Grote nederlaag 1ste team tegen Erasmus 1

De RSB competitie is weer begonnen voor ons vlaggenschip. De verwachting is dat we dit jaar in zwaar weer zullen verkeren, we zijn onze 2 top borden kwijt. We zullen in eerste instantie boven ons zelf uitstijgen om degradatie af te wenden.

Zo was de 1ste wedstrijd gelijk tegen een van de favorieten voor de promotie naar de KNSB, nl. Erasmus 1. Vorig jaar sleepten we er een mooie 4-4 uit, deze keer was een grote nederlaag van 6.5-1.5 ons deel.

3 spelers speelden tegen dezelfde tegenstander als in deze laatste ontmoeting, waarbij  Alek Dabrowski van RSR Ivoren Toren 2 naar Erusmus 1 transfer vrij was overgekomen. Toevallig speelde hij nu weer tegen Richard. Edo en invaller Leen waren de andere 2 die opnieuw tegen dezelfde tegenstander kregen.

En alsof Erasmus nog niet genoeg rating overwicht zou hebben, is ook Henk Ochtman (2088) deze zomer transfer vrij gekocht.

Van bepaalde speltype heb ik geen kaas gegeten, Bij Richard, Cees en Arjan ging het spel mij te boven:
Richard kreeg een pion op f6 tegen, Cees opende zoals gebruikelijk op Cees’wijze en Arjan speelde een openstelling met tegen gestelde rokade. De overige 5 borden kon ik wel volgen, en dit zag er allemaal nog redelijk uit.

Bij de meeste ging het pas mis in het eindspel, een pionnetje hier, of een pionnetje daar, of zelfs een vol stuk. Dat resulteerde in 5 nederlagen.

Richard werd de druk groot op zijn de Koning te groot, ondanks een kwal winst. Leen verloor in het eindspel een stuk, na schaak op de onderste rij. Arjan voelde de druk op zijn de witte Koning en kon dit niet meer bolwerken. Johan verloor een paar pionnen, en kreeg vervolgens eeuwig schaak niet voor elkaar. En tenslotte bij Edo ging laat op de avond ook het licht uit en glipte een remise uit zijn handen.

Rest dus de 3 remises voor Cees, Jelle en mijzelf.

Jelle kwam te passief uit de opening, maar kreeg voldoende tegenspel. Het eindspel wat resulteerde van lichte stukken en enkele pionnen werd helemaal uitgemolken, en Jelle moest nog wel secuur spelen om het halfje veilig te stellen.

Cees partij verzande in een totale vastgeschoven stelling, te saai om aan te zien. De geneutraliseerde Rus (?)Andrzej Pietrow, wist echter niet van remise af, en ging de boel opblazen. Cees kwam hier beter uit en verkreeg een winst stelling, die helaas via eeuwig schaak toch in remise eindigde. Cees zelf aan het woord:

 “De partij was na een zet of 20 volkomen in evenwicht. Een vesting-achtige stelling en ik bood na een zet of 30 remise aan. De tegenstander wilde dat bod wel aannemen maar dat mocht niet van zijn teamleider. Ik speelde zettenlang alleen mijn paard heen en weer tussen b5 en c7 in afwachting van het winstplan van wit. Je kon erop wachten dat wit vervolgens een fout plan ging uitvoeren, eenvoudigweg omdat er geen goed plan was. De zege lag nu voor het oprapen (+8 gaf mijn computer op een gegeven moment). Helaas raakte ik in al die luxe de weg kwijt, waarna wit koos voor een eeuwig schaak variant.”

Zelf speelde ik tegen Wim Westerveld en stond de gehele partij onder druk, maar ik kon ontsnappen door remise te claimen middels 3x dezelfde stelling.

Erasmus 1               2015 – Nieuwerkerk a/d IJ. 1   1809 6½ – 1½

  1. Wim Westerveld          2171 – Jeroen Eijgelaar        1806 ½  – ½
  2. Andrzej Pietrow         2043 – Cees Klein              1930 ½  – ½
  3. Marvin Dekker           1999 – Edo Pouwelse            1850 1  – 0
  4. Frank van Zutphen       1977 – Johan de Koning         1831 1  – 0
  5. Henk Ochtman            2088 – Arjan Huijzer           1815 1  – 0
  6. Olivier Vrolijk         2014 – Leen Klein              1699 1  – 0
  7. Murdoch Mac Lean        1863 – Jelle Versluis          1731 ½  – ½
  8. Alek Dabrowski          1967 – Richard Zijleman        1812 1  – 0

Dan maar de volgende wedstrijd, tegen Krimpen a/d IJssel 2,  de punten maar pakken.

Verslag Erasmus

Leave a Comment