Nieuwerkerk 2 krijgt klappen.

Nieuwerkerk 2 krijgt het zwaar voor de kiezen in de 2e klasse.

Na twee wedstijden moeten we het doen met 11 nederlagen en slechts 5 remises.

Een verschil in teamrating van circa 200 punten tussen ons team en de tegenstanders Spijkenisse 3 en Sliedrecht 3 verklaart echter veel. Toch is er hoop voor de komende wedstrijden; Moerkapelle 2 (medestander met 0 wedstrijdpunten), Shah Mata 3 en Krimpen 4  zijn tegenstanders waartegen meer van ons te verwachten mag zijn.

Én de volgende tegenstander is……Moerkapelle 2!

Een aantal teamleden heeft een beknopt verslag geschreven van de gespeelde partijen.

 

4-10-2016

Nieuwerkerk 2 – Spijkenisse 3                   1,5 – 6,5

 

Bord 1 Han Everaars

Hier dan mijn droevige ervaring van vanavond:

Een rustige Italiaanse opening heb ik iets te passief behandeld, met als gevolg dat ik enigszins gedrukt kwam te staan.

De maneuvre Pb1-d2-f1-g3 en later  f5 heb ik onderschat met als gevolg dat mijn koningsstelling, vooral h6, zwaar onder vuur kwam te liggen.

Ik had een aardige combinatie op het oog met een paardoffer op g4, helaas werkte dat als een boemerang: toen de rook optrok bleek mijn stelling dramatisch verzwakt; uiteindelijk moest ik nog een loper en een dame offeren, om mat te voorkomen, en kwam toen uit op een eindspel van dame, koning en 6 pionnen tegen twee toren een paard en vier pionnen; binnen de kortste keren waren die vier tot twee gereduceerd en tenslotte verloor ik nog een toren door een aftrekschaakje.

Volgende keer beter!

 

Bord 2 Willem van der Wel

Aan bord 2 speelde ik met wit tegen Bjorn Verstraate.

Qua rating ca. 150 punten meer dan ik, maar ik speelde met wit en dat scheelt…soms.

Ik speelde D4 en niet C4 zoals ik regelmatig open met wit.

Het werd een positionele partij met steeds voordeel voor wit.

Zwart zat aardig in de tang en deed een wanhoop zet en verloor een pion. Er volgde een stukkenruil en toen zag ik iets over het hoofd… mijn tegenstander gaf schaak en in plaats van mijn koning te zetten speelde ik mijn toren en gaf ook schaak. Jeroen onze wedstrijdleider heeft mij uitgelegd dat dat niet mag en zo incasseerde ik de nul.

Jammer want het was voor mij een veel belovende partij.

 

Bord 3 Jelle Versluis

Jelle verloor met zwart van Steven de Wilde.

 

Bord 4 Theo de Graaf

Theo speelde wit en kwam remise overeen met Bart de Glopper.

 

Bord 5 Robert Valk

Aan bord vijf, met zwart, begon Robert Valk vol enthousiasme aan zijn partij.

Na een Réti-opening, waar zwart niet geheel bekend mee is, werd geantwoord met 1…e6, 2.c4 Pf6, 3.Pc3 c6.

En de terugtocht voor zwart was ingezet.

Na 8…Pg8 stond zwart zowat weer in zijn beginstelling.

Met deze onderontwikkeling was het ‘schaken tegen de bierkaai’.

Met een dodelijke loper op d6 speelde wit precies, hield continue druk en aan een mat was niet meer te ontkomen.

Het volle punt was voor Spijkenisse, terecht.

 

Bord 6 Ben Balm

Ik speelde met wit tegen Peter  Zeeman. Mijn e4 beantwoordde hij met d5. De Scandinavische verdediging volgde met de zwarte D op a5. Mijn voorzetting b3 was niet de beste.  Gelukkig volgde niet De5, maar Pf6. Ik had meteen al het gevoel dat hij het spel maakte en dat ik achter de feiten aanliep. Toch lukte het mij aardig mijn stukken te ontwikkelen. Waar zwart kans kreeg, ruilde hij af.

Rond de 20e zet kreeg Peter overwicht op de d-lijn. Na afruil van de dames en de torens restte een eindspel van mijn loper tegen zijn paard. Mijn pionnenstructuur was ongunstig en na opslokken van een paar pionnen had verder spelen geen zin meer.

 

Bord 7 Lambert Wildemans

Lambert speelde op bord 7 met zwart. Hij kreeg het Spaans tegenover zich. Na een onnauwkeurigheid in de opening kon de tegenstander veel druk op de stelling zetten. Dit gebeurde, maar met kunst en vliegwerk kon dit verdedigd worden. Rond 23:15 werd op dit bord de vrede gesloten. En zo ging hij even als zijn broer met een halfje naar huis.

 

Bord 8 Jurian Wildemans

Op bord 8 speelde Jurian met wit tegen Patrick Meijer. Doordat zwart in de opening enkele tempi verloor, kwam wit goed uit de opening met een gevaarlijke verbinding van loper en pion op respectievelijk c5 en d6. Dit kon helaas niet voor de winst zorgen. Na 33 zetten werd er remise overeengekomen. Op dit moment stond SVN al met 4 ½ – ½ achter.

 

 

 

4-11-2016

Sliedrecht 3 – Nieuwerkerk 2                     7 – 1

 

Bord 1 Han Everaars

Na een moeizame start; een openingsnieuwtje van mij op zet 7 bleek toch ook nadelen te hebben: twee zetten later moest ik pionverlies accepteren of een ruïne van een koningsstelling.

Nog een paar zetten later blunderde ik een stuk weg, maar mijn tegenstander zag het gelukkig niet. Langzaam manoeuvrerend kwam ik in een gelijke of zelfs een betere stelling terecht, maar toen werd het lastig. Hoe verzilver je een plusje? Het ging een tijdje goed maar het kostte veel tijd: mijn voordeel van een half uur slonk alras tot een paar minuten en tegen elven zag ik een voor de hand liggende zet, die me fataal werd. O-1.

 

Bord 2 Willem van der Wel

Ik speelde aan bord 2 met zwart.

Een Siciliaanse partij waarin ik in de opening verzuimde om direct in de aanval te gaan nl. 1) e2-e4; c7-c5 2) c2-c3 en nu d5 in plaats van d6.

Ik volgde echter de begaande paden en na d6 volgde d4 etc.

Het werd toch een spannende partij, maar in de eindspelfase gekomen delfde  ik het onderspit. Jammer; 72 zetten goed tegenspel, aardig gespeeld maar bij het schaken tellen alléén de punten.

 

Bord 3 Jelle Versluis

Jelle verloor met wit van Kees Wessels.

 

Bord 4 Theo de Graaf

Theo verloor met zwart van Pieter Pons.

 

Bord 5 Robert Valk

Robert speelde met wit tegen Jan Sulman en verloor.

 

Bord 6 Ben Balm

Ik speelde met zwart tegen Martijn Stoker. Na d4 koos ik voor Konings-Indisch. Wit stond actiever in het centrum en ik zocht mijn heil op de a-b-c-lijnen. Mijn ontwikkeling verliep lekker. Ik vond de zetten van wit erg passief. Rond de 15e zet kostte het wit veel tijd om de positie van zijn  T te versterken. De partij kabbelde voort met een van beide  zijden een dichtgetimmerd centrum.

Ik zag geen winstkansen meer. Mijn tegenstander blijkbaar ook niet. Remise was het gevolg.

 

Bord 7 Lambert Wildemans

Op bord zeven speelde Lambert met wit. Hier kwam het Benkogambiet op het bord.

In het middenspel werden verscheidene stukken geruild. Dit leidde tot een losse vrijpion op de a-lijn voor wit. Aangezien de stukken van zwart niet makkelijk naar de pion konden komen had hij met de pion moeten oplopen. Dit gebeurde echter niet en zo werd er in tijdnood door beide spelers remise overeengekomen.

 

Bord 8 Hans Dijkers

Slag bij Waterloo? Nee in Sliedrecht tegen de in het vorig seizoen uit de 1e klasse gedegradeerde team uit die plaats. Een slachting kun je het zeker noemen. Het 2e team van Nieuwerkerk kreeg geen poot aan de grond. Zo ook aan het 8e bord waar Hans Dijkers het moest opnemen tegen Nico die ruim 300 ratingpunten meer had vergaard.

Na het verliezen van 1 pion in de opening en halverwege een 2e pion kon hij na 37 zetten om tien over elf de witte vlag hijsen. De gehele partij heeft hij achter de feiten aangelopen en ging kansloos ten onder.

Leave a Comment