Geweldige avond 1e team bij de willige dame

Door Cees Klein
(mist het resultaat je koud laat)

Dinsdag 12 december was weer een schaakavondje voor team 1 maar niet in ons vertrouwde kerkgebouw aan de Beijerinckstraat. Wij mochten onze opwachting maken in het pittoreske schaakonderkomen van de Willige dame.

Deze vereniging had in het verleden al een locatie met Anton Pieck achtige uitstraling, destijds in een liefelijk poffertjeshuis, maar deze avond mochten we in een eeuwenoud kerkje spelen. De kerkbanken waren voor de gelegenheid aan de kant geschoven.

Wat een feest om tegen kersttijd wandelend door een prachtig verlicht winkelstraatje met hier en daar een sneeuwrestje aan te mogen komen op zo’n locatie met zulke sympathieke schakers als tegenstander.

Er waren kleedjes neergelegd en kaarsjes aangestoken…vervang alle schakers door lekkere wijven en je zou het kunnen zien als een vreselijk romantisch tafereeltje.

Zo mooi allemaal….. wat kan de uitslag je dan nog schelen?

Desondanks had onze teamleider wederom een tactisch plan bedacht met een uitgedokterde opstelling die onze tegenstander bijna op de knieën deed belanden.  Bijna want uiteindelijk vertrokken we met een lege handen.

So what…wat hebben we te zoeken in de promotieklasse nadat onze topbordspelers ons in de steek hebben gelaten? De één omdat hij tegenwoordig meer interesse heeft voor luiers, de ander omdat zijn ambitie hem deed verleiden om bij een andere vereniging op zaterdagmiddag in een troosteloos zaaltje in Leeuwarden aan te treden. Niets…dus moeten we er een leuk seizoen van maken…en volgend jaar weer…op ons eigen niveau.

Door de entourage en de leuke gesprekken met de “kroegbaas”…de man die de kleedjes had geregeld, heb ik niet veel van de wedstrijd meegekregen. Desondanks zal ik toch proberen een korte beschrijving te geven.

Johan en Richard waren eerder klaar dan ik. Beiden waren remise overeengekomen. Ik heb van beide partijen weinig gezien maar bij zo’n snelle remise zal het ook wel niet interessant geweest zijn anders hadden ze nog wel even doorgespeeld.

Zelf speelde ik zonder al te veel winstambitie. Niet verliezen was mijn doel. Met zwart op Bord 2 tegen een sterke tegenstander vond ik dat ook wel acceptabel. De partij is geen moment uit evenwicht geweest en het eindspel was pot-remise. Verreweg de saaiste partij van de avond denk ik.

Arjan speelde op bord 1 tegen een zeer interessante speler qua uiterlijk. Met die man zou ik graag een avondje aan de bar zitten. Ik zal dan fantastische verhalen horen over een rijk leven. Arjan versloeg hem echter zeer vakkundig en overtuigend. De gesprekken hoeven dus niet over schaken te gaan.

Voor het eerst dit seizoen stonden we een moment van de avond voor in punten…

Bij Hans vermoedde ik een verlies aan te zien komen. Hij leek een stuk te gaan verliezen en had alleen nog kansen wanneer hij er ook nog een kwaliteit tegenaan zou gooien. Dat gebeurde ook en ik was in de veronderstelling dat de geforceerde remise dan niet zou lukken. Wederom bleek hoe slecht ik ben in beoordelen van stellingen…de remise werd snel binnengehaald.

Edo leek optisch iets beter te staan maar misschien heeft dat ook te maken met het grenzeloze vertrouwen die ik in zijn uitslagen heb wanneer het om RSB wedstrijden gaat. Deze keer vond Edo geen winst en moest hij zelfs in een slechtere stelling maar met tijdnood voor de tegenstander een remisevoorstel doen. Dat voorstel werd aangenomen…de tegenstander had daar ook maar 20 seconden bedenktijd voor.

Jeroen had het eigenlijk de hele avond al moeilijk en werd er vervolgens iets na elven vakkundig afgedrukt. Jeroen had er een vrij kansloos gevoel bij.

Blijft over Jelle die op bord 3 tegen de sterkste speler van onze tegenstander speelde. Die speler is EN heel goed EN heel vriendelijk. Dat laatste verdwijnt vaak een beetje bij schakers waarvan het ratinggetal stijgt maar bij deze speler dus niet. Jelle vocht als een leeuw, speelde naar mijn idee een fraaie partij en tegen beter weten in hoopte ik op de mooiste avond van Jelle’s schaakcarrière. Helaas moeten we daar nog even op wachten Jelle ging er uiteindelijk af.

We verloren dus met 4,5 – 3,5. Positief is dat we ons aantal bordpunten meer dan verdubbeld hebben. Bovendien zit er een stijgende lijn in de resultaten.

Ik was met de trein gekomen en had bij Richard om een ritje terug gebedeld waardoor ik langer kon blijven. Dat was geen probleem. We dronken nog een biertje en verlieten tegen 12 uur het pand…ik keek nog een keer om en voelde langzaam een traantje over mijn wang biggelen. Volgend jaar zullen we hier geen acte de préséance geven

Wanneer je met zo’n goed gevoel een schaakavondje begint wat kan het resultaat dan nog schelen