tegen Spijkenisse 4.

We traden aan met 2 invallers, Joost Molenaar en Hans Dijkers vervingen Cees en Leo. Op papier waren we nu ongeveer gelijkwaardig aan Spijkenisse 4. Zij stonden nog stijf onderaan, en wij wilden dit graag zo houden.

Vrij snel werden er 2 offers geplaatst. Jelle (3w) kreeg Lxf2+ tegen en Hans Dijkers (7w) voerde Pxf7 uit. Beide offers waren echter niet correct en al snel wist Jelle het 1ste punt te noteren.

Joost (6z) en Leen (5w) kregen optisch wel het betere van het spel, maar zagen hun voordeel langzaam vervagen.

Tussenstand 1-2 in ons voordeel, maar Hans Dijkers kreeg het moeilijk met het stuk minder, en zelf (2z) stond ik ook niet goed. Op dat moment waren de andere borden nog gelijkwaardig, dus ging het een moeizame avond worden. Lambert (8z) wachtte lang met zijn rokade en kreeg flinke druk over de open e-lijn. Op het moment dat Lambert de stelling neutraliseerde ging zijn tegenstander te ver door. Een gebroken pionnenstructuur op de Koningsvleugel greep Lambert aan om het initiatief over te nemen. Lambert sprong als een duivel uit het doosje door de Koning in een mat net te brengen en liet zijn eerste winst in de RSB competitie noteren!

1-3, maar nog steeds zag het er niet naar uit dat we met de winst naar huis konden gaan. Hans Ranft (1w) kwam ook achter te staan en 2 vrijpionnen op de a en b-lijn werden in potentie een groot gevaar. Hans Dijkers knokte nog flink door met een stuk minder, Han’s  (4z) partij ging gelijkwaardig op en zelf bleef ik moeilijk staan.

Bij Hans Dijkers ging het uiteindelijk pas in het diepe eindspel mis, 2-3.

Han forceerde na een ruil een doorgebroken vrij-pion op de b-lijn en de promotie kon alleen nog tegen gehouden worden door een stuk te geven. Hierna maakte Han het eenvoudig af en stelde het 1ste matchpunt veilig, 2-4.

Nog steeds hing een 4-4 in de lucht, Hans kwam op een gegeven moment verloren te staan. Hij bracht zijn tegenstander in verwarring door chaos te creëren, en dat pakte verassend goed voor Hans uit, na enkele zetten sloeg de stelling volledig om, eerst een Kwal later zelf nog een volle Toren.

Hans maakte geen fouten en haalde de volle teamwinst binnen 2-5.

Rest dus mijn partij. De opening slecht gespeeld en middels een pionoffer geprobeerd los te komen. Op de 7 rij kreeg ik grote problemen en mat kon ik met kunst en vliegwerk voorkomen ten koste van nog eens 2 pionnen. Het eindspel dat daarna ontstond was echter verloren waarmee de eindstand van 3-5 op het bord kwam.

Met nog 2 sterke tegenstanders in de laatste ronden waren deze 2 match punten zeer belangrijk om degradatie te voorkomen. Theoretisch kunnen we nog wel degraderen, maar die kans is nu wel erg klein. We kunnen ook nog naar boven kijken, maar het kampioenschap lijkt toch ook een brug te ver.  

Leave a Comment