Thriller SVN 1 – Erasmus 1 blijft onbeslist

Het is spannend in de promotieklasse. Met een extra team zijn er drie degradatieplekken te vergeven . Twee lijken te zijn vergeven aan SO Rotterdam en Spijkenisse maar alle andere teams kunnen aan het begin van de voorlaatste ronde nog degraderen. Voor het eerste zijn de twee, op papier, zwaarste tegenstanders opgespaard voor de laatste twee rondes. Dit keer was Erasmus 1 aan de beurt. (red: Zojuist mail ontvangen van Arrian Rutten. Er zijn slechts twee degradatieplekken door versterkte promotie dankzij goede resultaten vorig jaar van Rokado en CSV in de KNSB. Dit maakt overigens de competitie niet minder spannend, aangezien bijna iedereen die niet degradeert in aanmerking nog komt voor een promotie plek. We hebben ons nu echter wel al gehandhaafd in de promotieklasse!)

Onze tegenstander speelde nu hun laatste ronde en moesten winnen om nog kans te maken op de titel. Ze kwamen op volle sterkte…

Aan het eerste bord was Leon Willemen te vinden. Hij had een van de rustigere partijen van de avond. Zijn tegenstander wist met wit wat extra ruimte te behalen en een aanval op de koning op te zetten. Gelukkig is Leon altijd een solide speler en bood op het juiste moment remise aan. Deze werd aangenomen.

Naast mij speelde Cees Klein (bord 3) een interessante partij. Volledig uitgerust van een lange break, zocht Cees de complicaties op en wist deze ook te krijgen. Gelukkig aan beide kanten. De koning van zijn tegenstander werd het rokeren onmogelijk gemaakt en toren, paard, loper kregen weinig kansen om zich te ontwikkelen. Waarschijnlijk heeft Cees ergens de winst laten liggen. Hij koos ervoor om een kwal te pakken, helaas belandde hij enkele zetten later in een matnet.

Ik wilde vandaag eens experimenteren met het antwoord 1…b6 op de openingszet 1. c4. Volgens de database die ik raadpleeg geeft dat het hoogste scoringspercentage. Hoewel ik alleen de 1e zet had bekeken resulteerde dit inderdaad tot mijn verbazing in een zware plus na een zet of 15 (+2). Helaas begon ik in die fase te twijfelen over de weg die ik moest bewandelen en koos ik voor hout in plaats van initiatief door mijn gefianchteerde loper te ruilen voor een toren. Een paar zetten later kwam ik in een matnet terecht van paard plus dame, een thema waarop ik eerder dit seizoen ook al had verloren, een beetje knullig dus en een onnodig verliespunt. Op zet 23 werd ik mat gezet.

Rond dezelfde tijd eindigde ook de partij van Arjan Huijzer (bord 6). Gedurende de hele partij had hij een ietwat lastige stelling, maar zeker binnen de remise marge. De tegenstander wist een aantal lichte stukken in Arjan z’n stelling te plaatsen en op deze manier veel druk te veroorzaken.

Met een goede partij tegen Jan Timman, had Johan een goed voorbeeld hoe hij zijn opening aan moest pakken. En dit bleek ook te kloppen. Met zwart wist hij goed uit de opening te komen en naar mijn idee ook een voordeel te pakken. Een op het oog actieve toren bleek echter toch ook een last te zijn. De toren werd teruggedrongen en had uiteindelijk weinig velden. Uiteindelijk ruilde Johan listig af naar een eindspel met weliswaar een pionnetje minder, maar wel een met ongelijke lopers. Iets wat we rustig aan Johan over kunnen laten. De remise werd niet veel later opgeschreven.

Edo kreeg een partij waar ik wel vertrouwen in had. Niet direct een voordeel maar wel goede kansen om er een ingewikkeld schuifspel van te maken. Zijn tegenstander wist wel voor wat dreigingen te zorgen, hoewel Edo van mening was dat hij de gehele partij beter heeft gestaan. Uiteindelijk is het resultaat dat telt. In dit geval een vol punt voor Edo. Op een afstandje kon ik zien dat in het eindspel Edo zijn lopers als stofzuiger kon gebruiken om diverse pionnetjes op te pakken en weer een vol punt aan zijn al zo goede seizoen toe te kunnen voegen.

Zelf mocht ik het opnemen tegen Wim Westerveld. Bekend bij de Nieuwerkerkse Tata Steel spelers. Hij wist mij te verrassen in de opening wat veel tijd kostte. Gelukkig heb ik grotendeels nog theorie gevolgd en leek mn eerste afwijking niet direct een verzwakking. Na een scherpe opening gingen er snel vrij veel pionnen van het bord en eindigde ik met een pionnetje meer. Wel ongelijke lopers en nog veel zware stukken op het bord. Verdere afwikkelingen zorgde uiteindelijk tot een dame + loper eindspel waarin Wim ervoor koos om ook de lopers af te ruilen. Dit resulteerde in waarschijnlijk een verloren stelling. Gelukkig heb ik het niet uit hoeven te melken, een blunder in gezamenlijke tijdnood gaf mij de mogelijkheid om direct mat te zetten.

Als laatste waren Jeroen Eijgelaar (bord 8) en Leen Klein (bord 7) nog hard aan het knokken voor de punten. Tijdens mijn laatste snelle blik was de partij van Jeroen pot-remise (evenveel pionnen en lichte stukken) en had Leen een iets mindere stelling.

Gelukkig weten we allemaal dat Jeroen een heldere visie heeft op eindspelen en zo wel vaker punten binnen weet te slepen. Ook deze avond was dit het geval. Nog tijdens het opschrijven van mn laatste zetten kwam het bericht binnen dat Jeroen het volle punt had binnengehaald. De 4 punten waren binnen!

Voor Leen liep het helaas iets minder gunstig af. Het eindspel bleek toch iets lastiger te zijn en uiteindelijk niet houdbaar. Alles bij elkaar genomen hebben we thuis een schitterend resultaat neergezet. Alle partijen waren enorm interessant en volgens mij leuk om te volgen. Mooi dat we ook altijd op goede invallers kunnen rekenen wanneer het nodig is.

Op 7 april is de slotavond van de promotieklasse. 8 Teams zullen tegen elkaar strijden, voor het kampioenschap maar ook om degradatie te voorkomen. De locatie is bij mij nog niet bekend, maar iedereen is uiteraard welkom om Nieuwerkerk aan te komen moedigen!

2 thoughts on “Thriller SVN 1 – Erasmus 1 blijft onbeslist”

  1. Heel knap gedaan, maar wat een goed nieuws m.b.t. de degradatie!

    Die extra promotieplek werkt dus niet door naar lagere klassen, maar valt weg tegen een evt. extra degradatieplek.

    Veel kans op de 2e plaats is er ook niet meer, als ik snel kijk. Lekker vrijuit schaken dus (en misschien wel wat kampioensaspiraties om zeep helpen 😉 )

Leave a Comment