Superprestatie 1e Schaakteam Nieuwerkerk a/d IJssel handhaaft zich en wordt gedeeld 2e in de promotieklasse

Op woensdag 23 maart 2016 speelde het 1e schaakteam van Nieuwerkerk a/d IJssel de laatste speelronde in de hoogste klasse de promotieklasse.

De laatste ronde wordt ieder jaar gelijktijdig gehouden in Spijkenisse. Alle teams(8 stuks van 8 personen) spelen dan gelijktijdig. Dit om de verkomen dat teams afspraken zouden kunnen maken wanneer met zou weten aan welke uitslag men voldoende zou hebben om eventueel niet te degraderen.

Bij aanvang van de laatste ronde was het team van Fianchetto reeds gedegradeerd en stond er 1 team op 5 wedstrijdpunten en 4 teams op 6 wedstrijdpunten. Bij gelijk eindigen telt het totaal aantal bordpunten wat een team gehaald in gedurende de gehele competitie.

Nieuwerkerk speelde deze avond tegen het reeds gedegradeerde Fianchetto. Nieuwerkerk zou zich een nederlaag kunnen permitteren waarbij Nieuwerkerk minimaal 2 bordpunten moest halen uit de totaal 8 te verdelen in iedere partij. Dit mocht geen onoverkomelijke zaak zijn en dat bleek ook niet zo te zijn.

Aan bord 1 speelde Leon Willemen tegen een invaller bij de tegenpartij. Dit was een speler die normaal in een lager team uitkomt. Maar doordat hun sterke 1e bord speler verhinderd was leek het wel of ze hun 1e bord opofferden tegen de sterke Leon. Het werd voor Leon toch een lastige pot. De druk lag bij hem dat hij deze partij wel even snel zou winnen. Langzaam bouwde hij de druk op en kwam uiteindelijk 2 pionnen voor. Zijn tegenstander spartelde wel even tegen maar Leon won zeer beheerst deze partij.

Aan bord 2 speelde Cees Klein als invaller voor Rob Hoogland. Cees speelde tegen de nu sterkste tegenstander. Cees kwam een pion achter maar dat was niet onoverkomelijk en hij hield stand en deze partij eindigde in remise.

Aan bord 3 speelde Wilfried Graveland. Wilfried goed op dreef de laatste tijd kwam in een gecompliceerde partij terecht. Het kon in deze partij alle kanten uit. Wilfried bleef goed opletten kreeg het overwicht en won op heel nette wijze.

Aan bord 4 speelde Richard Zijleman. Deze partij bleef de hele tijd in evenwicht en eindigde daarom in remise.

Aan bord 5 speelde Johan de Koning. Johan kreeg de verhand, leek de beste winstkansen te hebben, maar zijn tegenstander kon toch een remise bewerkstelligen door eeuwig schaak te geven.

Aan bord 6 Speelde Jasper Valstar. Dit werd uiteindelijk een enigste partij die verloren ging. Jasper startte heel rustig. Zette het goed op maar gaf de tegenstander gelegenheid met 1 pion door te breken wat deze tegenstander op zeer geraffineerde manier deed. Jasper verloor .

Aan bord 7 speelde Edo Pouwelse een heel degelijke partij. Vanaf het begin trok hij het initiatief naar zich toe. Zijn tegenstander had steeds mee moeite om enigszins onder de druk vandaan te komen. Hij gebruikte hierbij heel veel tijd. Uiteindelijk viel zijn vlag in een compleet verloren stelling. Winst voor Edo.

Aan bord 8 speelde bij Nieuwerkerk nog een invaller Hans Ranft voor de afwezige Bernard Evergroen. Hans en zijn tegenstander maakten er een leuke pot van. Eerst vergaloppeerde Hans zich een beetje, verloor een pion. Hans herstelde zich netjes en veroverde de pion terug. Hans sloeg een remisevoorstel af omdat hij dacht nog een pion te kunnen winnen. Dit leek ook zo maar Hans verloor er weer  aan de andere zijde van het bord. Stand in de partij stond weer gelijk en er werd hier toch een remise overeengekomen

Nieuwerkerk won uiteindelijk deze partij met 5-3 en eindigde gedeeld  op de 2e plaats met 8 wedstrijdpunten uit 7 wedstrijd. Het was allemaal heel close in deze promotieklasse. Voor Nieuwerkerk die als beste 2e gepromoveerd was een superprestatie.