Schaakelitie van Nieuwerkerk a/d IJssel ten onder tegen sterk Messemaker 1847

Op maandagavond 8 februari speelde het 1e team van de schaakvereniging Nieuwerkerk a/d IJssel tegen de koploper van de promotieklasse Messemaker 1847.

Messemaker gemiddeld per speler 1978 rating tegen 1859 van Nieuwerkerk. Hieruit bleek op voorhand al dat het een zware lastige uitwedstrijd zou gaan worden. Dit werd het uiteindelijk ook.

Al snel kwamen invaller Jelle Versluis, spelend aan bord 8 en de aan bord 7 spelende Jasper Valstar in de problemen en beide kregen een lichte achterstand. Dit kwamen ze niet meer te boven tegen heel sterke tegenstanders. Beide verloren.  Johan de Koning deed het voortreffelijk aan bord 6 tegen Frans Bottenberg, eveneens een heel sterke speler. Johan hield het heel netjes op remise. Richard Zijleman had eveneens aan bord 5 een heel sterke tegenstander. Hij probeerde van alles maar ook Richard moest uiteindelijk capituleren.

Wilfried Graveland speelde aan bord 4. Wilfried altijd goed voor goede resultaten tegen sterke spelers vocht aan bord 4 voor wat hij waard was maar ook hier was zijn tegenstander te sterk en Wilfried verloor eveneens. Edo Pouwelse speelde aan bord 3 een goede partij. Zijn tegenstander, een speler boven de 2000 rating, kreeg geen moment vat op de partij. Aan het eind offerde hij een toren voor een paard en een pion. Hierdoor was er een heel klein voordeel voor Edo. Edo die dit seizoen al diverse partijen in betere stelling toch had weggegeven. Accepteerde een remise tegen deze sterke speler.

Rob Hoogland speelde tegen de op papier sterkste speler van Messemaker met een rating van 2058. In een gelijk opgaande partij wist Rob zijn tegenstander na herhaling van zetten op een keurige remise te houden. Het enige volle winstpunt kwam deze keer weer van Leon Willemen. Hij speelde aan bord 1 vanaf de 1e zet een heel goede partij, zette zijn tegenstander onder druk en maakte het op mooie wijze af. Dit alles resulteerde in een 5.5-2.5 nederlaag. De bordpunten kunnen aan het eind van het seizoen heel belangrijk zijn in de promotieklasse waaruit 2 teams moeten degraderen. Het wordt nog heel spannend.