Eerste team wint nipt van SO Rotterdam

De promotieklasse is dit jaar extreem spannend te noemen. Vorig jaar wisten we als promovendus te verrassen door als derde te eindigen. Met echter drie teams die maar liefst gemiddeld 100 ratingpunten meer aan de borden kunnen brengen en een extra derde degradatieplaats zou het hard vechten worden om te kunnen handhaven. Gelukkig hebben we een team dat er hard voor knokt.

Het eerste punt kwam echter vrij eenvoudig onze kant op. Bord 2 bleef aan de kant van SO Rotterdam leeg. Na een uur kon ik het eerste punt reglementair opschrijven. Meteen een mooie kans om alle partijen rustig te bekijken.

Edo wist op het vierde bord vrij snel ook een punt binnen te halen. Na een uur spelen wist hij vrij eenvoudig een pion van zijn tegenstander te winnen. Een half uur later kwam hier door een aardige combinatie ook een kwaliteit bij. Zijn tegenstander vond het mooi geweest waardoor Edo op dit moment topscorer is in de promotieklasse met 4 uit 5!

Aan het derde bord zat Cees tegenover een ervaren tegenstander. In een dynamische partij pakte de tegenstander veel ruimte en moest Cees flink verdedigen. Er zaten geen echte zwaktes in zijn stelling waardoor hij uit de problemen leek te komen en zijn stukken op goede velden terecht kwamen. Helaas vergat hij een tussenzet met zijn dame. Een penning op een pion kostte hem direct een volle toren en daarmee de partij.

Richard speelt dit jaar een solide seizoen. Met wit kwam hij gezond uit de opening met een gezonde plus door actiever stukken spel. De pionnenstructuur was echter compleet gelijk en zijn tegenstander wist met een aantal zetten Richard te overtuigen dat er niet veel spel meer in de partij zat. Tijdens de post-mortem bleek dat er nog wel een scherpe voortzetting bestond, maar met de huidige stand op de borden was een remise een mooie uitslag.

Richard zijn partij werd rond half elf remise waardoor er een 2,5-1,5 voorsprong op de borden stond. Op dat moment Stonden we op 1 bord waarschijnlijk verloren, een ander gewonnen en twee redelijk gelijk. De avond bleek echter een stuk spannender te worden.

Een bekend pionoffer in de opening was de keuze van Hans om de avond te beginnen. Met goed stukken spel wist hij zeker compensatie voor het pionnetje te behalen. Na de remise van Richard zag hij echter niet precies hoe de voortzetting eruit moest zien. Een wat riskante h6 en g5 was zijn keuze. Dit bleek echter niet de juiste keuze te zijn. Zijn tegenstander wist de angel uit de aanval te halen en vervolgens zelf met een paardenvork een kwaliteit binnen te halen. Hans speelde nog een flinke tijd door (laat maar zien hoe je wint!) maar zijn tegenstander speelde het netjes uit.

De tactisch meest interessante partij van de avond is die van Johan. De wit-speler zet een Schotse partij op en Johan pakt deze met beide handen aan. Na een zet of 15 maakt Johan de verkeerde keuze door een pion op c7 op te pikken met zijn dame. Hierdoor komen er echter een aantal stukken in een penning terecht. Zijn tegenstander maakt hier gebruik van en er komt een partij met twee stukken tegen een toren op het bord. Deze voorsprong wordt door de tegenstander verder uit te breiden en helaas moet Johan iets na elf uur de partij opgeven.

Op bord 8 heeft Jeroen de hele avond een comfortabele stelling gehad. In de opening wist hij veel extra ruimte te pakken en wat druk op de tegenstander. Een tegenstander die in totaal drie keer remise aan heeft geboden. Na overleg heeft Jeroen deze gelukkig elke keer afgeslagen. Naarmate de avond vorderde wist hij de overhand te houden maar de definitieve doorbraak kwam pas in tijdnood met beide slechts een koning, paard een een aantal pionnen op het bord. Jeroen had er echter eentje meer en wist de tegenstander te verwarren door eerst een stelling te herhalen en daarna met zijn paard net naar een ander veld toe te gaan. Een dubbele pionoffer maakte vervolgens de partij helemaal af, promotie was niet meer te voorkomen.

Matchwinner was Leon op bord 1. Na een wat lastige opening kwam Leon duidelijk wat minder te staan. Wat minder actieve stukken en ook zijn pionnenstructuur was minder solide door geïsoleerde a- en c-pionnen. Gelukkig kan Leon uitstekend schaken. Langzaam maar zeker wist hij controle over de partij te krijgen en juist met zijn c-pion druk te creëren door deze steeds iets verder door te schuiven. Het voordeel voor mij als captain is dat je op zo’n moment weet dat Leon daar rustig voor gaat zitten en een dergelijke partij af kan maken. Ongeveer tien minuten voordat de winst werd opgetekend kwam er een klein bevestigend knikje waardoor ik rustig bij Jeroen kon kijken. Uiteindelijk wist de c-pion van Leon zoveel problemen te veroorzaken dat een kwaliteit gewonnen werd en de pion nog steeds dreigde te promoveren. De stelling van wit kwam hierdoor volledig open te liggen.

Vorig jaar hadden we 4 punten na 5 wedstrijden, dit jaar hebben we er al 7! Doordat iedereen van elkaar wint en een versterkte degradatie zijn we op dit moment nog niet zeker van handhaving. (Vorig jaar was 7 punten voldoende voor een vierde plaats). De volgende ronde is tegen Charlois Europoort 4 waar we ons gaan revancheren voor de wedstrijd tegen CE 3.

Leave a Comment